Πρόληψη Παιδικής Παχυσαρκίας

Πρόληψη Παιδικής Παχυσαρκίας

Aπό τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Χριστίνα Οικονομίδου, Πιερίδου www.nutritionmatters.cy.net

Πρόληψη Παιδικής Παχυσαρκίας

Στην Κύπρο το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται συνεχώς.

Πιο κάτω θα δείτε τα ποσοστά που καταγράφηκαν σε πρόσφατη έρευνα:
Ηλικίες 4-5 χρονών 6-7 χρονών 6-17 χρονών
Υπέρβαρα παιδιά 13.1% 21.6% 30%
Παχύσαρκα παιδιά 3.2% 10.4% 20%

 

 

 

 

 

Είναι σημαντικό όλη η οικογένεια συμπεριλαμβανομένων των γονιών, παππούδων, γιαγιάδων που έχουν καθημερινή επαφή με το παιδί να αντιληφθούν νωρίς τη σοβαρότητα των επιπλοκών της παιδικής παχυσαρκίας τόσο

Τα υπέρβαρα παιδιά έχουν αυξημένη νοσηρότητα και επιπλοκές όπως είναι:

  1. αντίσταση στην ινσουλίνη και τύπου 2 διαβήτης στην εφηβεία,
  2. υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και καρδιαγγειακά νοσήματα,
  3. ψυχολογικές συνέπειες (στιγματισμός και απομόνωση)

Η παιδική παχυσαρκία οδηγεί σε παχυσαρκία στην ενήλικο ζωή και σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα στην ενήλικη ζωή.

Η πιο κοινή αιτία υπερβολικής αύξησης βάρους στα παιδιά είναι :

η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από αυτές που σπαταλούν

Ηλικία

Ημερήσια ανάγκη για Θερμίδες (kcal) αγόρια

Ημερήσια ανάγκη για Θερμίδες (kcal) κορίτσια

1-3 χρονών

1230

1165

4-6 χρονών

1715

1545

Τρόποι για να βοηθήσουμε στην πρόληψη / αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας :  

  1. Βοηθούμε το παιδί να μάθει να μασά αργά, ήρεμα το φαγητό του και όχι βιαστικά με μεγάλες μπουκιές.
  1. Από μικρή ηλικία μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όλο το φαγητό στο πιάτο τους γιατί έτσι χάνουν την ικανότητα ρύθμισης και αντίδρασης στο αίσθημα της πείνας / κορεσμού. Ως αποτέλεσμα αργότερα δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε όταν χορτάσουν. Τα μικρά παιδιά έχουν μικρά στομάχια και δεν πρέπει να συγκρίνουμε με τις μερίδες των ενηλίκων.
  2. Βοηθούμε τα παιδιά να αγαπήσουν κάποια λαχανικά και φροντίζουμε ώστε το 1/3 του κάθε γεύματος να είναι σαλάτα ή μαγειρεμένα ή ωμά / κομμένα λαχανικά.
  3. Βρίσκουμε τρόπους για μείωση των περιττών λιπαρών / θερμίδων από τις κοινές συνταγές που φτιάχνουμε καθημερινά. Π.χ. μπιφτέκια αντί για κεφτέδες ή κεφτέδες που ψήνονται στο φούρνο, πατάτες στο φούρνο με 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (κομμένες σαν τηγανιτές ψήνονται καλύτερα πάνω σε λαδόκολλα) αντί πατάτες τηγανιτές, αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας πριν το μαγείρεμα και προτιμούμε καθαρό φιλέτο π.χ. ψαρονέφρι αντί μπριζόλες, παγιδάκια, καπάκι και αρνίσιο κρέας.
  4. Από 2 χρονών μπορούμε να δίνουμε ημι-άπαχα γαλακτοκομικά, π.χ. ελαφρύ γάλα 1.5% λιπαρά, γιαούρτι 5% λιπαρά και τυριά 10-17% λιπαρά. Είναι μύθος ότι η διαδικασία αφαίρεσης λίπους από τα γαλακτοκομικά είναι επιβλαβής.
  5. Κάντε μια λίστα με νόστιμα και υγιεινά σνακ που μπορούν να τρώνε τα παιδιά που να είναι γύρω στις 100-120 θερμίδες και επιτρέψετε 1-2 από αυτά κάθε απόγευμα + 1-2 φρούτα. Επίσης ελεύθερα μπορούν να τρώνε κομμένα λαχανικά π.χ. καρότο. Τέτοια σνακ είναι :
– 1 φέτα σλάις ψωμί (χωρίς βούτυρο) με 1 τυρί Light 17% ή με λίγο Philadelphia Light
– ρυζόγαλο με ελαφρύ γάλα + 1 κ/κι ζάχαρη ανά μερίδα
– γιαούρτι ή 1 φλ. γάλα (σκέτο) ή χτυπημένο με φρούτο π.χ. μπανάνα + 1 μικρό κ/κι μέλι
– σπιτική ελιόπιτα, σπιτικό κέικ με ελαφρώς μειωμένο το λάδι της συνταγής σας
– ένα μπαρ δημητριακών, φρυγανιές,
– παξιμάδια + λίγο τυρί Light 17% ή ποπ-κορν

