Θηλασμός. Το ιδανικό ξεκίνημα στη ζωή!

Θηλασμός. Το ιδανικό ξεκίνημα στη ζωή!

Από Μαρία Ζαχαράτου, πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού, IBCLC

Θηλασμός. Το ιδανικό ξεκίνημα στη ζωή!

Ο μητρικός θηλασμός είναι κάτι το απόλυτα φυσικό και αποτελεί την καλύτερη δυνατή διατροφή που μπορεί να προσφέρει μια νέα μητέρα στο νεογέννητό της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και η UNICEF, προτείνουν πως όλα τα παιδιά πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα από την γέννησή τους ως τον 6ο μήνα.

Οδηγίες για το θηλασμό.

1. Κρατήστε το μωρό σας πάνω στο στήθος μέσα στην πρώτη ώρα ζωής του. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών μετά τον τοκετό, το μωρό είναι σε κατάσταση εγρήγορσης από την οποία πρέπει να επωφεληθούμε. Το πρωτόγαλα (πύαρ) περιέχει πολλά αντισώματα, ουσίες δηλαδή που κάνουν τα μωρά ανθεκτικά σε λοιμώξεις και αρρώστιες. Ξεχάστε τους μύθους που λένε ότι η ποσότητα του γάλατος που παράγεται είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού. Το στομάχι του νεογνού είναι τόσο μικρό που χρειάζεται μόνο 5 ml τις πρώτες 24 ώρες. Σε καμία περίπτωση μην επιτρέψετε στο νοσοκομείο ή κλινική να δώσει στο παιδί σας πιπίλα, τσάι ή φόρμουλα, μόνο αν υπάρχει ιατρικός λόγος.

2. Η παραμονή του νεογέννητου δίπλα στη μητέρα από τη γέννησή του έως και την έξοδό τους από το μαιευτήριο, γνωστό ως «rooming-in” συμβάλλει στο δεσμό που αρχίζει να αναπτύσσεται μεταξύ μητέρας και βρέφους, και ευνοεί την προσπάθεια θηλασμού. Μην διστάσετε να θηλάσετε όποτε χρειαστεί. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε για το νεογνό σας, αφού το γάλα παράγεται την ώρα που θηλάζει το μωρό.

3. Καλό θα είναι να διακρίνετε έγκαιρα τα σημεία της πείνας και να το βάζετε στο στήθος πριν αυτό αρχίσει το κλάμα. Αυτό βοηθάει σε πιο πετυχημένο θηλασμό. Για καλύτερη παραγωγή μητρικού γάλακτος, θηλάστε κάθε δύο με τρεις ώρες, ενώ αποφύγετε να δίνετε στο μωρό σας συμπλήρωμα διότι θα χορτάσει εύκολα και δε θα θελήσει να θηλάσει το στήθος. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών, για να μην υπάρχουν επιπλοκές (π.χ πέτρωμα), δίνετε στο μωρό σας και τα δύο στήθη. Μετά, μπορείτε να δίνετε ένα στήθος ανά γεύμα αφήνοντας έτσι το μωρό να αδειάσει το στήθος και να πάρει το πλούσιο σε θερμίδες μητρικό γάλα.

4. Το κλειδί ενός πετυχημένου θηλασμου είναι η σωστή θέση του μωρού στο στήθος. Με τη σωστή θέση του μωρού στο στήθος πετυχαίνετε να παίρνει περισσότερη ποσότητα γάλακτος και να μην μένει συνέχεια στο στήθος σας. Έτσι, αποφεύγεται ο τραυματισμός της θηλής.

Σημείωση: Η θηλή σας πρέπει στο τέλος του θηλασμού να έχει το ίδιο στρογγυλό σχήμα που είχε στην αρχή. Αν η γλώσσα του μωρού την έχει κάνει επίπεδη ή αυλακωτή, σημαίνει ότι δεν ήταν αρκετά βαθιά μέσα στο στόμα του και έτσι δεν πήρε το απαραίτητο γάλα. Τότε, απομακρύνετε το μωρό από το στήθος σας και ξαναδοκιμάστε.

5. Για να είστε σίγουρες ότι το μωρό σας τρέφεται σωστά, πρέπει να το βλέπετε ήρεμο και ευδιάθετο μετά από κάθε γεύμα, να κερδίζει βάρος, να έχει 3-4 μαλακές κενώσεις και να «βρέχει» έξι με οκτώ πάνες καθημερινά.

6. Όταν το μωρό έχει χορτάσει αφήνει το στήθος από μόνο του.

print

Σχετικά Άρθρα