Μητρικό γάλα και ύπνος στα βρέφη

Μητρικό γάλα και ύπνος στα βρέφη

Μιχάλης Ιασονίδης, Παιδίατρος (από περιοδικό Nutritional Neurosience)
Το μητρικό γάλα πρέπει να χορηγείται την ίδια ώρα της ημέρας που παράγεται.
Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος είναι ότι τα συστατικά του αλλάζουν συνεχώς για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του μωρού.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutritional Neuroscience δείχνει ότι το μητρικό γάλα μπορεί να βοηθήσει τα νεογέννητα να κοιμούνται καλύτερα το βράδυ. Το μητρικό γάλα περιέχει μια ποικιλία συστατικών, όπως νουκλεοτίδια, τα οποία έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου των βρεφών. Η μελέτη επιβεβαιώνει πως η σύνθεση του μητρικού γάλατος αλλάζει σημαντικά στη διάρκεια της ημέρας.
Ελέγχθηκαν τρία νουκλεοτίδια στο μητρικό γάλα (adenosine, guanosineanduridine), τα οποία αυξάνουν ή μειώνουν τον τόνο του κεντρικού νευρικού συστήματος, ευνοούν την ηρεμία και τον ύπνο, και καταγράφηκε πως αυτά αλλάζουν μέσα στο 24ωρο.
Μαζεύτηκαν δείγματα γάλακτος από 30 γυναίκες (έξι μέχρι οκτώ δείγματα σε διάστημα ενός 24ώρου). Η υψηλότερη συγκέντρωση των πιο πάνω νουκλεοτιδίων παρουσιάστηκε στα δείγματα των νυκτερινών ωρών (8 μ.μ.-8 π.μ.). Αυτό ήταν ένδειξη ότι το μητρικό γάλα προάγει τον ύπνο στα βρέφη. Έγινε φανερό ότι το μητρικό γάλα έχει συγκεκριμένα συστατικά την ημέρα, που προσδίδουν ενέργεια στο βρέφος και άλλα συστατικά τη νύχτα που βοηθούν το παιδί να χαλαρώσει.
Έτσι αποδεικνύεται ότι είναι πιο σωστό σε περιπτώσεις που αποθηκεύεται γάλα, να δίνεται στο βρέφος την ίδια ώρα της ημέρας με την ώρα που αφαιρείται από το στήθος της μητέρας. Είναι λάθος να συλλέγεται μητρικό γάλα μια συγκεκριμένη ώρα, να αποθηκεύεται και να δίνεται στο μωρό κάποια άλλη ώρα.
Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναφέρει πως το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το νεογέννητο, δεν θα πρέπει να υποκαθίσταται, αφού ικανοποιεί όλες τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού στη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της ζωής του. Εκτός του ότι το μητρικό γάλα προστατεύει το βρέφος από πολλές αρρώστιες όπως τα κρυολογήματα, τις γαστρεντερίτιδες και το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου των βρεφών, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών της ενήλικης ζωής όπως το άσθμα, οι αλλεργίες και η παχυσαρκία, και ευνοεί την διανοητική ανάπτυξη. Τα οφέλη του θηλασμού επεκτείνονται και στην ίδια τη μητέρα. Οι γυναίκες που θηλάζουν χάνουν το επιπλέον βάρος που βάζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πιο γρήγορα. Επίσης βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, της υπέρτασης και της επιλόχειας κατάθλιψης. Επιπλέον η οστεοπόρωση και ο καρκίνος του στήθους είναι ασθένειες λιγότερο συχνές στις γυναίκες που θηλάζουν τα παιδιά τους.

 

print

Σχετικά Άρθρα

Μητρικός Θηλασμός

Μητρικός Θηλασμός

Το Κέντρο Υγείας Παιδιών και Εφήβων «ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ» διοργανώνει σεμινάρια για γονείς, μελλοντικούς γονείς και όχι μόνο, σε συνεργασία με επαγγελματίες...