Η αξία των εμβολίων

Η αξία των εμβολίων

Από Χρυσόστομο Κουάλη, Παιδίατρο (Κέντρο Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηλιαχτίδα)

Συνέντευξη στο «YgeiaNews»

Αν σταματήσουν τα εμβόλια, θα πεθαίνει κόσμος όπως παλιά

Τα εμβόλια:

  • Θεωρούνται η μεγαλύτερη ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης
  • Είναι ασφαλή και το κοινό δεν πρέπει να φοβάται
  • Ποια είναι τα εμβόλια που χρειάζεται ένα παιδί και πότε;

Πρωταρχικό ρόλο στην υγεία των παιδιών παίζουν τα εμβόλια αφού θωρακίζουν τον οργανισμό τους από πιθανή μελλοντική προσβολή από κάποια λοιμώδη ασθένεια.  Μιλώντας στο «Υgeiaews» ο παιδίατρος Δρ. Χρυσόστομος Κουάλης, εξηγεί τα πάντα για τα εμβόλια και απαντά στα των περί αντιεμβολιαστών.

ΕΡ: Από τι αποτελείται ένα εμβόλιο και πως παρασκευάζεται;

ΑΠ: Τα εμβόλια αποτελούνται από νεκρούς ή εξασθενημένους μικροοργανισμούς (ιούς ή μικρόβια) ή κομμάτι από μικροοργανισμούς. Αυτά τα συστατικά ονομάζονται αντιγόνα και εισερχόμενα μέσω του εμβολίου στον οργανισμό δεν είναι ικανά να προκαλέσουν την ασθένεια. Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει σαν κανονικά μικρόβια ή ιούς, δημιουργεί ικανοποιητικά αντισώματα και προφυλάσσεται στο μέλλον από αυτές τις αρρώστιες.

ΕΡ: Πόσο σημαντικά είναι για την υγεία των παιδιών;

ΑΠ: Τα εμβόλια θεωρούνται ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης, που έσωσε πάμπολλα εκατομμύρια κόσμου από θάνατο ή σοβαρές αρρώστιες (Διφθερίτιδα, Τέτανο, Κοκίτη, Πολιομυελίτιδα, Χολέρα, Τυφοειδή Πυρετό, Πανώλη, Ιλαρά, Ερυθρά, και πολλά άλλα.

  • Το 436 – 430 π.Χ. πέθανε το 1/3 του πληθυσμού στις Αθήνας με Τυφοειδή πυρετό.
  • Από το 1735 – 1740 πέθανε στις Η.Π.Α. το 80% των παιδιών μικρότερων των 10 ετών από Διφθερίτιδα.
  • Η Ευλογιά, που ταλαιπώρησε για αιώνες την ανθρωπότητα εξαφανίστηκε χάρη στους εμβολιασμούς.
  • Ο Τύφος, η Λύσσα, η Παρωτίτιδα, η Ερυθρά, η Ιλαρά και η Ανεμοβλογιά σχεδόν εξαφανίστηκαν και ελάχιστα περιστατικά αναφέρονται χάρη στα εμβόλια.
  • Νόσοι που προφυλάσσονται με εμβολιασμό κυκλοφορούν και προκαλούν πολλούς θανάτους και σοβαρές παθήσεις σε εκατομμύρια κόσμο στις αναπτυσσόμενες χώρες (Αφρική, Ασία). Τέτοιες είναι η Φυματίωση, Ηπατίτιδα Α & Β, ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας, η Ιλαρά, ακόμα και η εποχιακή Γρίπη. Έτσι ο εμβολιασμός είναι αναγκαιότατος.

Τα εμβόλια παρασκευάζονται σε εξειδικευμένα ιατρικά εργαστήρια με πολύ αυστηρές προδιαγραφές και κανονισμούς με αυστηρούς ελέγχους. Προτού τεθούν σε κυκλοφορία για χρήση στον άνθρωπο γίνονται δοκιμές με διάφορα στάδια και αφού διαπιστωθεί ότι δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες δίδεται άδεια χρήσης στον άνθρωπο.

