Εμβόλιο γρίπης και κύηση

Εμβόλιο γρίπης και κύηση

Άντρος Γεωργίου, παιδίατρος, Λεμεσός

Εμβόλιο γρίπης και κύηση

Νέα μεγάλη έρευνα μεταξύ 9000 εγκύων που εμβολιάστηκαν με εμβόλιο γρίπης, έδειξε ενισχύοντας άλλες μελέτες, ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών στα νεογνά. Υπήρξαν 2% νεογνά με προβλήματα όπως και σε μια συγκριτική ομάδα 77.000 που δεν δόθηκε το εμβόλιο.

Επιπλέον οι ερευνητές βρήκαν ότι οι εγκυμονούσες που εμβολιάστηκαν είχαν ένα κίνδυνο αποβολής 0.3% έναντι 0.6% των μη εμβολιασθέντων.

Στην ομάδα των εμβολιασθέντων υπήρξε μια θνησιμότητα 0.2% ενώ στην άλλη ομάδα 0.4%.

Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρο αν η μείωση της θνησιμότητας οφείλεται στο εμβόλιο, φαίνεται ότι αποτρέπονται σοβαρές επιπλοκές στην έγκυο, μειώνει τη νοσηρότητα τόσο στην μητέρα όσο και στα νεογνά. Φαίνεται σίγουρα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές τόσο στις εγκύους όσο και για τα νεογέννητά τους.

Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το κέντρο για έλεγχο νοσημάτων (CDC) της Αμερικής, συστήνουν τον καθολικό εμβολιασμό για τις εγκύους (ομάδα υψηλού κινδύνου) σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης. Οι εγκυμονούσες είναι πιο ευάλωτες, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες γυναίκες παρόμοιας ηλικίας, να ασθενήσουν με γρίπη και τις επιπλοκές της, όπως πνευμονία. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αποβολών και αναπνευστικών προβλημάτων στα νεογνά, ιδίως τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Πολλοί γιατροί και εγκυμονούσες γυναίκες αγνοούν τον κίνδυνο που συνεπάγεται μια λοίμωξη από ιό της γρίπης με τις επιπλοκές της τόσο στις ίδιες και όσο και στα νεογνά τους. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει το εποχιακό εμβόλιο έναντι της γρίπης. Προλαβαίνει τις επιπλοκές και σύμφωνα με τις ενδείξεις της έρευνας είναι ασφαλές σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.

Τέλος, μια μελέτη του CDC έδειξε ότι σε εμβολιασμένες εγκύους από το 1990 μέχρι το 2009 δεν υπήρξαν προβλήματα τόσο στις μητέρες όσο και στα Νεογνά.

Εν κατακλείδι, συνιστάται ανεπιφύλακτα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο έναντι της γρίπη σε όλες τις εγκύους.

print

Σχετικά Άρθρα

 Τραύμα κεφαλής

 Τραύμα κεφαλής

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο και Ραπτόπουλο Ζαχαρία, φοιτητή Συμπτώματα και αντιμετώπιση Τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι συχνά σε μικρά παιδιά...