Αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας

Αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας

Από Άντρο Γεωργίου, Παιδίατρο, Λεμεσός

Αξιοθαύμαστα επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας την 1η 10ετία του 21ου αιώνα

Το Αμερικανικό Κέντρο για Έλεγχο και Πρόληψη ασθενειών (γνωστό CDC Center for Disease Control) αναφέρεται στα 10 επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας την πρώτη δεκαετία του 21ουαιώνα. Αρκετά από αυτά απολαμβάνουμε και στην Κύπρο.

 «Οι Αμερικανοί ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς, έχουν πιο παραγωγικά χρόνια και αυτό οφείλεται στα επιτεύγματα της Υγείας την τελευταία δεκαετία», αναφέρει ο διευθυντής του CDC, «μπορούμε όμως να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και να αυξήσουμε το επίπεδο Υγείας. Συνεχής επενδύσεις στην πρόληψη θα βοηθήσουν εμάς και τα παιδιά μας στην αύξηση του ορίου ζωής, να ζούμε πιο υγιείς, προσπαθώντας να μειώσουμε τα κόστα της Υγείας».

Εμβόλια – Ασθένειες που μπορεί να προληφθούν

Αρκετά νέα εμβόλια έχουν εισαχθεί την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Δύο από τα κυριότερα είναι το εμβόλιο του Πνευμονιόκοκκου το οποίο έχει αποτρέψει γύρω στις 210,000 σοβαρές ασθένειες (πνευμονία, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα) και γύρω στους 13,000 θανάτους. Τα αντίστοιχα νούμερα αν αναχθούν στον Κυπριακό πληθυσμό είναι 450 και 30 αντίστοιχα. Το εμβόλιο του Rota-Virus (Εμβόλιο Γαστρεντερίτιδας) μπορεί να προλάβει μέχρι 60,000 εισαγωγές στο Νοσοκομείο κάθε χρόνο με αρκετές επιπλοκές. Για την Κύπρο 150 εισαγωγές.

Πρόληψη και έλεγχος λοιμώξεων

Η πρώτη δεκαετία έχει να επιδείξει μια μείωση του 30% στα περιστατικά φυματίωσης και μέχρι 58% των σηψαιμιών από κεντρικούς καθετήρες (δηλ. βακτηριακών λοιμώξεων του αίματος που επηρεάζει πολλά όργανα του σώματος – συχνά θανατηφόρα).

Η τεχνολογία και νέες τεχνικές των εργαστηρίων επιτρέπουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα την αναγνώριση μολυσμένων τροφίμων και έτσι περιορίζεται η εξάπλωση μικροβίων (πχ σαλμονέλα, e.coli, σιγκέλλα, βρουκέλλα κλπ).

Έλεγχος καπνίσματος

Η αύξηση των πολιτειών των ΗΠΑ που έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα αυξήθηκε από μηδέν το 2000 στις 25 πολιτείες το 2010. Η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα που φτάνει τα $2,21 στο πακέτο μείωσε αρκετά την κατανάλωση. Ανάλογα μέτρα έχουν παρθεί και στην Ευρώπη.

Υγεία μητέρας και παιδιού

Την τελευταία δεκαετία έχουμε μείωση κατά 36% στα νεογνά που γεννιούνται με ελλείμματα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό οφείλεται κυρίως στη προσθήκη φολικού οξέως σε προϊόντα σιταριού και στην καμπάνια της δημόσιας Υγείας για να λαμβάνουν οι έγκυες γυναίκες φολικό οξύ σε κανονικές δόσεις. Αυτό ακολουθείται και στην Κύπρο (δίνεται από τον γυναικολόγο μαζί με σίδηρο).

Ασφάλεια αυτοκινήτων / Ατυχήματα

Από το 2000 μέχρι το 2009 υπήρξε μια μείωση θανατηφόρων δυστυχημάτων από 14.9 για κάθε 100.000 κατοίκους σε 11 για 100.000. Οι τραυματίες από 1130 ανά 100.000 μειώθηκαν στους 722. Υπήρξε επίσης μια μείωση στο 49% σε θανάτους πεζών παιδιών και στο 58% στους μοτοσυκλετιστές.

