Λαρυγγίτιδα

Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι συχνά ήπιο νόσημα, και τα περισσότερα παιδιά που προσβάλλονται από αυτήν αναρρώνουν γρήγορα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται δυσκολία στην αναπνοή. Περίπου 1 σε 10 παιδιά με ιογενή λαρυγγίτιδα εισάγεται σε νοσοκομείο, συνήθως για σύντομο χρονικό διάστημα έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Τι είναι η  λαρυγγίτιδα;

Η λαρυγγίτιδα είναι μια λοίμωξη  του λάρυγγα ή/ και της τραχείας (λαρυγγοτραχειίτιδα). Η συνηθέστερη αιτία λαρυγγίτιδας είναι οι ιοί (Ιογενής λαρυγγίτιδα ή  Croupόπως ονομάζεται στα Αγγλικά). Διάφοροι τύποι ιών μπορούν να προκαλέσουν λαρυγγίτιδα και κυρίως είναι ιοί που προσβάλουν το ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Croup;

  • Βήχας που είναι συνήθως ξηρός, σαν γαύγισμα σκύλου που εμφανίζεται κυρίως τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Οφείλεται στην φλεγμονή και διόγκωση των φωνητικών χορδών.
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Η λοίμωξη-φλεγμονή προκαλεί τη διόγκωση και στένωση των ανώτερων αναπνευστικών οδών. Πολλές φορές συνυπάρχει και  παχύρρευστη  βλέννα που επιδεινώνει την στένωση. Η αναπνοή μπορεί να γίνει δύσκολη όσο πιο μεγάλη η στένωση του αναπνευστικού σωλήνα που εμποδίζει τη διέλευση του αέρα προς τους πνεύμονες.
  • Άλλα συμπτώματα: ρινική καταρροή, βράγχος φωνής, πονόλαιμος και χαμηλός πυρετός.

Τα συμπτώματα είναι συχνότερα χειρότερα τη νύχτα. Χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα παιδί μπορεί να έχει βραχνή φωνή, ρινική καταρροή και ήπιο ξηρό βήχα. Εντούτοις, τη νύχτα ο βήχας γίνεται χειρότερος με δυσκολία στην αναπνοή. Τα συμπτώματα οξύνονονται συνήθως σε 1-3 ημέρες, και βελτιώνονται έπειτα σταδιακά. Ένας ήπιος αλλά ενοχλητικός βήχας μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα ή και περισσότερο.

Ποιος προσβάλλεται από Croup;

Το croup εμφανίζεται συνηθέστερα στα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, αλλά οποιοδήποτε παιδί κάτω από 6 χρονών μπορεί να προσβληθεί. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, το αναπνευστικό τους σύστημα ωριμάζει. Επομένως μια λοίμωξη από έναν παρόμοιο ιό σε ένα μεγαλύτερο παιδί ή έναν ενήλικα μπορεί να προκαλέσει ηπιότερα συμπτώματα.

Το Croup εμφανίζεται συχνά σε επιδημίες το χειμώνα. Τα αγόρια επηρεάζονται συχνότερα από τα κορίτσια. Μερικά παιδιά παρουσιάζουν croup δύο ή περισσότερες φορές στον ίδιο χρόνο.

Πόσο σοβαρό είναι το Croup ;

Τα συμπτώματα είναι συχνά αρκετά ήπια, αλλά μερικές φορές γίνονται σοβαρά και κυρίως όταν υπάρχει μεγάλη στένωση του αναπνευστικού σωλήνα. Περίπου 1 σε 10 παιδιά με Croup χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο και φαρμακευτική αγωγή. Τα περισσότερα παιδιά που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσηλεύονται για  24 ώρες καθώς τα συμπτώματα βελτιώνονται συνήθως γρήγορα. Σε έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Αυτό συμβαίνει  για λίγο χρόνο μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω ένα παιδί με Croup;

Είναι απαραίτητη η εξέταση του παιδιού από παιδίατρο ο οποίος θα δώσει και τις κατάλληλες συμβουλές. Μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας ως ακολούθως:

  • Ηρεμήστε και καθησυχάστε το παιδί. Ένα μικρό παιδί μπορεί να γίνει ανήσυχο, να κλαίει και να γκρινιάζει γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Βάλτε το παιδί στην καθιστή θέση.
  • Χορηγήστε αντιπυρετικά. Εάν το παιδί έχει πυρετό η αναπνοή του γίνεται πιο γρήγορη και δυσχερέστερη.
  • Δώστε στο παιδί κάτι δροσερό να πιει. Χωρίς να το πιέσετε αν δεν θέλει.
  • Ανοίξετε το παράθυρο να μπει κρύος/δροσερός αέρας.
  • Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν ο βήχας και η δύσπνοια επιμένουν και επιδεινώνονται, αν το χρώμα του παιδιού είναι ωχρό ή μπλε, αν το παιδί δυσκολεύεται να καταπιεί ή να μιλήσει. Τα συμπτώματα αυτά είναι απαραίτητο και επιτακτικό να αντιμετωπιστούν από γιατρό διότι απειλούν τη ζωή του παιδιού.
print

Σχετικά Άρθρα