Αντηλιακή Προστασία

Αντηλιακή Προστασία

Ο ήλιος αποτελεί αστείρευτη πηγή ενέργειας και ζωής βελτιώνοντας τη διάθεση.

Η ηλιακή ακτινοβολία εκτός από τα ανεκτίμητα οφέλη της, προκαλεί σημαντικές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία όταν άσκοπα και αλόγιστα εκτίθενται σ’ αυτή.

Το δέρμα είναι το πρώτο όργανο που λόγω της μεγάλης επιφάνειας και της άμεσης επαφής με το φως δέχεται τη μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας. Η ακτινοβολία αυτή προκαλεί σωματικές βλάβες που κυμαίνονται από απλά κοκκινίσματα μέχρι επικίνδυνα εγκαύματα ή και θανατηφόρα καρκινώματα.

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία οδηγεί σε πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Κύριος υπεύθυνος για την πρόωρη γήρανση του δέρματος είναι η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου A (UVA). Αυτή επιδρά στους λεγόμενους ινοβλάστες, δηλαδή στα κύτταρα που παράγουν το κολλαγόνο και τις ελαστικές ίνες που σχετίζονται για την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Η ακτινοβολία τύπου Β (UVB) είναι αυτή που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος.

Κατά την ηλιοθεραπεία χρησιμοποιείτε πάντοτε προστατευτική αντηλιακή κρέμα. Μάθετε να διακρίνετε τα σκευάσματα από τον βαθμό αντηλιακής προστασίας που παρέχουν. Ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει τον βαθμό προστασίας που προσφέρει το προϊόν έναντι της UVA/UVB ακτινοβολίας. Όσο πιο λευκό – ξανθωπό είναι το δέρμα τόσο πιο μεγάλος δείκτης απαιτείται για την αποτελεσματική του προστασία.

Τι είναι ο δείκτης προστασίας (SPF);

Ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών (SPF = Sun Protection Factor), δηλώνει πόσες φορές μεγαλώνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να κοκκινίσει το δέρμα από μία συγκεκριμένη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας, σε σύγκριση με περιοχή του δέρματος που δεν χρησιμοποιήθηκε αντηλιακό σκεύασμα.

Τα αντηλιακά πρέπει να παρέχουν επαρκή προστασία, τόσο από την UVA όσο και από την UVB υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αντηλιακά με τους υψηλούς δείκτες προστασίας είναι απαραίτητα στις χώρες με έντονη ηλιοφάνεια.

Διαλέγοντας το σωστό αντηλιακό:

Η αντηλιακή κρέμα προσώπου θα πρέπει να βρίσκεται μαζί σας όλο το χρόνο, αφού ακόμα και το χειμώνα η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για την επιδερμίδα. Ειδικά για τις Μεσογειακές χώρες με έντονη ηλιοφάνεια, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας.

Όσο για την επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος σας. Αν είναι λιπαρός, επιλέξτε μια μη λιπαρή κρέμα (oil free) που απορροφάτε αμέσως, ενώ για πιο ώριμες επιδερμίδες αναζητήστε συνθέσεις που περιέχουν και αντί γηραντικούς παράγοντες.

Σε όποιον φωτότυπο κι αν ανήκετε, από τον πιο ευαίσθητο μέχρι τον πιο ανθεκτικό, η συμβουλή είναι η ίδια: Σε χώρες με έντονη ηλιοφάνεια απαιτείται προστασία με υψηλό δείκτη προστασίας.

Αν ψάχνετε για έξυπνα προϊόντα, αναζητήστε τις νέες φόρμουλες που συνδυάζουν αποτελεσματική προστασία, ελαχιστοποίηση παρενεργειών και χωρίς χημικά φίλτρα.

Michael Iasonides 13/5/2009

print

Σχετικά Άρθρα