Κοινό κρυολόγημα ή Γρίπη; Υπάρχει διαφορά;

Κοινό κρυολόγημα ή Γρίπη; Υπάρχει διαφορά;

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο

Κοινό κρυολόγημα ή Γρίπη; Υπάρχει διαφορά;

Πρόκειται για ιώσεις συνήθως του χειμώνα, που οφείλονται όμως σε διαφορετικούς ιούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τι πρόκειται, γιατί η γρίπη μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, αλλά και να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο, κυρίως ασθενείς υψηλού κινδύνου. Μπορεί να χρειαστεί έγκαιρη, αλλά και εντατική αντιμετώπιση.

Γρίπη: Έρχεται γρήγορα και επιθετικά

Σε περίπτωση γρίπης μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε χτυπηθεί από φορτηγό. Τα συμπτώματα, όπως φαρυγγαλγία, πυρετός, πονοκέφαλος, μυοσκελετικά άλγη, ρινική συμφόρηση, βήχας κλπ, συνήθως παρουσιάζονται αιφνίδια και πιο έντονα σε γρίπη παρά σε κρυολόγημα. Σε περίπτωση κρυολογήματος συνήθως υπερέχει η ρινική καταρροή ή/και απόφραξη. Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν συνήθως να βελτιώνονται μετά από δύο έως πέντε ημέρες, αλλά η κακουχία πορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Σε περίπτωση κρυολογήματος τα συμπτώματα έρχονται βαθμιαία και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.

Εξακολουθεί να αποτελεί απειλή η νέα γρίπη (H1N1);

Σποραδικά κρούσματα μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζονται για τα αμέσως επόμενα λίγα χρόνια, αλλά η πανδημία έληξε επίσημα το 2010 και ο ιός συμπεριφέρεται πλέον ως εποχιακός. Τα εποχιακά αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν έναντι των εποχιακών ιών (και έναντι του ιού της νέας γρίπης). Η νέα γρίπη (Η1Ν1) και η συνηθισμένη εποχιακή γρίπη έχουν πολλά κοινά συμπτώματα: βήχα, φαρυγγαλγία, πυρετό (αν και ο πυρετός δεν είναι σταθερό σύμπτωμα) και μυοσκελετικά άλγη. Παρόλο που η νέα γρίπη παρουσιάζει συχνά και γαστρεντερικά συμπτώματα (έμετους και διάρροιες).

Πυρετός: συνήθως σημαίνει γρίπη

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χαμηλό πυρετό σε περίπτωση κρυολογήματος, οι περισσότεροι όχι. Σε περίπτωση γρίπης, μπορεί να παρουσιαστεί συνήθως πυρετός 38-39οC ή/και υψηλότερος. Τα παιδιά με γρίπη τείνουν να παρουσιάζουν υψηλότερο πυρετό, αν και είναι πιο πιθανό τα παιδιά να παρουσιάσουν πυρετό και σε κοινό κρυολόγημα.

Γρίπη: Η κακουχία μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες

Σε περίπτωση γρίπης συνήθως έχουμε αίσθημα έντονη κούρασης και άλγους σε όλο το σώμα. Αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 εβδομάδες ή και περισσότερο σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις ή ανοσοανεπάρκειες. Σε περίπτωση κρυολογήματος τέτοια συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες.

Κοινό κρυολόγημα και γρίπη: μπορεί να προκαλέσουν κεφαλαλγία

Η κεφαλαλγία δεν είναι ένδειξη γρίπης, αφού μπορεί να εμφανιστεί και σε ένα κοινό κρυολόγημα. Αλλά όπως συμβαίνει και με άλλα συμπτώματα συνήθως σε περίπτωση κρυολογήματος, τείνει να είναι πιο ήπια από ότι σε περίπτωση γρίπης.

Βήχας: Κοινό σύμπτωμα και στο κρυολόγημα και στη γρίπη

Επειδή και οι δύο ιώσεις είναι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες επηρεάζουν τους αεραγωγούσ και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν βήχα.

Η πνευμονία αποτελεί λοίμωξη των πνευμόνων, που μπορεί να είναι επιπλοκή της γρίπης. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε επίμονο βήχα, πυρετό υψηλότερο από 39oC και ρίγη, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή κιτρινοπράσινη απόχρεψη (ή/και αιματηρή).

Ωτίτιδες: μπορεί να οφείλονται τόσο σε κρυολόγημα, όσο και σε γρίπη

Το κρυολογήμα και η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν σε ωτίτιδες, επειδή μπορεί να ερεθίσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα που συνδέει τον φάρυγγα με το μέσο αυτί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή έντονο πόνο. Ωτίτιδες που οφείλονται σε κρυολόγημα ή γρίπη, συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, χωρίς να χρειάζεται η χρήση αντιβιοτικών.

