Παιδιά και ελεύθερος χρόνος

Παιδιά και ελεύθερος χρόνος

της Μιράντας Σιδερά.*

Παιδιά και ελεύθερος χρόνος

Είμαι σίγουρη πως θα έχετε προσέξει ότι, όσες φορές είχατε το χρόνο, την ευκαιρία και τη διάθεση να περάσετε κάποιες ώρες κοντά στη φύση, στο βουνό ή στη θάλασσα, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, και μάλιστα ιδιαίτερα τα παιδιά σας, βιώνατε ένα συναίσθημα ενθουσιασμού, χαράς, ηρεμίας και ένα συναίσθημα γεμίσματος και ολοκλήρωσης. Κάθε επαφή με τη φύση είναι σίγουρα αναζωογονητική και μας γεμίζει με αφάνταστη ενέργεια.

Αν κάποιος με ρωτούσε ποιες ήταν οι πιο όμορφες στιγμές που είχα με τις κόρες μου, θα έλθουν στο μυαλό μου γλυκές στιγμές που είχαν σχέση με τη φύση. Θυμάμαι μια μέρα που περάσαμε στο βουνό του Τροόδους όπου φτιάξαμε ένα πελώριο σπίτι με βελόνες από πεύκα! Ήταν ένα πραγματικά υπέροχο σπίτι με μια εντυπωσιακή πόρτα, με κάποιες καρέκλες και ένα τραπέζι φτιαγμένα από πέτρες και με μικρά βαζάκια με φύλλα από τους διπλανούς θάμνους! Θυμάμαι ότι περάσαμε πολλές ώρες βάζοντας όλο και πιο πολλές λεπτομέρειες στο σπίτι μας, ώρες που δεν μπορούν εύκολα να ξεχαστούν.

Θυμάμαι επίσης κάποιες άλλες φορές που πήγαμε με τις κόρες μου στα χωράφια και μαζέψαμε ολόφρεσκες ντομάτες, καρπούζια, φράουλες που είχαν όλα τη δική τους γνήσια μυρωδιά πολύ διαφορετική από αυτή που έχουν στις φρουταρίες και στις υπεραγορές. Αυτό έδωσε στις κόρες μου την ευκαιρία να μάθουν με το προσωπικό τους βίωμα πώς είναι τα φυτά της ντομάτας και να ξέρουν σίγουρα ότι οι ντομάτες δεν φυτρώνουν σε δέντρα! Ξέρουν επίσης ότι τα φυτά και τα δέντρα είναι φίλοι μας και ότι τα αγαπάμε και τα προστατεύουμε.

Σίγουρα επίσης θυμάμαι όταν η γατούλα μας αποφάσισε να γεννήσει πέντε υπέροχα γατάκια μέσα στο ερμάρι μας και η μικρή κόρη μου ήταν εκεί ακριβώς την ώρα που τα γεννούσε και απόλαυσε την κάθε λεπτομέρεια της υπέροχης και μοναδικής αυτής εμπειρίας!

Μόνο έτσι μπορεί να μάθει ένα παιδί τη ζωή και μόνο έτσι μπορεί να πάρει όλα τα δυνατά μηνύματά της. Μόνο με το προσωπικό βίωμα και μόνο με την επαφή με τη φύση.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ένα παιδί να νιώσει και να μιλήσει για το συναίσθημα της ηρεμίας που έρχεται από την επαφή με τη φύση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ένα παιδί να εκτιμήσει και να θαυμάσει τα αστέρια στον ουρανό, το φεγγάρι που αλλάζει το μέγεθός του κάθε βράδυ, τη θάλασσα που δεν κοιμάται ποτέ αλλά είναι σε συνεχή κίνηση δίνοντας έτσι ένα έμμεσο μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται ό,τι και να συμβαίνει.

Μόνο έτσι μπορεί ένα παιδί να μυρίσει και να απολαύσει την απαλή μυρωδιά που έχουν οι ανθοί της λεμονιάς, μόνο έτσι μπορεί να εκτιμήσει την απαλή αφή που έχουν τα πέταλα ενός λουλουδιού. Και το πιο σπουδαίο, για μένα, μόνο έτσι μπορεί να έχει την ευαισθησία να μην πατήσει ένα μυρμηγκάκι γιατί δεν μας έφταιξε σε τίποτα ή να σχεδιάζει ήλιο και δέντρα που χαμογελούν.

Νομίζω πως δεν είναι καθόλου τυχαίοι οι πιο κάτω στίχοι του Φίλιππου Νικολάου που μας λένε ότι:

Τις φιγούρες μας τις γκρίζες

χρωματίζουν τα παιδιά

βάζουν κίτρινο, γαλάζιο

και μια κόκκινη καρδιά.

Το τελικό μου λοιπόν μήνυμα είναι ας αρχίσουμε να βρίσκουμε όλο και πιο πολλές ευκαιρίες για να περνούν τα παιδιά μας όλο και περισσότερο από τον ελεύθερό τους χρόνο στη φύση. Κάνει καλό και σε εκείνα αλλά και σε μας!

Να στε πάντα καλά.

Μιράντα.

*Η Μιράντα Σιδερά είναι Κοινωνικός Επιστήμονας, Εκπαιδεύτρια σεμιναρίων και συγγραφέας οκτώ βιβλίων μεταξύ των οποίων του μπεστ σέλλερ ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ; και του ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ. Κάνει επίσης σεμινάρια τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά. (δέστε λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα της που φαίνεται πιο κάτω).

Μπορείτε να τη βρείτε στο Ε: miranda@spidernet.com.cy, W: www.miranda-sidera.com Τ: 99314312, ή στο γραφείο της στα Περβόλια Λάρνακας.

print

Σχετικά Άρθρα

Μικρωτία

Μικρωτία

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Λεμεσός Μικρωτία Η μικρωτία (που σημαίνει μικρό αυτί) είναι μια εκ γενετής παραμόρφωση του έξω ωτός. Σε πάνω από...

Κορωνοϊοί (Coronavirus)

Κορωνοϊοί (Coronavirus)

γράφει ο Μιχάλης Ιασονίδης, παιδίατρος Τι είναι οι κορωνοϊοί*; Είναι μια ομάδα ιών που προκαλούν νόσους που κυμαίνονται από ελαφρές, όπως το κοινό...