Πρόληψη καρδιαγγειακών ασθενειών 

Καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά είναι οι πρώτες αιτίες θανάτου. Παρ’ όλα αυτά ο αριθμός των θανάτων έχει μειωθεί και για τις δυο ασθένειες την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της μείωσης των καπνιστών, βελτίωση στην θεραπεία με φάρμακα και στο επίπεδο φροντίδας. Βελτίωση επίσης υπήρξε στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου, όπως η υπέρταση και η υπερχοληστεριναιμία (δίαιτα, άσκηση και φάρμακα).

Ασφάλεια στην εργασία

Στις ΗΠΑ υπήρξε μια σημαντική βελτίωση στις συνθήκες εργασίας και κατά συνέπεια μείωση των κινδύνων για τραυματισμούς στους τόπους εργασίας, κυρίως λόγω εισαγωγής νόμων που ελέγχονται από επιθεωρητές. Ένα παράδειγμα είναι οι οδηγίες προς τους νοσηλευτές στον χειρισμό ορθοπαιδικών ασθενειών με αποτέλεσμα την μείωση κατά 35% στους τραυματισμούς της πλάτης.

Πρόληψη καρκίνων

Βελτιώσεις στις τεχνικές για προληπτικό έλεγχο (screening test) και στην καμπάνια για έλεγχο ορισμένων ομάδων, οδήγησαν στην αύξηση του αριθμού αυτών που υποβάλλονται σε έλεγχο και μείωση στο ποσοστό των θανάτων κατά 2 – 3% κάθε χρόνο, για καρκίνους του εντέρου, μαστού και τραχήλου της μήτρας. Η δημιουργία του εθνικού προγράμματος για έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και τραχήλου (pap test) οδήγησε στην αύξηση των ελέγχων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η εφαρμογή του εμβολίου έναντι των ανθρωπίνων θηλωμάτων στο δραστικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πρόληψη της δηλητηρίασης από μόλυβδο στα παιδιά

Μέχρι το 2010, 23 πολιτείες στις ΗΠΑ εισήγαγαν σχετικούς νόμους για την πρόληψη και μείωση του μολύβδου στον οργανισμό. Το ποσοστό των παιδιών ηλικιών 1-5 χρονών με αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα μειώθηκε από 88,2% το 1980 σε κατά 1% το 2008 (εισαγωγή αμόλυβδης βενζίνης, έγινε και στην Κύπρο).

Βελτίωση στην ετοιμότητα των αρχών για άμεση ανταπόκριση σε επιδημίες και άλλες καταστροφές

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αυξηθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση των Δημόσιων Αρχών σε επείγοντα περιστατικά τόσο στον τομέα των ασθενειών όσο και σε άλλες καταστροφές. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης μαζί με άλλα μέτρα που πάρθηκαν, κυρίως υγιεινής κατά την επιδημία του 2009 (Η1Ν1), υπολογίζεται ότι στην πρόληψη 5-10 εκατομμύρια κρουσμάτων, ενώ απότρεψε 30,000 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 1,500 θανάτους. Αντίστοιχα για την Κύπρο 10,000 κρούσματα, 60 εισαγωγές και 3 θανάτους.

Υ.Γ. Στην Κύπρο έχουν γίνει αρκετά όσο αφορά τα πιο πάνω, ιδίως μετά την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν ακόμα αρκετά που μπορούν να γίνουν, τόσο από το κράτος όσο και από τον καθένα μας.

print

Σχετικά Άρθρα

Τραύμα κεφαλής στα παιδιά

Τραύμα κεφαλής στα παιδιά

Στους περισσότερους τραυματισμούς του κεφαλιού έχουμε πρόκληση λύσης της συνέχειας του δέρματος. Παρ’όλο που η αιμάτωση του δέρματος του κεφαλιού...