Οδηγίες καλής στοματικής υγιεινής

Οδηγίες καλής στοματικής υγιεινής

Από Ανδρονίκη Παμπόρη, παιδίατρο

Οδηγίες καλής στοματικής υγιεινής

Παρά την πρόοδο της στοματικής υγιεινής, η τερηδόνα παραμένει μια από τις πιο συχνές ασθένειες της παιδικής ηλικίας.

Σύμφωνα με το CDC (centers for disease control) πάνω από 25% των παιδιών ηλικίας 2–5 ετών και 50% των παιδιών 12–15 ετών έχουν τερηδόνα. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση των οδοντοστοματικών προβλημάτων λόγω του ότι καλή οδοντοστοματική υγεία αποτελεί σημαντική προυπόθεση για την γενικότερη υγεία του παιδιού και την υγιή συναισθηματική του ανάπτυξη.

Πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Συστήνεται να πραγματοποιείται στον 6ο περίπου μήνα, με την εμφάνιση δηλαδή των πρώτων παιδικών δοντιών στο στόμα και όχι αργότερα από την συμπλήρωση του πρώτου έτους ζωής του.

Φθοριούχες οδοντόκρεμες

H χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας είναι απαραίτητη από την ηλικία του ενός έτους γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο δείχτης τερηδόνας μειώνεται στις πολύ μικρές ηλικίες όταν η οδοντόπαστα περιέχει φθόριο. Λόγω της κατάποσης της από μικρά παιδιά ( αυξημένος κίνδυνος < 6 ετών ) έχουν οριστεί οι ποσότητες που αναγράφονται στον πίνακα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υπερδοσολογίας από την κατάποση φθορίου, με αποτέλεσμα μελλοντικές δυσάρεστες και αντιαισθητικές συνέπειες στα μόνιμα δόντια (φθορίαση). Oι παιδικές οδοντόπαστες έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε φθόριο και χρησιμοποιούνται από παιδιά <3 ετών.

ΗΛΙΚΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΘΟΡΙΟΥ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
6μ.- 2 ετών 500 ppm μέγεθος φακής
2 – 6 ετών 1000 ppm μέγεθος μπιζελιού
6 ετών 1450 ppm 1–2 cm
  • Το βούρτσισμαπρέπει να γίνεται2 φορές την ημέρα (πρωί –βράδυ)και να έχει διάρκεια άνω του ενός λεπτού.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να φτύνουν την περίσσεια οδοντόκρεμας , αποφεύγοντας το ξέπλυμα της με νερό.
  • Πρέπει να γίνεται επίβλεψη του βουρτσίσματος από τους γονείς μέχρι 7 ετών.
  • Η δηλητηρίαση από φθόριο συμβαίνει συνήθως σε παιδιά < 6 ετών τα οποία τρώνε μεγάλες ποσότητες οδοντόπαστας. Παρόλο που η έκβαση των περιστατικών αυτών είναι συνήθως όχι σοβαρή, η δηλητηρίαση από φθόριο είναι αρκετά συχνή. Τα συμπτώματα είναι ναυτία , διάρροια, έμετος , κοιλιακό άλγος , αυξημένη δίψα. Τα συμπτώματα αυτά αρχίζουν περίπου 30 λεπτά μετά την λήψη φθορίου και διαρκούν 24 ώρες.

Στοματικά διαλύματα

Συστήνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών με αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας

Ποσότητα 10 ml διαλύματος και χρήση του για ένα λεπτό

Χωρίς να φάνε ή να πιούνε για 20 -30 min.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΧΡΗΣΗ
Φθοριούχο νάτριο 0,05% 0,2%
Χλωρεξιδίνη 0,1% (όπου ενδείκνυται)

Κίνδυνοι που απειλούν τα παιδικά δόντια

Στοματικές έξεις (πχ θηλασμός δακτύλου και πιπίλας , στοματική αναπνοή κ.α.)

Κακές διατροφικές συνήθειες όπως αυξημένο σάκχαρο , χυμοί και αεριούχα ποτά, κολλώδεις τροφές, τσίχλες κ.λπ.

Σύνδρομο του μπιμπερό: Καταστροφική για τα δόντια συνήθεια βρεφών και μικρών παιδιών να λαμβάνουν σακχαρούχα ροφήματα μέσα σε μπιμπερό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της μέρας και ακόμα χειρότερα του ύπνου.

print

Σχετικά Άρθρα

Η Οικογένεια σε κρίση

Η Οικογένεια σε κρίση

Από http://www.healthychildren.org, μετάφραση Χριστιάνα Βρυωνίδου Η Οικογένεια σε κρίση Πότε μια οικογένεια σε κρίση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από...

Λόξυγκας

Λόξυγκας

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Τι είναι ο λόξυγκας; Λόξυγκας είναι η σπασμωδική σύσπαση του διαφράγματος, ο οποίος είναι ένας πλατύς μυς που...