Παχύσαρκα παιδιά σημαίνει παχύσαρκοι γονείς!

Παχύσαρκα παιδιά σημαίνει παχύσαρκοι γονείς!

Είναι ευρέως γνωστό ότι η παχυσαρκία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και ως εκτούτου  οι παχύσαρκοι γονείς κληροδοτούν τα περιττά τους κιλά στα παιδιά τους.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν γονίδια που ελέγχουν το σωματικό βάρος, τη σύσταση του σώματος και την κατανομή του λίπους καθώς και γονίδια που ελέγχουν την όρεξη και τον μεταβολισμό μέσω ενός καταρράκτη αλυσιδωτών αντιδράσεων όπου εμπλέκονται ορμονικοί και άλλοι μεταβολικοί παράγοντες. Αυτά τα γονίδια κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά και επομένως υπέρβαροι γονείς έχουν παχύσαρκα παιδιά και γονείς με αυξημένο σωματικό βάρος έχουν παιδιά που παρουσιάζουν τάση για παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία της παιδικής ηλικίας αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενης συχνότητας πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν την παιδική ηλικία αλλά και την ενήλικο ζωή των παιδιών αυτών με προσβολή του καρδιαγγειακού συστήματος και ενδοκρινών αδένων με ανάπτυξη συνήθως στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, νεφροπάθειας και άλλων θανατηφόρων νοσημάτων.

Είναι επομένως σημαντική η πρόληψη της παχυσαρκίας με προσοχή κατά κύριο λόγο στη διατροφή των παιδιών με τήρηση των πιο κάτω κανόνων διατροφής που συνιστά ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας.

  • Ακολουθήστε τη διατροφική πυραμίδα (δίαιτα που περιλαμβάνει όλες της απαραίτητες θρεπτικές ουσίες με αποφυγή κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών και γλυκών τροφών).
  • Συχνή άθληση: περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο
  • Διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και λίγα γλυκά και λίπη
  • Προσοχή στην ποσότητα!
  • Επιλογή στο είδος της τροφής και στην ώρα των γευμάτων (τρία κύρια γεύματα με έμφαση στο πρόγευμα και μικρότερο βραδινό γεύμα.
print

Σχετικά Άρθρα

Παιδιά και ζώα

Παιδιά και ζώα

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο. Παιδιά και ζώα Οι γονείς θα ήθελαν η ανατροφή των παιδιών τους να περιλαμβάνει και το σεβασμό προς όλα τα έμβια...