Τι αλλάζει με τον παιδίατρο σας στο ΓΕΣΥ;;

Τι αλλάζει με τον παιδίατρο σας στο ΓΕΣΥ;;

Αλλαγές που αναμένονται στη καθημερινή παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον παιδίατρο σας, μετά την ενδεχόμενη ένταξη του στο ΓΕΣΥ

 1) Τα παιδιά σας θα πρέπει να εγγραφούν σε ένα παιδίατρο, που θα είναι ο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ. Μόνον αυτόν θα μπορείτε να επισκέπτεστε για οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα. ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, όπως καρδιολόγο, δερματολόγο, χειρουργό, οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, ωτορινολαρυγγολόγο κλπ. Χωρίς δικό του παραπεμπτικό δεν θα σας δέχεται καμία άλλη ειδικότητα.

2) Ο κάθε παιδίατρος δικαιούται να εγγράψει στο κατάλογο του μέχρι 2500 ασθενείς, ούτε έναν παραπάνω. Αν ο παιδίατρος της επιθυμίας σας συμπλήρωσε τους 2500, δεν θα μπορεί να σας εγγράψει και εσάς και επομένως θα πρέπει να ψάξετε για  κάποιον άλλο.

3) Αν δυσαρεστηθείτε με τον παιδίατρο σας και κλονιστεί η εμπιστοσύνη σας στο άτομο του και στη δουλειά του, δεν θα μπορείτε να τον αλλάξετε, παρά μόνον όταν περάσουν έξι μήνες από την ημέρα της εγγραφής σας στον εν λόγω γιατρό. Επομένως θα πρέπει μετά το εξάμηνο να βρείτε άλλον παιδίατρο ο οποίος θα αποδεχθεί βέβαια να σας εγγράψει στον κατάλογο του.

4) Ο παιδίατρος σας θα έχει ωράριο 8 ωρών από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή  (πενθήμερο). Σας έχουν μιλήσει για «ελεύθερο» ωράριο αλλά αυτό είναι ανέφικτο και κανένας παιδίατρος δεν θα το εφαρμόσει. Εκτός ωραρίου δεν θα μπορεί να σας εξυπηρετήσει, ούτε προσωπικά, ούτε τηλεφωνικά, ούτε θα ανταποκρίνεται στα μηνύματα πχ sms, viber, messenger, e-mail κλπ. Το ωράριο για το χειμώνα αναμένεται να είναι μέχρι τις 18.00 και για το καλοκαίρι μέχρι τις 19.00 . Αργότερα και μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει να απευθύνεστε στον εφημερεύοντα παιδίατρο, που θα είναι ένας για κάθε πόλη (Λεμεσό, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο) και δύο για τη Λευκωσία. Οι εφημερεύοντες παιδίατροι θα εναλλάσσονται καθημερινά οπότε δεν θα βλέπετε τον ίδιο γιατρό για δύο βράδια συνεχόμενα. Μετά τα μεσάνυχτα θα απευθύνεστε μόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων. ΘΑ είναι παρελθόν η άμεση εξυπηρέτηση που είχατε μέχρι τώρα από τον παιδίατρο σας, οποιαδήποτε ώρα παρουσιαζόταν στο παιδί σας επείγον ιατρικό πρόβλημα.

5) Σύμφωνα με το ΓΕΣΥ, ο παιδίατρος δεν θα έχει τον πρώτο λόγο στα εμβόλια και στα φάρμακα που θα χρησιμοποιούνται. Αυτά θα επιλέγονται με βάση καθαρά οικονομικά κριτήρια από το σύστημα, δηλαδή θα είναι αντιγραφικά (γενόσημα) και κατά το δυνατόν φθηνότερα και θα πρέπει πλέον να λαμβάνονται μόνο κατόπιν συνταγής (ακόμα και τα αντιπυρετικά).

6) Ο παιδίατρος σας θα έχει μεγάλο αριθμό περιορισμών στις διαγνωστικές εξετάσεις (αναλύσεις, ακτινογραφίες, υπερήχους, αξονικές, μαγνητικές, ραδιοϊσότοπα κλπ). Θα υπάρχει συγκεκριμένος προϋπολογισμός και ο γιατρός που τον ξεπερνά θα δέχεται χρηματικό πρόστιμο, που θα αποκόπτεται από το μισθό του. Έτσι ο γιατρός δεν θα μπορεί να ζητήσει ελεύθερα τις διαγνωστικές εξετάσεις, που κρίνει ο ίδιος ότι χρειάζονται, για την ορθή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του παιδιού σας.

7) Εντός ΓΕΣΥ δεν θα υπάρχει περιορισμός στις επισκέψεις. Έτσι αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των επισκέψεων, τουλάχιστον κατά 40%. Για το λόγο αυτό και επειδή το ωράριο θα είναι σταθερό και ανεπαρκές, θα αυξηθούν οι  λίστες αναμονής των επισκέψεων για προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος για μη έγκαιρη διάγνωση πχ κάποιας χρόνιας πάθησης με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μετέπειτα ζωή του παιδιού σας. Ο μη έγκαιρος εμβολιασμός εγκυμονεί κινδύνους για το παιδί σας, για άλλα παιδιά και για την κοινωνία ευρύτερα.

