Μπορώ να θηλάσω τα δίδυμα μωρά μου;

Μπορώ να θηλάσω τα δίδυμα μωρά μου;

Άρτεμις Πολυκάρπου, Παιδίατρος, Σύμβουλος θηλασμού

 Όταν μάθατε πως περιμένετε δίδυμα, σίγουρα θα πέρασε από το μυαλό σας αν θα μπορέσετε να τα θηλάσετε και πολύ πιθανόν να το θεωρήσατε ακατόρθωτο.

Η απάντηση στο ερώτημα «Μπορώ να θηλάσω τα δίδυμα μωρά μου;» είναι «Ναι!». Η φύση προνοεί ώστε όλα τα μωρά να έχουν τροφή τους πρώτες μήνες της ζωής τους, ακόμα και όταν έρχονται 2 ή και 3 μαζί! Υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες μητέρες πολυδύμων είναι ικανές να παράγουν αρκετό γάλα για δύο ή και περισσότερα μωρά. Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης ισχύει και στην περίπτωση των διδύμων. Όσο περισσότερο γάλα αντλείται από τους μαστούς, τόσο περισσότερο παράγεται καλύπτοντας τις ανάγκες των βρεφών.

Η μητέρα που μόλις γέννησε δίδυμα πρέπει να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις ανάγκες δύο μωρών. Αυτό επιβαρύνει περισσότερο το δύσκολο καθημερινό της πρόγραμμα. Για αυτό χρειάζεται πολλή υποστήριξη από το περιβάλλον της.

Στη αρχή είναι προτιμότερο να θηλάζετε κάθε μωρό ξεχωριστά.  Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μάθει το μωρό να πιάνει σωστά το στήθος και να θηλάζει. Επίσης θα σας δώσει το χρόνο να γνωρίσετε καλύτερα το κάθε μωρό και να δεθείτε μαζί του. Στη συνέχεια θα μπορείτε να τα θηλάζετε ταυτόχρονα εξοικονομώντας έτσι χρόνο. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στάσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στον ταυτόχρονο θηλασμό και εσείς θα επιλέξετε ποια σας βολεύει καλύτερα.

Μπορείτε να θηλάζετε το ένα μωρό από το ένα στήθος και το δεύτερο μωρό από το άλλο στήθος και στον επόμενο θηλασμό να αλλάζετε συνδυασμό. Μπορείτε επίσης να αλλάζετε μωρό στο ίδιο στήθος στον ίδιο θηλασμό αλλά θα πρέπει να βεβαιώνεστε ότι και τα δύο μωρά παίρνουν αρκετό «αρχικό» και «τελικό» γάλα. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τρόποι να θηλάσετε τα δίδυμα.

Να θυμάστε ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Εστιάστε λοιπόν στις ανάγκες του κάθε ενός όταν θηλάζετε.

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές δίδυμες κυήσεις καταλήγουν σε πρόωρο τοκετό. Τα πρόωρα μωρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα υγείας και για αυτό έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη το πλούσιο σε αντισώματα και θερμίδες μητρικό γάλα. Σε περίπτωση που χρειαστεί να αποχωριστείτε τα μωρά σας (πχ χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής νοσηλείας), καλό θα είναι να ξεκινήσετε άντληση με μηχανή ή με το χέρι ώστε να αρχίσει η παραγωγή γάλακτος αλλά και να διατηρηθεί. Το γάλα που βγάζετε μπορεί να το στέλλετε στα μωρά σας και θα το λάβουν μόλις είναι έτοιμα.

Οι ανάγκες, τα προβλήματα και οι λύσεις διαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Για αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό σε θέματα θηλασμού για να μπορέσετε να προσφέρετε όσο περισσότερο μητρικό γάλα μπορείτε στα παιδιά σας.

print

Σχετικά Άρθρα

Κοινό κρυολόγημα

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα προσβάλλει παιδιά και μεγάλους συχνότερα τους χειμερινούς μήνες αλλά και στην αρχή του φθινοπώρου και της άνοιξης.Τα παιδιά...