Γι’ αυτό και τα εμβόλια είναι αθώα και έχουν μόνο ήπιες τοπικές ή συστηματικές παρενέργειες τις οποίες βρίσκουμε και στα υπόλοιπα φάρμακα και μάλιστα σε φάρμακα που λαμβάνονται μακροχρόνια επί καθημερινής βάσης. Τα εμβόλια βελτιώνονται συνεχώς και μειώνεται ο κίνδυνος παρενεργειών. Μην ξεχνάμε ότι αν δεν κάνουμε το εμβόλιο και κολλήσουμε την αρρώστια, οι επιπλοκές είναι τεράστιες και ο κίνδυνος θανάτου υπαρκτός. Μπορεί να την μεταδώσουμε σε πολλούς γύρω μας και να προκαλέσουμε ζημιά, π.χ. σε εγκύους ή μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

ΕΡ: Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι από αυτά καθώς κάποιοι ανησυχούν για την ύπαρξη αλουμινίου και υδραργύρου σ’ αυτά;

ΑΠ: Κάποια εμβόλια περιέχουν άλατα αλουμινίου. Οι ποσότητες που περιέχουν είναι πολύ πιο χαμηλές από τα όρια, τα επιτρεπόμενα από τους διεθνείς οργανισμούς και έτσι το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί ή να φοβάται για τέτοιο ενδεχόμενο.

Παλαιότερα μερικά εμβόλια περιείχαν υδράργυρο ως συντηρητικό με τη μορφή Thiomersal σε χαμηλό ποσοστό. Χρησιμοποιήθηκε για 80 χρόνια και ουδέποτε είχε προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη. Τα σύγχρονα εμβόλια δεν περιέχουν Thiomersal.

ΕΡ: Πως εξασφαλίζεται η ασφάλεια ενός εμβολίου;

ΑΠ: Η ασφάλεια των εμβολίων εξασφαλίζεται όταν γίνεται με την καθοδήγηση του παιδίατρου ή άλλου ειδικού στο σωστό χρόνο, στις σωστές δόσεις, με τα σωστά μεσοδιαστήματα και με τις σωστές ενδείξεις. Είναι πολύ σημαντικό επίσης τα εμβόλια πρέπει να έχουν σωστή αποθήκευση και μεταφορά.

ΕΡ: Ποια είναι τα εμβόλια που χρειάζεται ένα παιδί και πότε;

ΑΠ: Στην Κύπρο, ένα παιδί εμβολιάζεται έναντι των πιο κάτω ασθενειών:

  1. Διφθερίτιδα
  2. Τέτανο
  3. Κοκίτη
  4. Πολιομυελίτιδα
  5. Αιμόφιλο Ifluenza τύπου Β
  6. Ιλαρά
  7. Ερυθρά
  8. Μαγουλά (Παρωτίτιδα)
  9. Μηνιγγίτιδα Β
  10. Μηνιγγίτιδα ACWY
  11. Πνευμονιόκοκκο
  12. Ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
  13. Γρίπη
  14. Ανεμοβλογιά
  15. Ηπατίτιδα Α & Β

Τα εμβόλια ξεκινούν από την ηλικία των έξι εβδομάδων, όπως το εμβόλιο της γαστρεντερίτιδας – Rotavirus και συνεχίζουν στην ηλικία των δύο μηνών με εξαπλό.

ΕΡ: Διαφέρουν τα εμβόλια από παιδί σε παιδί ή ανά φύλο;

ΑΠ: Το κάθε εμβόλιο έχει την καταλληλότερη ηλικία, που χορηγείται για να έχει την καλύτερα αντισωματική ανταπόκριση. Μερικά εμβόλια γίνονται μια φορά μόνο, αλλά θέλουν επαναληπτικές δόσεις, διότι σε μερικά χρόνια πέφτουν τα αντισώματα για παράδειγμα, ο Τέτανος επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια. Δεν διαφέρουν τα εμβόλια σε αγόρια ή κορίτσια. Ο παιδίατρος είναι ο καταλληλότερος να σας συμβουλεύσει για τα εμβόλια.

ΕΡ: Ποιες είναι οι πιθανότητες να νοσήσει ένα εμβολιασμένο παιδί και γιατί;

ΑΠ: Είναι πολύ μικρό το ποσοστό, ωστόσο μπορεί να γίνει διότι τα εμβόλια προσφέρουν σοβαρή προστασία ενάντια στις ασθένειες για τις οποίες γίνονται. Όχι όμως 100%.

Τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς εξασθενημένους ιούς (Ιλαρά, Μαγουλά, Ερυθρά) προσφέρουν κάλυψη περίπου 95%. Τα υπόλοιπα 75–90%. Όμως όταν ένα παιδί εμβολιαστεί και κολλήσει μετά την αρρώστια, τότε την περνά πολύ πιο ελαφρά.

