Μήπως τα παιδιά σας παραγεμίζουν το πιάτο τους;

Μήπως τα παιδιά σας παραγεμίζουν το πιάτο τους;

Από Κωνσταντίνο Ιασονίδη, Διατροφολόγο (Human Nutritionist)

Πόσες μερίδες είναι ένα πιάτο ζυμαρικών;

Μια μερίδα για παιδιά από 4 μέχρι 8 ετών είναι μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρείαζονται μόλις 4 μερίδες σιτηρών τη μέρα. Ένα γεμάτο πιάτο συνήθως αποτελείται από 3-4 φλιτζάνια μακαρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν το παιδί σας φάει ένα τέτοιο πιάτο θα έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώσει διπλάσια ποσότητα σιτηρών από ότι είναι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση. Επιπρόσθετα, αν γεμίσετε το πιάτο τους με τυρί και κιμά τότε η θερμιδική αξία του γεύματος αυξάνεται κατά πολύ.

Μπορείτε να κάνετε το γεύμα του παιδιού σας πιο υγιεινό σερβίροντας την ανάλογη ποσότητα και αν πεινάει ακόμα μπορείτε να προσθέσετε στο πλάι λαχανικά της αρεσκείας του.

Ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού είναι μια μερίδα;

Λάθος. Ένα τενεκεδάκι αναψυκτικού δεν είναι μια μερίδα. Το συνηθισμένο δοχείο των 330ml είναι στην πραγματικότητα ενάμισι μερίδα. Ασχέτως αν πιείτε ολόκληρο το δοχείο ή όχι, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για οποιονδήποτε, ειδικότερα για το παιδί σας. Ένα μικρό αναψυκτικό τύπου κόλα για παράδειγμα περιέχει περίπου 10 κουταλάκια ζάχαρη. Επίσης, τα ποτά “για αθλητές” και οι χυμοί περιέχουν ζάχαρη, που τα παιδιά σας δεν χρειάζονται.

Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και το παιδί σας μπορεί να καταναλώσει όσο θέλει.

Καλή επιλογή επίσης είναι η κατανάλωση ενός ποτηριού φρέσκου χυμού.

Πως μοιάζει μια μερίδα τυριού;

Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, αλλά περιέχει επίσης πολλά κορεσμένα λιπαρά τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Μην το βάζοντας μεγάλες ποσότητες στο πιάτο του παιδιού σας.

Μια μερίδα αντιστοιχεί σε 3 κύβους μεγέθους ζαριού ή σε μία λεπτή φέτα τυριού. Παιδιά 4 με 8 ετών χρειάζονται μόλις 4 μερίδες γαλακτοκομικών τη μέρα.

Προτιμήστε τυρί με χαμηλά ή μειωμένα λιπαρά.

Ποιο είναι το μέγεθος μιας μερίδας ψωμιού;

Παιδιά 4 με 8 χρονών χρειάζονται όπως είπαμε και πριν μόλις 4 μερίδες τροφών σιτηρούχων όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά ή το ρύζι ανά μέρα. Προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης έτσι ώστε το παιδί σας να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του σιταριού ολικής άλεσης.

Για πρόσληψη περισσότερης πρωτεΐνης και για να κάνετε το σνακ του παιδιού σας πιο ικανοποιητικό μπορείτε να συνδυάσετε το ψωμί με ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο ή τυρί χαμηλών λιπαρών.

Πόσες κοτομπουκιές (nuggets) είναι μια μερίδα;

Στα παιδιά αρέσουν οι κοτομπουκιές, παρόλο που δεν αποτελούν και πολύ υγιεινή επιλογή λόγω του ότι χρειάζονται βαθύ τηγάνισμα, πολλές φορές σε αμφιβόλου ποιότητας λάδι. Εν πάση περιπτώσει μια μερίδα δεν μπορεί να περιλαμβάνει πάνω από τέσσερα κομμάτια, που καλό είναι να συνοδεύονται με λαχανικά.

