Θηλασμός –  πλεονεκτήματα

Θηλασμός – πλεονεκτήματα

Ο μητρικός θηλασμός είναι αποτελεί ιερό σκοπό και υποχρέωση από  όλες τις μητέρες προς τα παιδιά τους. Είναι απαραίτητος  για τουλάχιστον τους πρώτους 4 μήνες από τη γέννηση τους. (Σπάνια, οι ασυνήθιστες φυσικές καταστάσεις των νεογνών ή των μητέρων εμποδίζουν την επίτευξη του μητρικού θηλασμού)

Ποιο το όφελος του βρέφους που θηλάζει;

Πρόληψη των λοιμώξεων:
Τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν κατά μέσο όρο λιγότερες λοιμώξεις συγκριτικά με τα βρέφη  της ίδιας ηλικίας που δεν θηλάζουν. Ειδικότερα εμφανίζουν λιγότερα επεισόδια γαστρεντερίτιδας, λιγότερες λοιμώξεις αναπνευστικού και μειωμένο αριθμό επεισοδίων ωτίτιδας. Η προστασία που προσφέρει ο θηλασμός όσον αφορά τις λοιμώξεις οφείλεται στη δίοδο αντισωμάτων και άλλων πρωτεϊνών από τη μητέρα στο παιδί μέσω του μητρικού γάλακτος.

Πρόληψη εμφάνισης ασθενειών στην ενήλικο ζωή:
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βρέφη που θηλάζουν έχουν μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες από τα μη θηλάζοντα βρέφη. Κατά συνέπεια προστατεύονται από τον κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος που έχουν ως κοινό προδιαθεσικό παράγοντα την παχυσαρκία.

Αποτροπή του αιφνίδιου θανάτου:
Από έρευνες που έγιναν κατά καιρούς έχει αποδειχθεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν βρίσκονται σε χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου της κούνιας όπως αλλιώς ονομάζεται. Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για το φαινόμενο αυτό αλλά ένας από τους πιθανούς παράγοντες που σίγουρα συμβάλλουν είναι η προστασία που προσφέρει το μητρικό γάλα από τις λοιμώξεις.

Προστασία της μητέρας:
Εκτός από το παιδί, ο μητρικός θηλασμός προστατεύει και τη μητέρα. Έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών ότι οι μητέρες που θηλάζουν προστατεύονται από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Ένα άλλο, μικρότερης ή για άλλους μεγαλύτερης σημασίας όφελος είναι η γρηγορότερη απώλεια των κιλών που προστέθηκαν στη μητέρα κατά την εγκυμοσύνη.

 

Συναισθηματικοί παράγοντες:
Αν και είναι δύσκολο να αξιολογηθεί ο συναισθηματικός κόσμος του κάθε ατόμου, είναι βέβαιο πως ο μητρικός θηλασμός αποτελεί τη συνέχιση του συνδετικού κρίκου μεταξύ μητέρας παιδιού που άρχισε με την εγκυμοσύνη. Το μωρό αισθάνεται ασφάλεια κατά τη διάρκεια του θηλασμού που οδηγεί αργότερα σε ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και ψυχικής ηρεμίας. Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι τα παιδιά που θηλάζουν έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τα παιδιά που λαμβάνουν συμπληρώματα.

Ιδανική τροφή:
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανικότερη πρώτη παιδική τροφή διότι περιέχει τον τέλειο συνδυασμό και συγκέντρωση σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Πλεονεκτεί επίσης στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και χρόνο αλλά είναι και οικονομικό!

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες για το θηλασμό επισκεφθείτε και μιλήστε με το γιατρό σας. Οι περισσότερες ανησυχίες είναι αβάσιμες, και οι δυσκολίες μπορούν συνήθως να υπερνικηθούν. Τα οφέλη από το θηλασμό είναι τεράστια και πραγματικά πρέπει να τα εκμεταλλευτείτε.

print

Σχετικά Άρθρα

Δερματίτιδες

Δερματίτιδες

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Δερματίτιδες Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη δερματίτιδα; Η δερματίτιδα (ή έκζεμα) είναι η συχνότερη δερματοπάθεια...

Κοινό κρυολόγημα

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα προσβάλλει παιδιά και μεγάλους συχνότερα τους χειμερινούς μήνες αλλά και στην αρχή του φθινοπώρου και της άνοιξης.Τα παιδιά...