Στράτα (ή Περπατούσα): Μια επικίνδυνη επιλογή.

Στράτα (ή Περπατούσα): Μια επικίνδυνη επιλογή.

Aπό Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο και Κωνσταντίνο Μαρίνο, φοιτητή ιατρικής

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι στράτες βοηθούν τα παιδιά τους να μάθουν να περπατούν αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Υπάρχουν πέντε σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά αν θα πρέπει ή όχι να χρησιμοποιήσουν τη στράτα.
1)   Συνήθως η χρήση της από τους γονείς αρχίζει σε ηλικία (7-8 μηνών) προτού ακόμα το παιδί καλά-καλά καθίσει, οι μύες και τα νεύρα των κάτω άκρων είναι ανώριμα και δεν είναι έτοιμα να σηκώσουν το βάρος του παιδιού. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση των κάτω άκρων και κυρίως των αρθρώσεων Τα παιδιά πρώτα πρέπει να καθίσουν σταθερά, μετά να μπουσουλίσουν, στη συνέχεια να σταθούν και μετά να περπατήσουν.
2)   Είναι η συχνότερη αιτία ατυχημάτων: Οι περισσότεροι τραυματισμοί από στράτες συμβαίνουν καθώς οι γονείς παρακολουθούν τα παιδιά τους αφού δεν μπορούν να ενεργήσουν όσο γρήγορα χρειάζεται. Τα παιδιά στις στράτες κινούνται περίπου ένα μέτρο το δευτερόλεπτο. Γι’ αυτό και θεωρούνται επικίνδυνες ακόμα και με γονική επιτήρηση.
a.   Μπορεί να πέσουν από τις σκάλες, που είναι και η πιο συχνή αιτία τραυματισμού και να οδηγήσει σε κάκωση οστών ή κρανίου.
b.   Μπορεί να υποστούν εγκαύματα. Τα παιδιά στις στράτες μπορούν να φτάσουν αντικείμενα που βρίσκονται πιο ψηλά, μπορούν να τραβήξουν το τραπεζομάντηλο από το τραπέζι με πιθανότητα να χυθούν πάνω τους ζεστά ροφήματα ή ακόμη να τραβήξουν προς το μέρος τους ένα μαγειρικό σκεύος που βρίσκεται στη φωτιά.
c.   Μπορεί να πνιγούν (να πέσουν στην πισίνα ή στην μπανιέρα).
d.   Μπορεί να δηλητηριαστούν. Μπορεί εύκολα να φτάσουν αντικείμενα που είναι επικίνδυνα αν τα καταπιούν (πχ φάρμακα, καυστικές ουσίες, καθαριστικά, κλπ).
e.   Μπορεί να τραυματιστούν με αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρια, γυάλινα αντικείμενα κλπ).
3)   Καθυστέρηση στο περπάτημα. Παρόλο που ο κόσμος πιστεύει ότι η στράτα τα βοηθά να μάθουν να περπατούν, μάλλον συμβαίνει το αντίθετο. Από έρευνες βρέθηκε ότι τα παιδιά που μπαίνουν νωρίς σε στράτα καθυστερούν περίπου κατά 3 εβδομάδες από την ηλικία που ήταν προγραμματισμένα να περπατήσουν.
4)   Τα παιδιά που μένουν πολλή ώρα στη στράτα δεν μαθαίνουν να πατούν σωστά τα πέλματα τους και όταν έρθει η ώρα να περπατήσουν περπατούν στις μύτες των ποδιών (σαν μπαλαρίνες).
5)   Στην ηλικία που τα παιδιά μπαίνουν στη στράτα είναι η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα χέρια και να κάνουν λεπτές κινήσεις (χρησιμοποιούν το δείκτη με τον αντίχειρα).
Όταν μπουν στη στράτα εγκαταλείπουν την ενασχόληση τους με τα χέρια και μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους στα πόδια με αποτέλεσμα πιθανόν την απώλεια ανάπτυξης δεξιοτήτων.
Τι μπορείτε να κάνετε:
A)   Πετάξτε τις στράτες! Επίσης, να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν στράτες οπουδήποτε βρίσκεται το παιδί σας, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί ή άλλα σπίτια.
B)   Δοκιμάστε κάτι το ίδιο ευχάριστο και ασφαλέστερο όπως:
1.    Ακίνητες στράτες. Μοιάζουν με στράτες αλλά είναι χωρίς ρόδες και οι πλείστες έχουν περιστρεφόμενη βάση.
2.    Παιδικά πάρκα. Αυτά είναι ασφαλή για παιδιά καθώς είναι στην αναπτυξιακή φάση που μαθαίνουν να μπουσουλούν, να κάθονται και να περπατούν.
3.    Ψηλές καρέκλες για παιδιά. Τα μεγαλύτερα παιδιά απολαμβάνουν να κάθονται ψηλά και να παίζουν με τα παιχνίδια τους στο τραπέζι.
Αν παρόλα αυτά θα χρησιμοποιήσετε στράτα, υπάρχουν καινούργια κριτήρια ασφαλείας για τις στράτες, που ισχύουν από το 1997. Σύμφωνα με αυτά οι στράτες πλέον πρέπει να είναι πιο πλατιές για να μην χωράνε από τις πόρτες και να έχουν φρένα για να σταματούν στην άκρη των σκαλιών. Ωστόσο οι βελτιώσεις αυτές δεν αποτρέπουν όλους τους τραυματισμούς. Έχουν ακόμη ρόδες επομένως κινούνται γρηγορότερα και φτάνουν αντικείμενα πιο ψηλά.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία ζήτησε την απαγόρευση της παραγωγής και πώλησης των στρατών με ρόδες.
print

Σχετικά Άρθρα

Η Οικογένεια σε κρίση

Η Οικογένεια σε κρίση

Από http://www.healthychildren.org, μετάφραση Χριστιάνα Βρυωνίδου Η Οικογένεια σε κρίση Πότε μια οικογένεια σε κρίση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από...