Ηλιακτίδα

Tο κέντρο υγείας παιδιών και έφηβων ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ είναι ένας σταθμός μετά τον οποίο η ιατρική φροντίδα στα παιδία και τους έφηβους αναβαθμίζεται και ολοκληρώνεται. Στο κέντρο μας υπάρχουν βάσεις για συνεχή αναβάθμιση και πολύπλευρη ανάπτυξη της παιδιατρικής.

Η ενεργός συμμετοχή και των τριών μας στο συνδικαλιστικό αγώνα των παιδίατρων για τα δίκαια των γιατρών, μας έφερε κοντά, γνωριστήκαμε καλύτερα και καταλάβαμε ότι έχουμε κοινούς στόχους, κοινές αρχές, κοινή φιλοσοφία για την ζωή κοινά οράματα και ότι ταιριάζει η χημεία μας. Έτσι αρχίσαμε συχνές συναντήσεις, σκληρή δουλεία και βάλαμε βάσεις για την πραγματοποίηση του οράματος μας.

Κάτω από κοινή στέγη, σε ένα καινούργιο, μοντέρνο, άνετο χώρο στο κέντρο της πόλης, με μεγάλο χώρο στάθμευσης, πλήρως ολοκληρωμένο με σύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό και όλα αυτά οργανωμένα με αναβαθμισμένη τεχνολογία. Σε ένα τέτοιο χώρο προσφέρουμε συλλογική, ομαδική φροντίδα διατηρώντας ταυτόχρονα την προσωπική σχέση ασθενούς – παιδίατρου.

Ο κάθε ασθενής επισκέπτεται πάντοτε τον προσωπικό του παιδίατρο. Αν όμως θελήσει μπορεί να επισκεφθεί οποιοδήποτε παιδίατρο του κέντρου είτε για 2η γνώμη, είτε για εξέταση όταν ο παιδίατρος του ασθενή απουσιάζει από το κέντρο (συνέδριο, τοκετός, διακοπές). Και θα ξέρει ότι όλο το ιστορικό του παιδιού του είναι προσιτό στον άλλο παιδίατρο. Ο κάθε ασθενής έχει τον προσωπικό του παιδίατρο, αλλά η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του παιδιού του εξασφαλίζεται από την κοινή εμπειρία και τεχνογνωσία των τριών που είναι προσφερόμενη σε ένα τεχνολογικά αναβαθμισμένο χώρο.

Αδιαπραγμάτευτη απαίτηση μας ήταν ένα σύγχρονο τεχνολογικά αναβαθμισμένο κέντρο. Έτσι δημιουργήσαμε ένα φιλικό κοινό λογισμικό παιδιατρικό πρόγραμμα αντάξιο των προσδοκιών μας.

Σ’ αυτό μεταφέρθηκαν όλα τα στοιχεία, οι αναλύσεις, ακτινογραφίες των παιδιών και σ’ αυτό έχουμε πρόσβαση και οι τρεις τόσο εντός του κέντρου όσο και εκτός (από τους φορητούς υπολογιστές μας από οπουδήποτε). Αυτό το λογισμικό μας επιτρέπει να κάνουμε στατιστικές, να παρακολουθούμε την επιδημιολογική κατάσταση των ασθενειών και την ευαισθησία των μικρόβιων στα αντιβιοτικά. Έχουμε την δυνατότητα επικοινωνίας μέσω e-mail με άλλους συνάδελφους συγγενών ειδικοτήτων, με διάφορα εργαστήρια , διαγνωστικά κέντρα, ιατρικά πανεπιστημιακά site για αναζήτηση ιατρικών πληροφοριών.