Εάν ο πόνος στο αυτί διαρκεί περισσότερο από ότι η ίδια η ασθένεια ή αισθάνεστε ξαφνικά, ισχυρό πόνο, πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Πιθανόν να έχετε αναπτύξει μια δευτερογενή λοίμωξη στο αυτί που να χρειάζεται θεραπεία.

Κρυολόγημα: συχνά αρχίζει με φαρυγγαλγία

Τα περισσότερα κρυολογήματα ξεκινούν με πόνο στο λαιμό για μια έως δύο ημέρες. Ρινική καταρροή και απόφραξη είναι επίσης συνηθισμένα. Βέβαια φαρυγγαλγία είναι σύμπτωμα και της γρίπης, συχνά όμως συνοδεύεται από κακουχία, κούραση και άλλα συμπτώματα που συχνά συνυπάρχουν.

Ρινική απόφραξη: μπορεί να σημαίνει κρυολόγημα

Ρινική απόφραξη και φταρνίσματα σημαίνουν συνήθως κρυολόγημα. Βέβαια αν συνυπάρχει πυρετός, μυοσκελετικά άλγη, και ατονία μάλλον πρόκειται για γρίπη.

Τόσο το κρυολόγημα, όσο και η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις των κόλπων του προσώπου (ιγμορίτιδα). Αυτές χαρακτηρίζονται από ένα βαθύ και σταθερό άλγος στα ζυγωματικά, το μέτωπο, ή γέφυρα της μύτης. Το άλγος συνήθως επιδεινώνεται με την αιφνίδια κίνηση της κεφαλής ή την έντονη άσκηση. Συνήθως χρειάζεται αντιβιοτική θεραπεία.

Οι γρήγορες δοκιμασίες (quicktests) μπορεί να εντοπίσουν έγκαιρα τη γρίπη

Ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζετε αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα είναι να κάνετε ένα τεστ (quick test) με τη λήψη ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος. Το αποτέλεσμα είναι έτοιμο σε λιγότερο από 30 λεπτά. Η ευαισθησία και ειδικότητα μιας τέτοιας εξέτασης είναι πολύ υψηλή. Μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου με τη χορήγηση αντι-ιικής θεραπεία, όπου χρειάζεται.

Γρίπη: Έναρξη αντι-ιικών φαρμάκων έγκαιρα, όταν χρειάζεται

Ορισμένες φορές τα αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσει τη διάρκεια της νόσου κατά μία με δύο ημέρες. Τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά αν χορηγηθούν έγκαιρα (μέσα σε δύο ημέρες από την έναρξη της νόσου).

Κρυολογήματα: μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα

Φάρμακα όπως αποσυμφορητικά, κατασταλτικά βήχα, και αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στη ρινική συμφόρηση, στον βήχα, και τη ρινική καταρροή. Επίσης παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη μπορεί να αντιμετωπίσουν μυοσκελετικά άλγη, φαρυγγαλγία, ή κεφαλαλγία.

Πριν τη χρήση αυτών των φαρμάκων, καλά είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Επίσης η χρήση ασπιρίνης για την αντιμετώπιση της γρίπης έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη σε παιδιά.

Πρόληψη κρυολογήματος και γρίπη: το πλύσιμο των χεριών

Πλένετε καλά τα χέρια σας για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης από το ένα άτομο στο άλλο. Με σαπούνι και ζεστό νερό, τρίψτε τα χέρια σας μαζί για 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχάσετε να πλυθείτε ανάμεσα στα δάχτυλά και γύρω από τα νύχια. Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά. Απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά.

Να πλένεστε συχνά κατά την περίοδο εμφάνισης γρίπης και κρυολογήματος. Ειδικά μετά από βήχα, φτάρνισμα, ή φύσημα της μύτης. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα χαρτομάντιλο, να βήχετε ή να φταρνίζεστε στο αγκώνα σας και όχι τα χέρια σας.

Πρόληψη της γρίπης: Εμβόλια

Εμβολιαστείτε με το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης. Είναι φτιαγμένο από αδρανοποιημένα τμήματα του ιού της γρίπης, για να βοηθήσει το σώμα σας να αναγνωρίσει και να καταπολεμήσει, τον άγριο ιό σε περίπτωση που θα εκτεθεί σε αυτόν. Παρά τα όσα ακούγονται τα εμβόλια δεν μεταδίδουν τη γρίπη.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών, σε εγκυμονούσες γυναίκες, σε ενήλικες άνω των 50, και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες ή ανοσοανεπάρκειες.

print

Σχετικά Άρθρα

Παιδιά με αυτοπεποίθηση

Παιδιά με αυτοπεποίθηση

Από τη Μύρια Μαραγκού, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών – Οικογένειας – Γονέων – Ζευγαριού Παιδιά με αυτοπεποίθηση Τα παιδιά αναγνωρίζουν τις ικανότητες ή...