7.    Βοηθούμε το παιδί να ασχολείται με ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες. Προσπαθήστε να εντοπίσετε πότε το παιδί τρώει υπερβολικά σνακ επειδή πεινά και πότε λόγω του ότι βαριέται ή είναι αναστατωμένο για κάτι και αντιδρά τρώγοντας κτλ.

8.   Περιορίστε τις καθιστικές δραστηριότητες. Ακόμα και τα πιο απλά παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να κινούνται π.χ. κρυφτό, ποδήλατο, σχοινάκι, λάστιχο, μπάλα, βόλτα, χορός.

     9.   Περιορίστε την τηλεόραση. Τις απογευματινές ώρες που βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση γίνεται έντονη διαφήμιση προϊόντων που είναι γλυκά και λιπαρά και κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται συνέχεια το φαγητό και κατ’ επέκταση να τρώνε και να ζητούν τέτοια σνακ.
    10.  Ποτέ μην ανταμείβετε μια συμπεριφορά με ένα γλυκό, παγωτό κτλ. Π.χ. : «αν φας τη φακή θα σου πάρω παγωτό». Η τακτική αυτή οδηγεί στο να καταλήγει ανεπιθύμητη η φακή και να αυξάνεται η επιθυμία του παιδιού για το παγωτό. Μπορείτε να ανταμείψετε με μια απλή και όμορφη δραστηριότητα όπως μια βόλτα, με το διάβασμα μιας ιστορίας κτλ.
    11.  Μην κατακρίνετε και να κάνετε αρνητικά σχόλια για το βάρος ή τις επιλογές φαγητού απευθείας στο παιδί ιδιαίτερα μπροστά σε τρίτους. Αυτό δημιουργεί χαμηλή αυτοεκτίμηση στο παιδί και ένταση γύρω από το θέμα και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα : οδηγεί το παιδί σε έλλειψη ελέγχου για τη διατροφή του γιατί η διατροφή γίνεται ένα θέμα που το απασχολεί, το αναστατώνει και δεν ξέρει πώς να το χειριστεί. Σε μερικές περιπτώσεις αυτά τα σχόλια μπορούν να οδηγήσουν και σε διατροφικές διαταραχές που ταλαιπωρούν τα άτομα για μια ζωή.
    12.  Να είστε θετικό παράδειγμα έχοντας μια όμορφη και ήρεμη στάση απέναντι στο φαγητό. Μην δίνετε στο παιδί το παράδειγμα του να τρώμε ανεξέλεγκτα τη μια και να κάνουμε αυστηρές δίαιτες την άλλη.
print

Σχετικά Άρθρα

Ιλαρά

Ιλαρά

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Ιλαρά Γενικά Η εμφάνιση επτά κρουσμάτων ιλαράς στην Κύπρο ανησύχησε πολύ τον κόσμο, γιατί τέτοια κρούσματα έχουν...