Επίσης με e-mail θα έχουμε συστηματική επικοινωνία με τους γονείς. Κάναμε το δικό μας website, που θα είναι μια πηγή ειδήσεων και πληροφοριών για τους ασθενείς μας και τους συνεργάτες μας.
Το κέντρο μας είναι ένα σημείο προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών 1ης γραμμής, είναι ένα point of care, που εργάζεται σαββατοκύριακα, αργίες και πολλές ώρες εκτός ωραρίου, που τα διάφορα εργαστήρια είναι κλειστά. Στην εξάσκηση της ιατρικής είναι συχνά τα διαγνωστικά διλήμματα και ο κίνδυνος λάθους. Έτσι για την ποιοτική ιατρική δημιουργήσαμε ένα point of care εργαστήριο για την ιατρική 1ης γραμμής, το οποίο θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς σε οξείες ή εμπύρετες καταστάσεις χωρίς εστία να πάρουν τη σωστή απόφαση για το αν θα δώσουν αντιβιοτική ή συμπτωματική θεραπεία και επίσης να διαχωρίσουν τα σοβαρά περιστατικά που πρέπει να νοσηλευτούν σε νοσηλευτήριο, κρατικό ή ιδιωτικό.

family_003bΕίμαι πεπεισμένος ότι κάθε γιατρός συνάντησε εμπύρετες καταστάσεις που κλινικά φαίνονταν σαν απλές ιώσεις αλλά εργαστηριακά ήταν σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις που τυχόν καθυστέρηση στην θεραπεία θα ήταν καταστροφική.

Το point of care εργαστήριο δεν ανταγωνίζεται κανένα ιδιωτικό χημείο, το χρησιμοποιούμε κυρίως όταν τα αλλά χημεία είναι κλειστά και πάντοτε ο ασθενής έχει την επιλογή εργαστηρίου. Στα πλαίσια του κέντρου δημιουργήσαμε υποδομή για βραχεία νοσηλεία.

Στα σοβαρά περιστατικά όπως σοβαρές δύσπνοιες, αναφυλαξίες, δηλητηριάσεις κ.τ.λ. προσφέρουμε βραχεία νοσηλεία, τα σταθεροποιούμε, τα φέρνουμε σε κατάσταση που μπορούν να μεταφερθούν χωρίς κίνδυνο της ζωής τους και μετά τα αποστέλλομε για εσωτερική νοσηλεία.

Επίσης περιστατικά όχι πολύ σοβαρά (π.χ. μια μέτρια αφυδάτωση) που δεν χρειάζεται εσωτερική νοσηλεία αντιμετωπίζονται με βραχεία νοσηλεία εδώ, έτσι αποφεύγονται οι επιπλοκές και η ταλαιπωρία των γονιών.

Στο κέντρο μας υπάρχει διαγνωστικό δωμάτιο, όπου θα γίνονται εξετάσεις τύπου screening: ακοής – όρασης – καρδιογράφημα, σπειρομέτρηση, τυμπανόγραμμα κ.τ.λ. Αυτές οι εξετάσεις μαζί με τις συστηματικές κλινικές εξετάσεις θα αναβαθμίσουν τον κύριο ρόλο της παιδιατρικής που είναι η πρόληψη. Στόχος μας είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των προβλημάτων και η έγκαιρη αποστολή τους στους ειδικούς (οφθαλμίατρο, ωτορινολαρυγγολόγο, καρδιολόγο, πνευμονολόγο, νευρολόγο, ενδοκρινολόγο, παιδοχειρούργο κλπ).

Στη καθημερινή μας ιατρική πράξη ο κάθε ένας έχει διπλά του άλλους δυο παιδιάτρους, που τον βοηθούν επιστημονικά, επαγγελματικά. Σε διαγνωστικά διλήμματα γίνεται άμεσα μικρό ιατρικό συμβούλιο από τρεις παιδιάτρους με παρουσίαση περιστατικού από το θεράποντα ιατρό και την εξέταση από όλους. Σε περίπτωση που κινδυνεύει ο άρρωστος 3 παιδίατροι θα του προσφέρουν άμεση βοήθεια.

Αντιλαμβανόμενοι τις σοβαρές μας ευθύνες επιμένομε στη συνεχή μας εκπαίδευση και κατάρτιση. Οι προσωπικές εμπειρίες και ιατρικές πράξεις έγιναν κοινές και για τους τρεις.

Όλοι μας ή κάποιος από εμάς λαμβάνουμε μέρος στις πλείστες επιστημονικές διαλέξεις και συνεδρία και μετά αλληλοενημερωνόμαστε. Παρακολουθούμε ιατρικά έντυπα και επιστημονικά websites.

