Υψηλή θερμοκρασία (πυρετός) στα παιδιά

Υψηλή θερμοκρασία (πυρετός) στα παιδιά

από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο

Εάν το παιδί σας έχει υψηλή θερμοκρασία (πυρετός), μπορείτε να του δώσετε κάποιο αντιπυρετικό (π.χ. παρακεταμόλη ή ibuprofen), ελαφρύνετε τα ενδύματά του, και δώστε του να πάρει αρκετά υγρά. Μπορείτε επίσης να το κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό ή να του βάλετε κομπρέσες.΄Εάν όμως ο πυρετός επιμένει, η γενική κατάσταση του παιδιού δεν είναι καλή ή προστεθούν και άλλα συμπτώματα καλό είναι να εξεταστεί το παιδί από το γιατρό του.

Οι αιτίες του πυρετού είναι πολλές:

  • Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι η συχνότερη αιτία. Οι λοιμώξεις από  ιούς  προκαλούν πολλά  κοινά συμπτώματα όπως ρίγος, βήχα, “γριπώδη” συνδρομή, διάρροια κλπ. Μερικές φορές οι ιογενείς λοιμώξεις προκαλούν και σοβαρότερα συμπτώματα.

  • Οι βακτηριακές (μικροβιακές) λοιμώξεις είναι λιγότερο  συχνές  σε  σχέση  με τις ιογενείς,  αλλά  συνήθως προκαλούν βαρύτερη κλινική εικόνα. Τα βακτηρίδια είναι πιθανότερο να προκαλέσουν σοβαρότερη νόσηση και να οδηγήσουν σε πνευμονία, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα, μηνιγγίτιδα κλπ.

  • Άλλα αίτια λοιμώξεων (πχ μύκητες) είναι ασυνήθιστα αίτια υψηλού πυρετού.

Τι κάνουμε σε περίπτωση υψηλού πυρετού;

  • Δίνουμε παρακεταμόλη ή ibuprofen. Διατίθενται στα  φαρμακεία  σε μορφή  σιροπιών  ή υποθέτων και τα βρίσκουμε με διάφορα εμπορικά ονόματα. Για τη δόση τους, που εξαρτάται από το βάρος και τηνηλικία του παιδιού καλό είναι να συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο σας.

  • Ντύστε ελαφρά το παιδί εάν η θερμοκρασία του χώρου είναι κανονική και το παιδί δεν παρουσιάζει ρίγος. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΒΑΡΙΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΠΥΡΕΤΟ.

  • Δώστε στο παιδί δροσερά υγρά. Αυτό βοηθά να χαμηλώσει τη θερμοκρασία και αποτρέπει την αφυδάτωση.

Αποφύγετε κρύο μπάνιο ή κρύες κομπρέσες σε παιδί που έχει υψηλή θερμοκρασία. Παρόλο που επικρατεί αυτή η αντίληψη στον κόσμο, πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό θα οδηγήσει σε σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, όταν το νερό είναι πάρα πολύ κρύο. Αυτό μειώνει τη θερμότητα που χάνεται από το σώμα, ενώ μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στα βαθύτερα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα περαιτέρω αύξηση του πυρετού.

Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ανεμιστήρα για να δροσίσουν παιδί με πυρετό. Αυτό πάλι μπορεί να μην είναι καλή ιδέα εάν ο αέρας είναι πάρα πολύ κρύος. Εντούτοις, μια ελαφριά ροή αέρα σε ένα χώρο σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να είναι χρήσιμη. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε το παράθυρο, ή να χρησιμοποιείτε ένα ανεμιστήρα στην άλλη πλευρά του δωματίου.

Τι πρέπει να σας ανησυχήσει;

Ένα παιδί με υψηλό πυρετό μπορεί να είναι αρκετά αδιάθετο. Μπορεί να παρουσιάζει υπνηλία ή αντίθετα να είναι ευερέθιστο. Εντούτοις, τις περισσότερες φορές ο υψηλός πυρετός δεν προκαλείται από σοβαρή ασθένεια, και η θερμοκρασία συχνά κατεβαίνει γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι αρκετά σημαντικό ένα παιδί να νοιώθει και να φαίνεται  καλά στο χρόνο που είναι απύρετο. Ορισμένες φορές η θερμοκρασία δεν πέφτει σε τελείως φυσιολογικά επίπεδα, αλλά μας καθησυχάζει το γεγονός εάν το παιδί βελτιώνεται με την πτώση της θερμοκρασίας.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ένα παιδί με σοβαρή λοίμωξη, συνήθως χειροτερεύει και δείχνει άρρωστο, παρά τις προσπάθειες να πέσει ο πυρετός. Επιπλέον μπορεί να προστεθούν και άλλα ανησυχητικά συμπτώματα. Παραδείγματος χάριν: προβλήματα αναπνοής, υπνηλία, σπασμοί, πόνοι στη κοιλιά, κεφαλαλγία, έμετοι, εξάνθημα κλπ, που επιδεινώνονται παρά τη χορήγηση αντιπυρετικών.

Καλό είναι να επισκεφτείτε ένα γιατρό εάν ένα παιδί δε βελτιώνεται σύντομα ή έχει οποιοδήποτε ανησυχητικό σύμπτωμα.

print

Σχετικά Άρθρα

Θερμοπληξία – καύσωνας

Θερμοπληξία – καύσωνας

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο, Λεμεσός Τι είναι ο καύσωνας; Οδηγίες αντιμετώπισης. Ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι ημέρες κατά τις οποίες οι...

Παιδιά με αυτοπεποίθηση

Παιδιά με αυτοπεποίθηση

Από τη Μύρια Μαραγκού, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών – Οικογένειας – Γονέων – Ζευγαριού Παιδιά με αυτοπεποίθηση Τα παιδιά αναγνωρίζουν τις ικανότητες ή...