Κοινό κρυολόγημα

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα προσβάλλει παιδιά και μεγάλους συχνότερα τους χειμερινούς μήνες αλλά και στην αρχή του φθινοπώρου και της άνοιξης.Τα παιδιά στα δύο-τρία πρώτα χρόνια της ζωής τους μπορεί να κρυολογήσουν έως και δέκα φορές το χρόνο.

Το κοινό κρυολόγημα δεν οφείλεται στην χαμηλή θερμοκρασία αλλά σε ιούς. Περισσότερα από εκατό είδη ιών προκαλούν κρυολόγημα και η μετάδοση των ιών αυτών υποβοηθείται από συνθήκες συγχρωτισμού που επικρατούν κυρίως το χειμώνα: στα σχολεία, στα εστιατόρια, στρατώνες, λεωφορεία και άλλους μικρούς κλειστούς χώρους.

Πιο συχνά κρυολογούν τα παιδιά που πρωτοπηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακό σταθμό. Όσο περνά ο καιρός τα κρυολογήματα αραιώνουν λόγο της ανοσίας που αποκτά το παιδί. Τα παιδιά με μεγαλύτερα αδέρφια αποκτούν νωρίτερα ανοσία αφού κολλούν ιώσεις από αυτά.

Το άτομο που νοσεί μεταφέρει τον ιό σε άλλα άτομα με τα χέρια του τα οποία μολύνει με σταγονίδια από φτάρνισμα, το βήχα ή τη μύτη του. Οι ιοί μπορούν να ζήσουν σε μολυσμένα αντικείμενα έως και 72 ώρες.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως χαμηλός πυρετός (38-38,5oC), ρινική καταρροή, φτάρνισμα, πονόλαιμος, βήχας και αδιαθεσία. Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι συνήθως 4-5 μέρες αλλά μερικές φορές επιμένουν και δέκα μέρες ή περισσότερο.

Τα παιδιά και κυρίως τα βρέφη κάτω των 6 μηνών πρέπει να εξετάζονται από παιδίατρο ο οποίος πρέπει να ενημερώνεται αμέσως αν τα συμπτώματα υποδηλώνουν επιπλοκές.

Επομένως ένα μωρό 6 μηνών και κάτω που κλαίει συνέχεια, δυσκολεύεται στην αναπνοή, είναι κακόκεφο, δεν τρώει όπως συνήθως, έχει επίμονο βήχα και υψηλό πυρετό πρέπει να εξετάζεται αμέσως από παιδίατρο.

Η αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος είναι συμπτωματική. Χορηγούνται αναλγητικά και αποσυμφορητικά φάρμακα για ανακούφιση της μύτης. Στα βρέφη αρκεί η ενστάλαξη φυσιολογικού ορού για διατήρηση υγρού του βλεννογόνου της μύτης και αποσυμφόρηση από τη βλένη.

Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο στις επιπλοκές του κοινού κρυολογήματος. Ποιες είναι όμως αυτές; Συχνότερη είναι η ωτίτιδα και ακολουθούν η ιγμορίτιδα, αδενοϊδίτιδα και μικροβιακές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.

Απαιτείται συνεπώς προσοχή γιατί το κοινό κρυολόγημα μπορεί να επιμένει και να προκαλέσει επιπλοκές που πρέπει να θεραπευτούν.

print

Σχετικά Άρθρα

Το ωράριο του μωρού

Το ωράριο του μωρού

Οι πρώτες ημέρες και νύχτες μαζί με το μωρό θα περάσουν μέσα σε απόλυτη σύγχυση, σε σημείο που θα χάσετε πια τη διαδοχή της μίας μέρας με την...