Γρίπη, εγκυμοσύνη και θηλασμός

Γρίπη, εγκυμοσύνη και θηλασμός

από την Internationa Lactation Consultant Association (ILCA), μετάφραση Μιχάλης Ιασονίδης

Γρίπη, εγκυμοσύνη και θηλασμός
Καθώς το βόρειο ημισφαίριο προετοιμάζεται για την εποχιακή γρίπη, και μετά την κυκλοφορία του εμβολίου της νέας γρίπης Α (H1N1) αυτή την εβδομάδα, η Διεθνής Συμβουλευτική Ένωση Θηλασμού (International Lactation Consultant Association, ILCA) παροτρύνει έντονα όσους ασχολούνται με την προώθηση του μητρικού θηλασμού να ενθαρρύνουν όλες τις γυναίκες, που εγκυμονούν ή θηλάζουν να εμβολιαστούν και με τα δύο εμβόλια το συντομότερο δυνατόν. Αυτά τα εμβόλια θεωρούνται ασφαλή από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το CDC, και μπορούν να ασκήσουν ευεργετική επίδραση στην υγεία τόσο των μητέρων, όσο και των μωρών τους.

Μερικές σημαντικές πληροφορίες για τα εμβόλια γρίπης:

Τα εμβόλια της εποχιακής γρίπης, που δεν περιέχουν ζωντανούς ιούς, έχουν χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια για δεκαετίες. Αν και το εμβόλιο έναντι του νέου Α ιού (Η1Ν1) είναι νέο, αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία και αναμένεται για να είναι εξίσου ασφαλές.
Οι εγκυμονούσες και το έμβρυο διατρέχουν πρόσθετο κίνδυνο επιπλοκών, εάν η έγκυος προσβληθεί από ιό της γρίπης. Οι εγκυμονούσες μπορούν να εμβολιαστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.
Τα μωρά προστατεύονται καλύτερα από τη γρίπη μετά τη γέννηση εάν οι μητέρες τους εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα εμβόλια θεωρούνται ασφαλή ακόμα και όταν χορηγηθούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Τόσο οι εγκυμονούσες όσο και οι νέες μητέρες (άλλα και όσοι ασχολούνται με τη φροντίδα νεογνών) είναι ομάδες που έχουν προτεραιότητα να εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης. Πρέπει να βρεθούν τρόποι να εμβολιαστούν έστω και αν η δυνατότητα διάθεσης του εμβολίου είναι περιορισμένη.

Η ILCA βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δώσει στη δημοσιότητα τρία χρήσιμα έγγραφα:

«Μικρές συμβουλές για γονείς: Προστατεύοντας το μωρό σας από τη γρίπη», διαθέσιμο δωρεάν στην ιστοσελίδα της ILCA www.ilca.org. (η ανατύπωση ελεύθερη).Click for PDF
«Ιδέες για δράση στην εποχή της γρίπης, οδηγίες για τους συμβούλους θηλασμού», με πηγές προέλευσης και ιδέες. Click for PDF
Δελτίο τύπου, το οποίο μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα στην τοπική κοινωνία. Click for PDF

Τελικά, η ILCA αναγνωρίζει ότι οι τρέχουσες οδηγίες του CDC σχετικά με τις νέες μητέρες που θηλάζουν και ταυτόχρονα νοσούν με γρίπη είναι πολύ συντηρητικές. Επίσης είναι κατανοητό ότι αυτές οι οδηγίες υπόκεινται σε συνεχή αναθεώρηση από το CDC. Η ILCA θα ενημερώνει τα μέλη της σε περίπτωση αλλαγής των οδηγιών.
Εν τω μεταξύ, η ILCA ενθαρρύνει τα μέλη της να διατηρήσουν αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα και να θυμούνται ότι οι γυναίκες που προσκομίζονται σε νοσοκομεία με πρώιμα συμπτώματα γρίπης κατά τον τοκετό είναι πολύ λίγες. Οι περισσότερες μητέρες δεν είναι άρρωστες όταν γεννούν, και εάν αρρωστήσουν μετά τον τοκετό, όταν ήδη το μωρό τους έχει εκτεθεί στον ιό, ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να θηλάζουν, ώστε να παρέχουν στο μωρό τους μέσω του μητρικού γάλακτος τα τόσο σημαντικά αντισώματα.
Ως σύμβουλοι θηλασμού, είσαστε ζωτικής σημασίας μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης, και είσαστε στην προνομιακή θέση να βοηθάτε τις οικογένειες να κρατηθούν αυτές και τα νήπιά τους υγιή κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης. Η ILCA σας ενθαρρύνει να προωθείτε τους εμβολιασμούς έναντι της γρίπης και να συνεχίσετε να βοηθάτε τις νέες μητέρες για ένα καλό ξεκίνημα με το θηλασμό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@ilca.org.
AngelaSmith, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ILCA.

print

Σχετικά Άρθρα