Η πραγματική αναβάθμιση της παιδιατρικής επιτυγχάνεται με τη λειτουργία του κέντρου υποειδικοτήτων παιδιατρικής στο 2ο όροφο.

family_004Στόχος είναι όπως γιατροί όλων των υποειδικοτήτων της παιδιατρικής είτε επί μονίμου βάσης είτε μερικές φορές τον μηνά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους παιδιάτρους της Λεμεσού ειδικά και γενικά σε όλους τους ιατρούς της Λεμεσού. Το κέντρο υποειδικοτήτων είναι ανεξάρτητο από την Ηλιαχτίδα. Εμείς δημιουργήσαμε τους καταλλήλους χώρους και υποδομή για αυτές τις υπηρεσίες. Έτσι καλούμε όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν ανεπιφύλακτα αυτό το θεσμό.

Επ’ ευκαιρία θέλουμε να τονίσουμε ότι δημιουργήσαμε αυτό το κέντρο για να κάνουμε πιο ποιοτική τη δουλειά μας και τη ζωή μας. Βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας στην αναβάθμιση της ιατρικής γενικά και της παιδιατρικής ειδικά τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα.

Χάριν της ιστορίας θέλω να αναφέρω ότι χωρίς προηγουμένη πείρα ξεκινήσαμε πριν 3 χρονιά με συναντήσεις μερικές φορές την βδομάδα και σχεδόν κάθε Κυριακή. Συζητούσαμε και μελετούσαμε όλες τις πτυχές ενός GROUP PRACTISE, όπως νομικές, επιστημονικές, οικονομικές, κοινωνικές, κτιριακές. Καλέσαμε γιατρούς από το εξωτερικό που δούλευαν με επιτυχία σε GROUP PRACTISE με παράδοση, μελετήσαμε τα καταστατικά άλλων GROUP PRACTISE. Έτσι μετά από σκληρή και επίμονη δουλειά φτιάξαμε το δικό μας καταστατικό. Μετά βρήκαμε το χώρο και με τη βοήθεια εμπείρου αρχιτεκτονικού γραφείου και διακοσμητή δημιουργήσαμε αυτό το σύγχρονο ιατρικό κέντρο, που ανταποκρίνεται στα οράματα μας.
Το κόστος το οικονομικό είναι τεράστιο και αποτρεπτικό. Έτσι καλούμε την κυβέρνηση και την νομοθετική εξουσία σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να δημιουργήσουν τα σωστά κίνητρα με χαμηλότοκα δάνεια, φορολογικές διευκολύνσεις, με προσφορά εμπειρογνωμόνων στον τομέα να βοηθήσουν στη δημιουργία και άλλων τέτοιων κέντρων.

Αυτά τα κέντρα θα είναι η ραχοκοκαλιά ενός υγιούς και σωστού γενικού σχεδίου υγείας.

Οι Παιδίατροι

koualis1.jpg

Τελείωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα με άριστα, ενώ στη συνέχεια έκανε την ειδικότητα της Παιδιατρικής σε εξειδικευμένο Νοσοκομείο στο Karlovy Vary απ’ όπου και πέρασε από όλα τα τμήματα των υποειδικοτήτων.

Περισσότερα

Δρ. Κουάλης Χρυσόστομος

Παιδίατρος
iasonides.jpg

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια δίδαξε ιατρικά θέματα σε μαθητές δημοσίου επαγγελματικού λυκείου στην Αθήνα, για τρία σχολικά έτη. Παράλληλα διορίστηκε ως γιατρός στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ Αθηνών, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1995.

Περισσότερα

Δρ. Ιασονίδης Μιχάλης

Παιδίατρος
georgiou.jpg

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική και την Διδακτορική Διατριβή του στο Πανεπιστήμιο Erlangen-Nuernberg της Δυτικής Γερμανίας.

Έκανε ειδικότητα στην Παιδιατρική στο Πανεπιστήμιο του Wits-Johannesburg στη Νότιο Αφρική μέχρι το 1995.

Περισσότερα

Δρ. Γεωργίου Άντρος

Παιδίατρος