Ύπνος στην πλάτη, παιχνίδι στην κοιλιά

Ύπνος στην πλάτη, παιχνίδι στην κοιλιά

Από Μιχάλη Ιασονίδη, τ. πρόεδρο Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Από το 2006 ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία για ενημέρωση των γονιών για τη σημασία της στάσης κατά τον ύπνο στα νεογνά. Φάνηκε από επιστημονικές μελέτες ότι ο ύπνος σε ύπτια θέση (στην πλάτη), είναι πιο ασφαλής. Εκτός αυτού η θέση αυτή τους επιτρέπει να βλέπουν τη μητέρα τους και να παρακολουθούν τον περίγυρο τους όταν είναι ξύπνια. Η προηγούμενη θέση στο πλάι αποδείχτηκε πιο επικίνδυνη όσον αφορά το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, ενώ εξασκούσε πίεση στο θώρακα και η κυκλοφορία του αίματος στο άνω άκρο όταν βρισκόταν κάτω από τον κορμό ήταν επηρεασμένη.

Άρα πάντα το μωρό σας να κοιμάται στην πλάτη του. Αυτό βοηθά την υγιή ανάπτυξή του.

Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο είναι καλά να τοποθετείται σε διαφορετικές θέσεις, δεν είναι απαραίτητο να είναι σε ύπτια θέση. Αυτό θα βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της κεφαλής του. Επίσης δοκιμάστε μερικούς διαφορετικούς τρόπους κρατήματος ή μεταφοράς του μωρού σας, όπως περιγράφονται παρακάτω και θα ανακαλύψετε ότι θα το βοηθήσουν να αποκτήσει όλο και περισσότερες δεξιότητες.

• Αν  το μωρό σας  συνηθίζει να  κοιμάται μονόπλευρα,  τοποθετήστε ένα  παιχνίδι ή  κάτι που να του  τραβά την προσοχή από την απέναντι πλευρά, ώστε να αναγκάζεται να γυρίζει και από την άλλη.

• Βοηθήστε το να γυρίζει και από την άλλη πλευρά χρησιμοποιώντας μια τυλιγμένη πετσέτα.

• Βάλτε το στο κρεβάτι με τέτοιο τρόπο ώστε να αναγκάζεται να γυρίζει να σας βλέπει προς τη πλευρά που δεν προτιμά.

• Προσπαθήστε να το τοποθετείται στο παιδικό του κάθισμα, σε ημικαθιστή θέση, ώστε να αναγκάζεται να γυρίζει το κεφάλι παντού.

• Αφήστε το να κάθεται στα γόνατά σας ή σε ένα παιδικό κάθισμα αρκετό χρόνο.

• Κρατήστε το σε διαφορετικές θέσεις. Υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι για να το βοηθήσετε να αναπτύξει τους μυς του.

Όταν είναι ξύπνιο να το τοποθετείτε σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), αλλά πάντα να το επιβλέπετε και να το αφήνετε να παίζει. Ποτέ όμως μην το αφήνετε να κοιμάται σε πρηνή θέση.

Όταν ταξιδεύετε το βρέφος πρέπει να τοποθετείται σε κάθισμα αυτοκινήτου σύμφωνα με τους κανόνες ασφάλειας. Σε διαφορετική περίπτωση βρείτε τρόπους να κάθεται και να κινείται ελεύθερα.

Είναι φυσιολογικό το κεφάλι του βρέφους να γίνεται ελαφρώς πιο επίπεδο στη μια πλευρά. Ιδιαίτερα αν το βρέφος βρίσκεται συνέχεια (στον ύπνο και τον ξύπνιο του) σε ύπτια θέση (ανάσκελα), αυτό μπορεί να γίνει πιο εμφανές και τότε η κατάσταση αυτή λέγεται πλαγιοκεφαλία. Αυτό συνήθως δεν είναι σοβαρό και είναι καθαρά πρόβλημα κοσμητικό, δεν είναι παθολογική κατάσταση και συνήθως διορθώνεται αυτόματα κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου ζωής. Ειδικός τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι απαραίτητος.

Αν είναι μεγάλη η πλαγιοκεφαλία να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας, ο οποίος αν υπάρχει λόγος θα σας παραπέμψει σε παιδονευρολόγο, ή σε φυσιοθεραπευτή για συμβουλευτική με τη βελτίωση της στάσης του σώματος και τον έλεγχο της κεφαλής. Ορισμένες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδικό κράνος (η αποτελεσματικότητα του αμφισβητείται από πολλούς).

print

Σχετικά Άρθρα

Ασφάλεια βρεφών

Ασφάλεια βρεφών

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Εκατοντάδες παιδιά μικρότερα του έτους πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκόσμια εξαιτίας τραυματισμών, οι περισσότεροι των...