Αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος

Αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος

Από Δρ. Έλλη Σιαμά, παιδίατρο, πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού

Μια ερώτηση που δεχόμαστε συχνά από θηλάζουσες μητέρες είναι πώς θα μπορούσαν να αυξήσουν το μητρικό γάλα και να περιορίσουν σιγά-σιγά το συμπλήρωμα ξένου γάλακτος- φόρμουλας ή πώς θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να φτιάξουν μια τράπεζα μητρικού γάλακτος στο σπίτι τους εν όψει επιστροφής της μητέρας στην εργασία της.

Ο βασικότερος τρόπος είναι η αύξηση του ερεθίσματος στο στήθος. Ό,τι φαρμακευτικό συμπλήρωμα και να πάρει κάποια γυναίκα, αν το στήθος δε δέχεται το ανάλογο ερέθισμα δε θα αυξηθεί το γάλα. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να μπαίνει το μωρό στο στήθος πιο συχνά και για μεγαλύτερη διάρκεια ή να γίνεται άντληση με αντλία. Πρακτικά θα ήταν καλά σε κάθε γεύμα η μητέρα να ξεκινάει πάντα από το στήθος, χωρίς περιορισμό του χρόνου. Θυμίζουμε ότι σε περιόδους που το μωρό διανύει άλματα ανάπτυξης μπορεί να αναζητά τη σίτιση για αρκετές συνεχόμενες ώρες επειδή αυτός είναι ο τρόπος της φύσης για αύξηση της παραγωγής γάλακτος της μητέρας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη νύχτα. Αν δίνει μόνο ξένο γάλα τη νύχτα η μητέρα είναι αναμενόμενο πως δε θα υπάρχει η προσδοκώμενη αύξηση του μητρικού.

Με τη χρήση αντλίας ο τρόπος για να αυξήσουμε την παραγωγή είναι είτε χρήση της αντλίας στο στήθος μετά το πέρας του θηλασμού για 10 λεπτά ακόμα, ώστε να πάρει το μήνυμα το σώμα της μητέρας ότι υπάρχει ανάγκη για επιπλέον γάλα ή χρήση της αντλίας σε καθορισμένες στιγμές μέσα στη μέρα ανάμεσα στους θηλασμούς. Επειδή αρχικά η χρήση της αντλίας με τον τρόπο αυτό γίνεται με σκόπό την αύξηση του ερεθίσματος στο στήθος και όχι καθεαυτή την άντληση, η μητέρα δε θα πρέπει να απογοητεύεται αν στην αρχή δεν έχει παρά μόνο λίγες σταγόνες. Σταδιακά μετα από 2-3 ημέρες προσδοκούμε ότι θα επιτύχει την αύξηση και άρα και άντληση.

Η μητέρα θα πρέπει επίσης να ακολουθεί μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή και μπορεί να λάβει και συμπληρώματα διατροφής για αύξηση του γάλακτος. Μια συχνή παρανόηση που υπάρχει είναι ότι οι βιταμίνες που παίρνουν οι θηλάζουσες μητέρες είναι για την αύξηση. Στην πραγματικότητα οι βιταμίνες είναι για διατήρηση επαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Για αύξηση του μητρικού γάλακτος υπάρχουν ειδικά τσάγια θηλασμού και συμπληρώματα φυτικά συνήθως από συγκεκριμένα βότανα που έχουν τη δυνατότητα της αύξησης (π.χ. milk thistle, fenugreek κλπ) για τα οποία η μητέρα μπορεί να ρωτήσει τον παιδίατρο, ή τον σύμβουλο θηλασμού της.

Τελευταίο μέσο για αύξηση της παραγωγής είναι η χρήση φαρμάκου, η οποία θα γίνει μετά από συνταγογράφηση απο τον παιδίατρο του μωρού.

print

Σχετικά Άρθρα

Πυρετικοί σπασμοί

Πυρετικοί σπασμοί

Από Μόνικα Μιχαηλίδου-Ευσταθιάδου, Παιδίατρο, Λάρνακα, Γραμματέα Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Πυρετικοί σπασμοί Η απότομη άνοδος του πυρετού...

Νήπια που λένε ψέματα

Νήπια που λένε ψέματα

Νήπια που λένε ψέματα Τα νήπια που λένε ψέματα από νωρίς είναι πιθανότερο να τα καταφέρουν καλύτερα από τα άλλα αργότερα στη ζωή τους...