Γιατί πρέπει να θηλάσει η νέα μητέρα και πως θα το πετύχει;

Γιατί πρέπει να θηλάσει η νέα μητέρα και πως θα το πετύχει;

Μόνικα Μιχαηλίδου, παιδίατρος, σύμβουλος θηλασμού, Λάρνακα

Γιατί πρέπει να θηλάσει η νέα μητέρα και πως θα το πετύχει;

Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης όλες οι μητέρες ανυπομονούν να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το μικρό τους ΘΑΥΜΑ! Όλα μετά θα είναι συναρπαστικά, πρωτόγνωρα αλλά καμιά φορά και ζόρικα! Πιστέψτε με όμως θα τα καταφέρετε!

Ο θηλασμός θα μπορούσε να πει κάποιος είναι μια φυσιολογική λειτουργία η οποία δεν χρειάζεται ούτε προετοιμασία, ούτε υποστήριξη. Δυστυχώς όμως τα πράγματα στην σύγχρονη εποχή που ζούμε δεν είναι καθόλου έτσι. Ο επιτυχής θηλασμός χρειάζεται επιμόρφωση, στήριξη μετά την γέννηση του μωρού και ένα περιβάλλον που να καταλαβαίνει τι είναι ο θηλασμός ούτως ώστε να μπορεί και να τον προάγει.

Αυτή η ανάγκη για υποστήριξη και επιμόρφωση πηγάζει από το γεγονός ότι στην σημερινή κοινωνία οι γονείς βομβαρδίζονται απο μηνύματα εναλλακτικής βρεφικής σίτισης (π.χ αγελαδινό γάλα σε σκόνη ή σε υγρή μορφή) και ταυτόχρονα τα παιδιά και οι ενήλικες δεν έχουν βιώματα και εικόνες που να σχετίζονται με το θηλασμό, και έτσι ο θηλασμός περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Ευτυχώς πρόσφατες έρευνες δικαιώνουν τη μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την προαγωγή του θηλασμού και φαίνεται ότι όλο και περισσότερες μητέρες επιλέγουν να θηλάσουν τα παιδιά τους. Το άτομο που έχει φανεί ότι επηρεάζει σημαντικά την απόφαση της μητέρας να θηλάσει είναι ο σύντροφος της μητέρας και η προθυμία του να στηρίξει την μητέρα με όποιο τρόπο μπορεί.

Οι πιο πολλοί γονείς θέλουν να δώσουν στο παιδί τους ότι καλύτερο προσφέρει η φύση και αυτό είναι χωρίς καμία αμφιβολία το μητρικό γάλα. Παραθέτω πιο κάτω κάποιους από τους σημαντικότερους λόγους για αυτή την επιλογή:

 1.       το μητρικό γάλα προσφέρει φυσικούς και βιοχημικούς φραγμούς κατά των διαφόρων λοιμώξεων
 2.       μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων στα παιδιά π.χ διαβήτη, λευχαιμία, παχυσαρκία, αιφνίδιο θάνατο, άσθμα, αλλεργίες κ.α.
 3.       ανεβάζει τον δείκτη νοημοσύνης του παιδιού σας και βελτιώνει την σχολική του απόδοση
 4.       πρόληψη επιπλοκών μετά τον τοκετό στη μητέρα
 5.       βοηθά στη γρήγορη απώλεια του επιπλέον βάρους της εγκυμονούσας μητέρας
 6.       πρόληψη στη μητέρα καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών
 7.       προστασία της μητέρας από την οστεοπόρωση.
 8.       είναι η οικονομικότερη επιλογή
 9.       είναι η οικολογική επιλογή

Για την πληροφόρηση και την προετοιμασία για τον θηλασμό οι γονείς πρέπει να αποταθούν:

 1.       στον/στην παιδίατρο τους που πρέπει να είναι γνώστης και να προάγει τον μητρικό θηλασμό,
 2.       σε ομάδες στήριξης του μητρικού θηλασμού,
 3.       σε άλλες έμπειρες μητέρες που θηλάζουν ή έχουν θηλάσει τα παιδιά τους,
 4.       σε βιβλία, άρθρα, διαδύκτιο κτλ
print

Σχετικά Άρθρα

Ψέμα και παιδί

Ψέμα και παιδί

Από τη Μύρια Μαραγκού, Ψυχοθεραπεύτρια Τι κρύβεται πίσω από τα ψέματα του παιδιού μου; Τα παιδιά που ψεύδονται δημιουργούν αμφισβήτηση προς το...