8) Η ανεξέλεγκτη υπέρ-επισκεψιμότητα στον παιδίατρο θα μειώσει το διαθέσιμο χρόνο που θα έχετε, ώστε να λύσετε όλες σας τις απορίες για την υγεία του παιδιού σας, τη διατροφή, την γνωστική και σωματική ανάπτυξη, τα εμβόλια, την πρόληψη χρόνιων παθήσεων ή ατυχημάτων. Αυτό θα σας δημιουργήσει την εντύπωση, ότι ο παιδίατρος σας άλλαξε, δεν αφιερώνει το χρόνο που πρέπει για το μωρό σας, είναι πάντα βιαστικός,  και δεν είναι τόσο σχολαστικός όσο πριν. Ο παιδίατρος σας δεν θα αλλάξει. Το προτεινόμενο ΓΕΣΥ θα τον αναγκάσει να συμπεριφέρεται έτσι. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προτείνει ως ιδανικό χρόνο για επίσκεψη (είτε ρουτίνας είτε λόγω κάποιας ασθένειας)  τα δέκα λεπτά, που είναι σίγουρα ανεπαρκής. Τις συνέπειες της υπερεπισκεψιμότητας  αναπόφευκτα θα υποστεί το παιδί  σας.

9) Στο ιατρείο θα δημιουργούνται συνθήκες «Πρώτων Βοηθειών», όπου όλοι θα απαιτούν άμεση εξυπηρέτηση. Η μετάδοση ασθενειών ενδεχομένως να αυξηθεί, λόγω του συγχρωτισμού και της συνεύρεσης υγιών και ασθενών παιδιών, και πιθανόν να υπάρξουν σοβαρά περιστατικά που θα διαφύγουν της διάγνωσης.

10) Το κόστος για τη λειτουργία του ΓΕΣΥ θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι θα απαιτούν αύξηση των εισφορών από εσάς για να επιβιώσει το σύστημα ή θα μειώνουν τις υπηρεσίες και τη ποιότητα τους. Τις συνέπειες θα τις πληρώνουν οι ασθενείς.

11) Το προτεινόμενο ΓΕΣΥ έγινε με βάση το μοντέλο της Εσθονίας και στηρίζεται κατά βάση σε στατιστικές άλλων χωρών, χωρίς να έχει ληφθεί σχεδόν καθόλου υπόψη η κυπριακή πραγματικότητα. Αυτοί που το σχεδίασαν δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα ιδιωτικό ιατρείο ή ένα παιδιατρικό κέντρο ή ένα νοσοκομείο ιδιωτικό ή δημόσιο.

* ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Οι ιθύνοντες του ΟΑΥ και του Υπουργείου Υγείας, παραβλέποντας τους προηγηθέντες νόμους περί ΓΕΣΥ, διέγραψαν τη σύσταση όλων των εμπειρογνωμόνων για αυτονόμηση των νοσοκομείων, ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας του ΓΕΣΥ.

Αυτονόμηση (διοικητική και οικονομική) των νοσοκομείων σημαίνει αυτάρκεια στην κάλυψη των αναγκών, στελέχωση με καταξιωμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού προσοντούχων νοσηλευτών και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού, μοντέρνα ανακαίνιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων και εμπλουτισμό με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό. Επίσης προϋποθέτει ανάθεση της διοίκησης σε αδιάφθορους, έμπειρους και ικανούς αξιωματούχους. Χωρίς αυτονόμηση τα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγούνται σε κατάρρευση, με αποτέλεσμα την αδιάκοπη χρηματοδότηση τους από τους φορολογούμενους, με διπλή μάλιστα φορολόγηση (εισφορά για ΓΕΣΥ – φόροι στο κράτος).

12) Με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το κόστος για τη ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη θα τριπλασιαστεί διότι :

Α. Οι εισφορές στο ΓΕΣΥ θα αυξάνονται κάθε χρόνο.

Β. Θα πληρώνουμε όλοι φόρο για χρηματοδότηση των δημοσίων νοσοκομείων.

Γ. Θα αναγκαστούμε όλοι να προβούμε σε προσωπική ασφάλεια υγείας, για να «έχουμε την υγεία μας», που θα είναι ακριβότερη των ομαδικών ή των υφιστάμενων ιδιωτικών ασφαλειών και ανέφικτη λόγω κόστους για τους χαμηλόμισθους.

13) Με τη έναρξη του ΓΕΣΥ θα καταργηθούν τα ομαδικά σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλειών. Επίσης θα καταργηθούν και τα διάφορα ταμεία, όπως ΑΗΚ, CYTA, , ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ, ΚΕΟ κλπ.

 

Μετά από τα πιο πάνω, εμείς οι παιδίατροι των παιδιών και των οικογενειών σας δηλώνουμε ότι :

– Το ΓεΣΥ όπως έχει ψηφιστεί δεν είναι ούτε λειτουργικό ούτε δίκαιο, τόσο προς εμάς όσο και προς εσάς, τις οικογένειες των ασθενών μας.

– Δεν λαμβάνει υπόψη την κυπριακή πραγματικότητα

– Ακυρώνει το σημερινό υψηλό επίπεδο φροντίδας που μαζί δημιουργήσαμε και που συνέβαλε στην  κατάταξη της χώρας μας στην ζηλευτή τέταρτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τους πιο σημαντικούς δείκτες υγείας.

– Υποβαθμίζει κατακόρυφα το επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς το παιδί σας.

– Όσο διαπιστώνουμε ότι δεν  υιοθετούνται  οι απαραίτητες αλλαγές που έχουμε εισηγηθεί επανειλημμένως εδώ και καιρό και οι οποίες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διατήρηση του επιπέδου της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, εμείς οι παιδίατροι σας οδηγούμαστε στο να πούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΓΕΣΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ.

ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ,  ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, ΕΠΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.

print

Σχετικά Άρθρα

Γρίπη

Γρίπη

Από Γιάννη Κεδαρίτη και Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρους Γρίπη Κλινικές εκδηλώσεις Η γρίπη εκδηλώνεται συνήθως αιφνίδια με πυρετό που συνοδεύεται με...