Αντιβιοτικά και κατάχρηση

Αντιβιοτικά και κατάχρηση

Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τον παιδίατρο Αδάμο Χατζήπαναγή και βρίσκεται καταχωρημένο στην ιστοσελίδα: http://www.paidiatros.com/

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ. ΒΟΗΘΑΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ.
Είναι σε όλους γνωστό, ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς και δε βοηθούν το παιδί σας να ξεπεράσει πιο εύκολα το κοινό κρυολόγημα που έχει. Συνηθίζεται να λέγεται το εξής: «Αν έχεις κοινό κρυολόγημα και δεν πάρεις αντιβίωση, τότε θα γίνεις καλά σε επτά μέρες. Αν όμως πάρεις αντιβίωση τότε θα γίνεις καλά σε μια βδομάδα.».

Πρέπει εσείς οι γονείς να γνωρίζετε, πως το πιο εύκολο πράμα για ένα γιατρό είναι να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό. Όμως καλός γιατρός είναι αυτός, που δίνει αντιβιοτικά εκεί όπου είναι αναγκαία και αποφεύγει τα αντιβιοτικά στις περιπτώσεις, που δεν πρόκειται να βοηθήσουν σε τίποτε.
Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στον ίδιο τον οργανισμό. Είναι βέβαιο ότι η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών οδηγεί στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων. Δηλαδή κάποια από τα μικρόβια δε σκοτώνονται πια από τα αντιβιοτικά που έχουμε στη διάθεσή μας, λόγω της κακής χρήσης των αντιβιοτικών. Αν λάβουμε υπόψη, ότι οι επιστήμονες έχουν από καιρό προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν πια να εφεύρουν καινούρια αντιβιοτικά, καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο. Θα φτάσουμε ίσως σε κάποια εποχή, που άνθρωποι θα πεθαίνουν από μολύνσεις.
Η ευθύνη λοιπόν όλων είναι μεγάλη. Πρώτα ανήκει στους επαγγελματίες υγείας, αλλά ευθύνη έχει και ο απλός κόσμος.
Μελέτες απέδειξαν ότι ο γιατρός επηρεάζεται από τους γονείς στην απόφασή του να δώσει αντιβίωση με τον εξής μηχανισμό. Αν οι γονείς πιστεύουν ότι το παιδί τους χρειάζεται αντιβίωση και δε δοθεί τότε είναι πιθανό, κάποιοι από αυτούς να επισκεφθούν άλλο γιατρό για να «αξιολογήσει καλύτερα το παιδί τους». Συχνά οι γιατροί δεν αφιερώνουν χρόνο για να εξηγήσουν στους γονείς με λεπτομέρεια γιατί το παιδί τους δε χρειάζεται αντιβίωση. Βλέπετε λοιπόν ότι η ευθύνη για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών βαρύνει περισσότερο τους γιατρούς, αλλά αν γνωρίζουμε και εμείς αυτά που έχουν ήδη αναφερθεί στο άρθρο αυτό, τότε πιστεύω ότι θα συμβάλουμε στην ορθότερη και πιο καλή χρήση των αντιβιοτικών. Διαφορετικά σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα, που θα αφορούν αναμφισβήτητα τον κάθε ένα εμάς, γιατί απλούστατα ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να αρρωστήσει.
Να θυμάστε λοιπόν ότι:
1.   Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
2.    Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στον οργανισμό μας.
3.  Η κακή και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει μικρόβια που δεν θα σκοτώνονται από τα αντιβιοτικά που έχουμε στην διάθεση σας. Άρα είναι καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας για να αντιμετωπίζουμε τις μολύνσεις.
Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι παιδίατροι ξέρουν ότι το αντιβιοτικό δεν προσφέρει τίποτε σε μια ιογενή μόλυνση, εντούτοις οι μελέτες δείχνουν ότι οι παιδίατροι και γενικά όλοι οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά περισσότερο από ότι χρειάζεται.

print

Σχετικά Άρθρα

Rota-ιός: λοίμωξη, εμβόλια

Rota-ιός: λοίμωξη, εμβόλια

 Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Η παγκόσμια επιβάρυνση από τις λοιμώξεις από ροταϊους και πως τα εμβόλια έναντι του ιού ανταποκρίνονται σε αυτές...

Η Οικογένεια σε κρίση

Η Οικογένεια σε κρίση

Από http://www.healthychildren.org, μετάφραση Χριστιάνα Βρυωνίδου Η Οικογένεια σε κρίση Πότε μια οικογένεια σε κρίση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από...