Συμβουλές για καλή στοματική υγεία.

Συμβουλές για καλή στοματική υγεία.

Από Τόλη Λάσπο, Ορθοδοντικό, Ειδικό στις κρανιοπροσωπικές δυσμορφίες, Λεμεσός

Συμβουλές για καλή στοματική υγεία.

1. Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται στην ηλικία του ενός έτους. Θα περιλαμβάνει συμβουλές στοματικής υγιεινής και εξοικείωση του παιδιού με τον οδοντίατρο. Η έγκαιρη επίσκεψη του παιδιού σας πριν δημιουργηθούν οδοντιατρικά προβλήματα τα οποία θα χρειάζονται θεραπεία θα οδηγήσει στην καλή εμπειρία του παιδιού και σε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον οδοντίατρο. Έχετε υπόψη σας ότι, η οδοντική τερηδόνα (σάπιο δόντι) μπορεί να εμφανιστεί από την ηλικία των 12-13 μηνών και να καταστρέψει τα δόντια ολοσχερώς. Πως μπορεί ένα παιδί λοιπόν να έχει καλή εμπειρία όταν επισκεφθεί τον οδοντίατρο με σάπια δόντια τα οποία θα πονούν και θα έχουν απόστημα και τα οποία μπορεί να χρειάζονται μέχρι και εξαγωγή;

 

2. Θηλασμός μπιμπερό

Μην αφήνετε το παιδί σας να κοιμάται θηλάζοντας μπιμπερό το οποίο περιέχει γάλα, τσάι ή χυμό. Η πολύωρη επαφή των σακχάρων τα οποία περιέχονται μέσα στο γάλα, το τσάι ή τον χυμό με τα δόντια, οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή οξέων τα οποία προκαλούν μια από τις σοβαρότερες μορφές τερηδόνας που μπορεί να καταστρέψει τα δόντια μέσα σε διάστημα λίγων μηνών στη βρεφική κιόλας ηλικία. Το μπιμπερό πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά από το παιδί, για να πιει το γάλα ή το τσάι του, και όχι σαν ηρεμιστικό ή στη θέση της πιπίλας. Θηλασμός από τη μητέρα: να γίνεται αυστηρά μόνο στα γεύματα και όχι για χρήση «πιπίλας». Το γάλα της μητέρας προκαλεί τερηδόνα όπως και το ξένο γάλα.

3. Βούρτσισμα

Το βούρτσισμα τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία ή τις ανάγκες του παιδιού. Αρχίστε να βουρτσίζετε τα δόντια του παιδιού σας από την ανατολή του πρώτου δοντιού. Χρησιμοποιείτε παιδική οδοντόβουρτσα. Βουρτσίζετε πρωί μετά το πρόγευμα και βράδυ πριν τον ύπνο και μετά το γάλα. Η χρήση παιδικής οδοντόκρεμας ξεκινά όταν το παιδί μπορεί να φτύσει. Οι γονείς πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους μέχρι αυτά να αναπτυχθούν ικανοποιητικά κινητικά, συνήθως μεταξύ 8-10 ετών.

4. Οδοντικό νήμα

Χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα μετά την ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων (6 ετών) ή σε περίπτωση μεγάλου συνωστισμού στα παιδικά δόντια. Το νήμα καθαρίζει στα ενδιάμεσα των δοντιών και προστατεύει από τις ενδιάμεσες τερηδόνες. Χρησιμοποιείτε το κάθε βράδυ πριν το βούρτσισμα.

5. Θηλασμός πιπίλας/μπιμπερό

Μην αφήνετε το παιδί σας να θηλάζει την πιπίλα ή το δάκτυλο του πέραν της ηλικίας των 2 ετών. Θηλασμός πιπίλας πέραν αυτής της ηλικίας μπορεί να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα, όπως ανοικτή δήξη και σταυροειδή σύγκλειση. Εάν το παιδί σας συνεχίζει την συνήθεια αυτή πέραν του κανονικού, τότε ο ορθοδοντικός σας μπορεί να σας βοηθήσει τοποθετώντας ειδικό ορθοδοντικό μηχανισμό. Η πιπίλα του μπιμπερό θα πρέπει να αντικατασταθεί με καλαμάκι και σταδιακά με ποτήρι.

6. Στραβά δόντια

Η ηλικία των 7 ετών θεωρείται ως η ιδανική ηλικία για την πρώτη εξέταση του παιδιού σας από τον ορθοδοντικό. Αυτό συστήνει η Αμερικάνικη Οδοντιατρική Ομοσπονδία και η Αμερικάνικη Εταιρεία Ορθοδοντικών. Σε μικρές ηλικίες και κυρίως στην εφηβεία έχουμε την μεγαλύτερη αύξηση του προσώπου. Η ορθοδοντική θεραπεία επηρεάζει θετικά το προφίλ σ’ένα παιδί που αναπτύσσεται με σκελετικές ανωμαλίες. Αν αφήσουμε να ολοκληρωθεί η αύξηση των οστών του προσώπου χωρίς να παρέμβουμε ορθοδοντικά, η διόρθωση των σκελετικών ανωμαλιών συνήθως θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Για το λόγο αυτό η θεραπεία από μικρή ηλικία μπορεί να γλιτώσει ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να μειώσει την αρνητική συναισθηματική φόρτιση που έχει να κάνει με την αισθητική του προσώπου, ιδιαίτερα όταν το παιδί βρίσκεται στην ηλικία της ήβης.

7. Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο

Επισκέπτεστε τον οδοντίατρο σας κάθε 6 μήνες. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα δόντια του παιδιού σας κλινικά αλλά και ακτινογραφικά. Πολλές φορές οι τερηδόνες βρίσκονται μεταξύ των δοντιών και δεν είναι ορατές με το μάτι. Μια καλή ακτινογραφία μπορεί να διαγνώσει αυτές τις τερηδόνες.

8. Φθορίωση δοντιών

Η φθορίωση ξεκινά με τη πρώτη επίσκεψη και συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για εμφάνιση τερηδόνας, δίνεται συμπλήρωμα φθορίου στο σπίτι. H φθορίωση έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της τερηδόνας

9. Τα παιδικά δόντια είναι σημαντικά

Εάν δείτε χαλασμένα δόντια στο παιδί σας μη σκεφτείτε “δεν πειράζει θα τα αλλάξει”. Τα παιδικά δόντια είναι πολύ σημαντικά δόντια. Χρησιμεύουν στη μάσηση, στην ομιλία, την αισθητική αλλά κυρίως στην καθοδήγηση της ανατολής των μονίμων δοντιών. Πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών λόγω τερηδόνας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χώρου η οποία στη συνέχεια οδηγεί σε στράβωμα των μονίμων δοντιών. Τα μπροστινά παιδικά δόντια αρχίζουν να αλλάζονται στην ηλικία των 6-7 ετών, αλλά τα πίσω δόντια αλλάζονται μεταξύ 11-13 ετών. Γι’ αυτό το λόγο, εάν μια τερηδόνα ξεκινήσει στην ηλικία των 4-5 ετών μέσα σε λίγους μήνες ή 1-2 χρόνια, η ίδια τερηδόνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πόνο ή απόστημα στο δόντι. Έρευνες έχουν δείξει ότι σοβαρές τερηδόνες στα δόντια παιδιών προκαλούν δυσφαγία στο παιδί και κατά συνέπεια μείωση της πρόσληψης τροφής, απώλεια βάρους, εκνευρισμό μέχρι και αϋπνίες. Γι’ αυτό λοιπόν η θεραπεία της τερηδόνας στα παιδικά δόντια είναι απολύτως απαραίτητη για το ‘’ευ ζην’’ του παιδιού σας.

10. Προληπτικά σφραγίσματα

Τα προληπτικά σφραγίσματα είναι λευκά σφραγίσματα που τοποθετούνται σε υγιή δόντια χωρίς να αφαιρείται οδοντική ουσία με σκοπό την πρόληψη της τερηδόνας (δηλ. για να μη χαλάσει το δόντι). Είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της τερηδόνας, των οπών και σχισμών των οπισθίων δοντιών.

11. Διατροφή

Μάθετε το παιδί σας να τρέφεται σωστά. Περιορίστε τη συχνότητα που τρώει στις 6 φορές την ημέρα. Δηλαδή 3 κύρια γεύματα και 3 ενδιάμεσα. Κρατείστε έξω από το διαιτολόγιο του τις ζαχαρούχες τσίχλες, τα γλειφιτζούρια, τα φρουτάκια και τα πολλά τσιπς. Οι πιο πάνω τροφές περιέχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης ή αμύλου και είναι κολλώδεις τροφές που δύσκολα απομακρύνονται με την οδοντόβουρτσα και κατά συνέπεια είναι τερηδονογόνες. Γενικά μειώστε τα ζαχαρούχα ενδιάμεσα στη μία φορά την ημέρα, συνήθως μετά από κάποιο γεύμα, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να βουρτσίζει.

12. Τραυματισμός στο στόμα

Σε περίπτωση τραυματισμού στην περιοχή του στόματος (σπάσιμο ή κινητικότητα δοντιού, τραυματισμός χείλους, γλώσσας ή γνάθου) πρέπει να γίνει άμεση αξιολόγηση από τον ειδικό και παρακολούθηση κατά διαστήματα.

Τηρώντας τα πιο πάνω θα έχουμε όμορφα και υγιή δόνιτα για μια ολόκληρη ζωή.

print

Σχετικά Άρθρα

Μικρωτία

Μικρωτία

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Λεμεσός Μικρωτία Η μικρωτία (που σημαίνει μικρό αυτί) είναι μια εκ γενετής παραμόρφωση του έξω ωτός. Σε πάνω από...