Πώς ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;

Πώς ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;

Πώς ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;
Έρευνες αποκαλύπτουν πως τα “καλά” βακτήρια επωφελούνται από τα φρούτα.
Η λαϊκή σοφία παρουσιάζει το μήλο σαν ένα υγειινό σνακ και οι τελευταίες έρευνες συμφωνούν, αποκαλύπτοντας ότι ένα συστατικό τους με την ονομασία πεκτίνη (pectin) ενισχύει τα επίπεδα των καλών βακτηριδίων στο πεπτικό σύστημα.
Μικροβιολόγοι του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Δανίας εξέτασαν τις επιδράσεις της κατανάλωσης μήλων με το να ταΐζουν ποντίκια μόνο μήλα και παράγωγά τους όπως πουρέ και χυμό μήλου.
Οι ερευνητές τότε εξέτασαν τα βακτήρια στα έντερα των ποντικών για να δουν αν η κατανάλωση μήλων επηρέασε τα επίπεδα των «φιλικών» βακτηριδίων, τα οποία είναι ωφέλιμα στην πέψη και μπορούν να προλάβουν κάποιες ασθένειες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο διαδυκτιακό περιοδικό BMC Microbiology στις 20 Ιανουαρίου.

«Στην έρευνά μας βρήκαμε πως η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πεκτίτη, ένα συστατικό φυτικών ινών στα μήλα, είχε αυξήσει τα ποσοστά ορισμένων βακτηριδίων τα οποία βελτιώνουν τη πέψη» λέει η συνερευνητής AndreaWilcksκατά τη δημοσίευση του περιοδικού.
«Φαίνεται πως, όταν τα μήλα καταναλώνονται τακτικά και για παρατεταμένη χρονική περίοδο, αυτά τα βακτήρια βοηθούν στην παραγωγή μικρής αλύσου λιπαρών οξέων που παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες pH και διασφαλίζουν μια ωφέλιμη ισορροπία μικροοργανισμών. Επίσης παράγουν το χημικό στοιχείο butyrate, το οποίο είναι ένα σημαντικό καύσιμο για τα κύτταρα των εντερικών τοιχωμάτων» προσθέτει η Wilcks.
Οι συγγραφείς του άρθρου σημείωσαν πώς απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξακριβωθεί αν τα ευρήματα στα ποντίκια ισχύουν και για τους ανθρώπους.
(ΠΗΓΗ: BioMed Central Limited, Jan. 20, 2010)

print

Σχετικά Άρθρα

Παιδιά και ζώα

Παιδιά και ζώα

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο. Παιδιά και ζώα Οι γονείς θα ήθελαν η ανατροφή των παιδιών τους να περιλαμβάνει και το σεβασμό προς όλα τα έμβια...