ΕΡ: Υπάρχουν κάποιοι που εμφανίζονται ως «αντι-εμβολιαστές». Τι συνέπειες μπορεί να έχει ο μη εμβολιασμός στο παιδί, την κοινωνία και το κράτος αντίστοιχα;

ΑΠ: Τα εμβόλια σώζουν ζωές και μαζί με την βελτίωση της ποιότητας του νερού, την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, της καταπολέμησης της πείνας ανέβασαν τον μέσο όρο ζωής και μείωσαν τη βρεφική θνησιμότητα.

Εάν τα μωρά δεν εμβολιάζονται τότε θα νοσήσουν με τις πιο πάνω ασθένειες και θα έχουν σοβαρές συνέπειες και επιπλοκές. Μερικά αφήνουν μόνιμες ζημιές όπως μια βακτηριακή μηνιγγίτιδα, παράλυση όπως η πολιομυελίτιδα ή ο τέτανος, γέννηση μωρού με σοβαρές ανωμαλίες αν νοσήσει η έγκυος με Ερυθρά ή Ανεμοβλογιά ή και θάνατο μετά από αρκετές απ’ αυτές τις αρρώστιες.

Όλα αυτά συνεπάγονται σοβαρές και μακροχρόνιες ταλαιπωρίες για τους γονείς και την ευρύτερη οικογένεια. Μόνιμα προβλήματα στο μωρό, τεράστια έξοδα κάποτε εφ’ όρου ζωής, στην οικογένεια. Συχνές επισκέψεις στον γιατρό και στα νοσοκομεία. Τεράστια έξοδα για το κράτος και τον προϋπολογισμό. Όλα αυτά αποφεύγονται με έναν απλό εμβολιασμό.

Τα τελευταία 3–4 χρόνια άρχισαν μερικοί στηριζόμενοι σε ψευδές πληροφορίες και παραπληροφόρηση να γράφουν διάφορα άρθρα στα ΜΜΕ ή στο διαδίκτυο και αυτά να αναπαράγονται και να δίδουν την εντύπωση περί χιλιάδων περιστατικών με παρενέργειες από τα εμβόλια. Όλα είναι κακόβουλα, γραμμένα από μερικούς καιροσκόπους ή από πολλούς παρασυρμένους και ευκολόπιστους, που διαδίδουν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες και δεν έχουν καμιά επιστημονική τεκμηρίωση και δεν τις αποδέχεται κανένα ανεξάρτητο ιατρικό σώμα ή κανένα πανεπιστήμιο.

Αυτοί οι κακόβουλοι στα άρθρα γράφουν ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν αυτισμό, aids, καρκίνο ή λευχαιμία, αλλεργίες ακόμα και θάνατο.

Έγιναν σε πολλές χώρες σε εκατομμύρια εμβολιασμένους διάφορες μελέτες και δεν διαπιστώθηκε τίποτα από όλα αυτά. Είναι όλα κακόβουλα και στηρίζονται σε ψευδείς ειδήσεις και παραπληροφόρηση.

ΕΡ: Στην Ευρώπη καταγράφονται μειώσεις στη χρήση των εμβολίων ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα είδη εμβολίων. Ποια είναι η κατάσταση στην Κύπρο.

ΑΠ: Ευτυχώς στην Κύπρο το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι πολύ μικρό και αμελητέο και με τη σωστή πληροφόρηση ελπίζω να σμικρυνθεί ή να εξαλειφθεί. Αλλοίμονο αν σταματήσουν τα εμβόλια. Θα καθημερινά πολλούς θανάτους ή μόνιμες αναπηρίες όπως τα παλιά τα χρόνια.

Η Συνέντευξη δόθηκε στη δημοσιογράφο Μαρία Κωνσταντίνου

http://ygeia-news.com/index.php?id=109&hid=526615

print

Σχετικά Άρθρα

Γρίπη 2009, από το Red Book

Γρίπη 2009, από το Red Book

Γρίπη 2009 Από το RedBook (μετάφραση Δρ. Γιάννης Κεδαρίτης) Γενικά Η γρίπη εκδηλώνεται συνήθως αιφνίδια με πυρετό με συνοδό ρίγος, κεφαλαλγία...