Ασφάλεια βρεφών

Ασφάλεια βρεφών

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο

Εκατοντάδες παιδιά μικρότερα του έτους πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκόσμια εξαιτίας τραυματισμών, οι περισσότεροι των οποίων θα μπορούσαν να προληφθούν.

Συχνά οι τραυματισμοί συμβαίνουν επειδή οι γονείς δεν γνωρίζουν ;υποτιμούν το τί είναι ικανό να κάνει το μωρό τους. Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα και πριν καλά-καλά το καταλάβουν οι γονείς. Το μωρό θα στριφογυρίσει και θα πέσει κάτω από το κρεββάτι ή θα προσπαθήσει να πιάσει το φλυτζάνι με τον ζεστό καφέ.

Τραυματισμοί στο αυτοκίνητο

Τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα είναι μια μεγάλη απειλή για τη ζωή και την ασφάλεια των παιδιών. Οι περισσότεροι τραυματισμοί από αυτοκινητιστικά ατυχήματα θα μπορούσαν να προληφθούν με τη χρήση παιδικού καθίσματος ασφαλείας. Όταν το παιδί είναι ασφαλισμένο στο κάθισμα τότε είναι διπλά ασφαλισμένο και λόγω της ασφάλειας του καθίσματος και λόγω του ότι η προσοχή του γονιού είναι απερίσπαστη στην οδήγηση. Το μωρό θα πρέπει να τοποθετείται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και να κοιτάει προς τα πίσω.

Σιγουρευτείτε πως το παιδικό κάθισμα είναι εγκατεστημένο σωστά. Διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες στο εγχειρίδιο του αγοραστή. Χρησιμοποιείστε το παιδικό κάθισμα ΚΑΘΕ φορά που το παιδί σας ταξιδεύει στο αυτοκίνητο. ΠΟΤΕ μην βάζετε το βρέφος στο κάθισμα του συνοδηγού. Αν δεν υπάρχει άλλη λύση βεβαιωθείτε ότι ο αερόσακος είναι απενεργοποιημένος.

Πτώσεις

Τα μωρά κινούνται, κλωτσούν, σπρώχνουν από ενωρίς. Αυτές οι πρώτες κινήσεις θα μπορούσαν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να καταλήξουν σε πτώση. Γύρω στους 4-6 μήνες μαθαίνει να γυρίζει μπρούμυτα. Αν δεν υπάρχει προστατευτικό στο μέρος που είναι τοποθετημένο το μωρό, τότε μπορεί να πέσει κάτω. Μην αφήνετε το μωρό μόνο του σε αλλάκτρες, κρεβατάκια, καναπέδες ή καρέκλες αφύλακτο. Βάζετε το μωρό σας σε ασφαλές μέρος όπως η κούνια ή το πάρκο όταν δεν μπορείτε να το κρατάτε ή να το επιτηρείτε με ασφάλεια.

Τα βρέφη μπορούν να αρχίσουν μπουσούλημα από την ηλικία των 10 μηνών (ορισμένα βρέφη μπορούν και από τους 7-8 μήνες). Χρησιμοποιήστε προστατευτικά στις σκάλες και κλείνετε τις πόρτες για να προστατεύσετε το μωρό από πτώσεις ή άλλους τραυματισμούς. Χρήσιμο είναι να μπουν ασφάλειες και σε όλα τα παράθυρα, ιδιαίτερα από τον πρώτο όροφο και πάνω.

Μην χρησιμοποιείτε στράτα (περπατούσα). Θα μπορούσε να αναποδογυριστεί ή να πέσει από σκάλες και να τραυματιστεί το βρέφος σοβαρά στο κεφάλι. Οι περπατούσες μπορεί να επιτρέψουν στα παιδιά να φτάσουν σε σημεία από όπου μπορούν να τραβήξουν πάνω τους βαριά αντικείμενα ή καυτό φαγητό. Βλ. και https://iliaktida.eu/%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b1-%ce%ae-%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%cf%80/

Εάν παρόλα αυτά το παιδί σας είχε μια σοβαρή πτώση ή δεν συμπεριφέρεται όπως συνήθως μετά από πτώση, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Εγκαύματα

ΠΟΤΕ μην κουβαλάτε το μωρό σας και ζεστά ροφήματα ή φαγητά ταυτόχρονα. Το μωρό σας μπορεί να καεί. Δεν μπορείτε να χειρίζεστε και τα δύο ταυτόχρονα. Για να προστατέψετε το παιδί σας από ψυγεία ζεστού/κρύου νερού, η ψηλότερη θερμοκρασία για ζεστό νερό δεν πρέπει να ξεπερνά τους 45-50°C.

Εάν το παιδί σας καεί, αμέσως βάλτε την καμμένη περιοχή κάτω από κρύο νερό. Κρατήστε το έτσι για μερικά λεπτά για να κρυώσει. Τότε τυλίξτε χαλαρά το κάψιμο με ένα στεγνό επίδεσμο ή καθαρό ρούχο και επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

Για να προστατεύσετε το μωρό σας από φωτιές στο σπίτι, σιγουρευτείτε ότι έχετε έναν ανιχνευτή καπνού που να δουλεύει σε κάθε όροφο του σπιτιού σας, ιδιαίτερα στην κουζίνα και τα υπνοδωμάτια. Να τους δοκιμάζετε μια φορά κάθε μήνα.

Πνιγμοί και Ασφυξία

Τα μωρά έχουν την έμφυτη περιέργεια να εξερευνούν το περιβάλλον τους με το να βάζουν οτιδήποτε και τα πάντα στο στόμα τους. Ποτέ μην αφήνετε αφύλακτα μικρά αντικείμενα σε σημείο που να φτάνει, ούτε για ένα λεπτό. ΠΟΤΕ μην ταΐζετε το μωρό σας σκληρά κομμάτια φαγητού, όπως κομμάτια ωμό καρρότο, μήλο, λουκάνικο, σταφύλι, ξηρούς καρπούς και ποπ κορν. Κόβετε όλα τα φαγητά σε λεπτά κομμάτια για να αποφύγετε το πνιγμό. Να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που το μωρό σας πνίγεται. Ρωτήστε το γιατρό σας τί συνιστά να γνωρίζετε. Μάθετε πως να σώζετε τη ζωή ενός παιδιού που πνίγεται. Βλ. και https://iliaktida.eu/%cf%80%ce%bd%ce%af%ce%be%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%86%ce%b1%ce%b3%ce%b7%cf%84%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b2%ce%bf%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5/

Για να αποφύγετε την ασφυξιά και να μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου ξαφνικού θανάτου των νεογνών, το μωρό σας θα πρέπει να κοιμάται πάντα ανάσκελα. ΠΟΤΕ μην βάζετε το μωρό σε στρώμα νερού, ή οπουδήποτε που είναι αρκετά μαλακό ώστε να καλύψει το πρόσωπο και να εμποδίζει την πρόσβαση του αέρα στη μύτη και το στόμα.

Οι πλαστικές σακκούλες και μεμβράνες δημιουργούν ένα σφικτό κάλυμα εάν τοποθετηθούν πάνω από το στόμα και τη μύτη και μπορούν να προκαλέσουν ασφυξία στο παιδί. Κρατήστε τα μακρυά από το μωρό σας.

print

Σχετικά Άρθρα

Φάρμακα ανάνηψης

Φάρμακα ανάνηψης

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Λεμεσό Adrenaline: Χρησιμοποιείται σε συγκέντρωση 1:10.000 (0,1 mg/ml). Για να ετοιμάσουμε αυτή τη συγκέντρωση...