Για υγιεινότερη εκδοχή μπορείτε να τις ετοιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι, βαπτίζοντας μικρά κομμάτια κοτόπουλο στήθος σε ασπράδι αβγού και περιχύνοντας τα με ψίχουλα από ψωμί ολικής αλέσεως. Τα ψήνεται για 20 λεπτά σε φούρνο αντί να τα τηγανίσετε.

Πόσες τηγανιτές πατάτες αποτελούν μια μερίδα;

Δυστυχώς, οι τηγανιτές πατάτες δεν συγκαταλέγονται στα υγιεινά λαχανικά λόγω του τρόπου μαγειρέματος τους.

Αν κατά τα άλλα τα παιδιά σας ζητούν τηγανιτές πατάτες δε θα μπορούσαν να φάνε πάνω από 10 φέτες ή καλύτερα μπορείτε να κάνετε τις δικές σας κόβοντας γλυκοπατάτες και ψήνοντας τες στο φούρνο. Με αυτό το τρόπο θα γλιτώσετε το περιττό λάδι και τις επιπλέον θερμίδες που έρχονται με το τηγάνισμα. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α (καλή όραση) και ασβέστιο (γερά κόκκαλα).

Επίσης, σε περίπτωση που θα φάτε έξω, πολλά εστιατόρια σας αφήνουν να αντικαταστήσετε τις τηγανιτές πατάτες με ένα άλλο πιο υγιεινό συνοδευτικό.

Πόση πίτσα είναι μια μερίδα;

Εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού, αλλά συνήθως μια μερίδα – για ένα ενήλικα ή παιδί – δεν είναι ποτέ παραπάνω από ένα κομμάτι. Αν τα κομμάτια είναι μεγαλύτερα από το μέγεθος δύο χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ μαζί τοποθετημένα σε τριγωνικό σχήμα κομματιού πίτσας, τότε κόψτε το στη μέση, ειδικά αν είναι για το παιδί σας.

Κάντε την πιο υγιεινή αποφεύγοντας τα διάφορα κρέατα και αλλαντικά. Αντί αυτών προσθέστε μπρόκολο, ντομάτα ή σπανάκι. Αποφεύγετε τα συνοδευτικά ψωμάκια και προτιμήστε αντί αυτών σαλάτα.

Ο στόχος σας σε κάθε γεύμα είναι πρώτα να γεμίσετε το μισό πιάτο του παιδιού σας με λαχανικά και φρούτα. Μετά προσθέστε στο υπόλοιπο πιάτο το κύριο φαγητό.

Μια μερίδα παγωτού είναι περίπου όσο το μέγεθος μιας συνηθισμένης λάμπας.

Μήπως τη θεωρείται μικρή; Κι όμως, μια μερίδα παγωτού είναι όσο το μέγεθος μιας λάμπας. Είναι πολύ εύκολο να παραφάτε – ειδικά αν επισκεφτείτε μια παγωταρία.

Όταν αγοράζεται παγωτό, προσέξτε τις ετικέτες και συγκρίνετε τα σάκχαρα και ακόρεστα λιπαρά. Το παγωμένο γιαούρτι δεν είναι πάντα καλύτερο από το παγωτό. Μπορεί να περιέχει την ίδια ποσότητα σακχάρων και ακόρεστων λιπαρών.

Προσθέστε στο παγωτό σας λίγες φράουλες ή κομμάτια μπανάνας. Έτσι δίνετε επιπλέον βιταμίνες στο γεύμα και βοηθάτε στο να μειώσετε την ποσότητα του παγωτού.

print

Σχετικά Άρθρα

Η Οικογένεια σε κρίση

Η Οικογένεια σε κρίση

Από http://www.healthychildren.org, μετάφραση Χριστιάνα Βρυωνίδου Η Οικογένεια σε κρίση Πότε μια οικογένεια σε κρίση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από...