Υγρό στο αυτί (μέση εκκριτική ωτίτιδα)

Υγρό στο αυτί (μέση εκκριτική ωτίτιδα)

Από Χρίστο Λοΐζου, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, Λεμεσός

Τι είναι η εκκριτική ωτίτιδα;

Πρόκειται για μια συχνή κατάσταση που συνήθως (70-80%) παρουσιάζεται στην παιδική ηλικία, αλλά ενδέχεται να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο υποαερισμός της τυμπανικής κοιλότητας (λόγω κακής λειτουργίας της ευσταχιανής σάλπιγγας) οδηγεί στην παρουσία υγρού το οποίο είναι πρακτικά στείρο.

Πώς δημιουργείται η κατάσταση αυτή;

Η ευσταχιανή σάλπιγγα αποτελεί ένα μυϊκό σωλήνα ο οποίος διαμέσου της μύτης αναλαμβάνει τον αερισμό της τυμπανικής κοιλότητας για την εξισορρόπηση της πίεσης μέσα και έξω από το αυτί (ανοίγει π.χ. όταν καταπίνουμε ή όταν χασμουριόμαστε). Ως συνηθέστερες αιτίες για την υπολειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας αναφέρονται η παιδική ηλικία (στενή σάλπιγγα), απόφραξη από κρεατάκια (υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις), ωτίτιδες, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κ.ά.

Πότε μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα η εκκριτική ωτίτιδα;

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι το αίσθημα του βουλωμένου αυτιού που αποτελεί μια κατάσταση ελαττωμένης ακοής, η οποία στην μικρότερη/ευαίσθητη παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάπτυξης της ομιλίας. Άλλα συμπτώματα είναι ελαφρύς πόνος και βουητό στο αυτί και πιο σπάνια ίλιγγος. Η παρατεταμένη παρουσία υγρού στο αυτί (πάνω από 6 μήνες) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με συμφύσεις/ουλές στο μέσο αυτί, με κίνδυνο μόνιμης βλάβης της ακοής.

Πώς διορθώνεται η κατάσταση αυτή;

To 30% περίπου των παιδιών μπορεί να εμφανίσουν εκκριτική ωτίτιδα σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης τους. Η πλειοψηφία θα ξεπεράσει το πρόβλημα χωρίς κάποια θεραπεία μέσα σε διάστημα 3-6 μηνών. Η κατάσταση μπορεί να διαγνωστεί εύκολα με τυμπανογράφημα, ακουογράφημα (παιδιά > 5 ετών) και εξέταση των αυτιών με μικροσκόπιο ή ενδοσκόπηση.

  • Αν το πρόβλημα παραμένει για περισσότερο από τρεις μήνες κι αν υπάρχει καθυστέρηση στηνΥγρό στο αυτί 2 ανάπτυξη της ομιλίας λόγω βαρηκοΐας, τότε συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση με παρακέντηση του τυμπάνου, αναρρόφηση του υγρού και τοποθέτηση σωλήνων αερισμού (κάποτε σε συνδυασμό με αδενοειδεκτομή-κρεατάκια).
  • Αν το πρόβλημα παραμένει για περισσότερο από τρεις μήνες, χωρίς να υπάρχει βαρηκοΐα συστήνεται αναμονή και επανεξέταση μετά από τρεις μήνες. Στη διάρκεια αυτή, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει την μέθοδο Otovent(μπαλόνι). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά > 3-4 ετών συνήθως, σε συνδυασμό κάποτε με κάποιο αποσυμφορητικό της μύτης.
  • Αν το πρόβλημα παραμένει για περισσότερο από έξι μήνες, συστήνεται παρακέντηση του τυμπάνου, αναρρόφηση του υγρού και τοποθέτηση σωλήνων αερισμού (αφαιρούνται και τα κρεατάκια αν χρειαστεί].

Η φαρμακευτική θεραπεία από μόνη της π.χ. με αντιβιοτικά, αντιαλλεργικά, κορτιζόνη ή αποσυμφορητικά φάρμακα, δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, εκτός αν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις (μόλυνση, αλλεργίες κτλ.) που να δικαιολογούν την χρήση τους.

print

Σχετικά Άρθρα