Πώς να προστατευτείτε από τον ιό γρίπης ή/και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό γρίπης ή/και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό γρίπης ή/και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

  1. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό ειδικά μετά από φτάρνισμα ή βήχα. Τα σκευάσματα για καθαρισμό των χεριών που περιέχουν αλκοόλη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
  • Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη κατά το βήχα και το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο. Πετάτε τα χαρτομάντιλο μετά από τη χρήση του. Αν δεν είναι διαθέσιμο χαρτομάντιλο χρησιμοποιείτε τον αγκώνα.
  • Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας. Οι μολυσματικοί παράγοντες (ιοί, βακτηρίδια, παράσιτα, μύκητες) συχνά μεταδίδονται όταν ένα άτομο αγγίζει κάτι που έχει επιμολυνθεί από αυτούς και μετά αγγίζει το στόμα, τη μύτη ή μάτια του.
  • Τακτικός καθαρισμός των επιφανειών με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή όταν εργαζόμαστε ή που χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους.
  • Αποφυγή στενής επαφής με ανθρώπους που ασθενούν από γρίπη. Εάν εσείς οι ίδιοι ασθενείτε με γρίπη, κρατείστε απόσταση από άλλους για να τους προστατεύσετε.
  • Εάν έχετε γρίπη είναι προτιμότερο εάν μπορείτε, να μείνετε σπίτι παρά να είστε άρρωστοι στη δουλειά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να γιατρευτείτε γρηγορότερα και να μειώσετε την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου σε άλλους.

Προστατεύετε και φροντίζετε τον εαυτό σας με το να κοιμάστε αρκετά, να είστε σωματικά δραστήριοι κάνοντας τακτικά άσκηση, να διαχειρίζεστε σωστά το στρες, να πίνετε άφθονα υγρά και να επιλέγετε για τη διατροφή σας, θρεπτικά και ενισχυτικά για την υγεία τρόφιμα και ποτά.

print

Σχετικά Άρθρα

Ύπνος και παιδί

Ύπνος και παιδί

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Γιατί το παιδί σας χρειάζεται ύπνο; Δεν είναι μόνο για να το ηρεμήσει. Το μικρό του σώμα χρειάζεται ύπνο για να...