Εκπαίδευση των κάτω χωρών.

Εκπαίδευση των κάτω χωρών.

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Λεμεσό

Εκπαίδευση των κάτω χωρών.
Αυτά είναι τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε ένα δικό σας πλάνο για εκπαίδευση στην τουαλέτα και να το εφαρμόσετε την κατάλληλη στιγμή στο παιδί σας. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι σταθεροί καθολικοί κανόνες που εμπίπτουν σ’ αυτό το θέμα – καθώς και σε άλλες πτυχές του να είσαι γονιός – οι οποίοι θα ενισχύσουν τις προσπάθειες της οικογένειάς σας, όποια μέθοδο και να ακολουθήσετε. Αυτοί περιλαμβάνουν:
·       Θετικότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν επαινούνται για την πρόοδό τους παρά όταν τιμωρούνται για τα λάθη τους. Κάντε ότι μπορείτε για να βοηθάτε τα παιδιά σας να επιτυγχάνουν όσο γίνεται πιο συχνά – ακόμα κι αν σημαίνει πως θα πρέπει να μαθαίνουν σταδιακά, μόνο λίγο κάθε φορά. Όταν σημειώνουν πρόοδο αγκαλιάστε τα, παινέψτε τα και ίσως δώστε τους κανένα μικρό βραβείο. Όταν κάνει λάθη, πέστε του ότι σίγουρα θα τα πάει καλύτερα την επόμενη φορά και ζητήστε να σας βοηθήσει να διορθώσετε το λάθος.

·       Συνέπεια. Να έχετε λογικές απαιτήσεις ανάλογα με τις ικανότητες του παιδιού, να τις εκφράζετε ξεκάθαρα και συχνά και να αναμένετε πως το παιδί σας τουλάχιστον θα προσπαθεί να τις ακολουθεί κάθε φορά. Να είστε όσο το δυνατό πιο συνεπείς με την ρουτίνα της τουαλέτας, να διατηρείτε το καθίκι στο ίδιο σημείο και να ακολουθείτε τις ίδιες κινήσεις καθημερινά, όπως ακριβώς και το σκούπισμα και το πλύσιμο των χεριών. Σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης επαινείται το παιδί για κάθε επιτυχία, ενώ για κάθε αποτυχία να επιβάλλετε τις ίδιες προβλεπόμενες, αλλά μη τιμωριτικές, συνέπειες (όπως τη βοήθεια στο καθάρισμα). Σιγουρευτείτε ότι και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι για το παιδί έχουν την ίδια προσέγγιση με τη δική σας όσον αφορά την εκπαίδευση στη τουαλέτα.
·       Μείνετε αναμεμειγμένοι και παρακολουθήστε. Οι ανάγκες των πολύ μικρών παιδιών, οι συμπεριφορές τους και οι ικανότητες τους αλλάζουν συχνά και σε κάποιο βαθμό απρόοπτα. Η προσέγγιση που χρησιμοποιούσατε στην εκπαίδευση για την τουαλέτα πριν δύο βδομάδες και δούλευε, μπορεί να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα σήμερα, και οι ικανότητες που το παιδί σας έχει κατακτήσει στο παρελθόν, μπορεί προσωρινά να εξαφανιστούν μπροστά σε νέες προκλήσεις. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τις κινήσεις του παιδιού σας στην τουαλέτα καθόλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης καθώς και αργότερα, ώστε να μπορέσετε γρήγορα να αναγνωρίσετε και να λύσετε τα όποια προβλήματα.
·       Απολαύστε. Η εκπαίδευση για τη χρήση της τουαλέτας μπορεί να είναι κάτι αναγκαστικό, αλλά μπορεί να είναι και συνάμα διασκεδαστικό. Μην παίρνετε, τους δισταγμούς του παιδιού σας, τους περαστικούς του φόβους και την αντίδρασή του, πολύ στα σοβαρά. Σχεδόν όλα τα παιδιά μαθαίνουν να πηγαίνουν στην τουαλέτα αργά ή γρήγορα και το παιδί σας θα κάνει ακριβώς το ίδιο. Κάντε ό,τι μπορείτε ώστε να μην κοιτάτε πάντα τον απώτερο στόχο και να απολαμβάνετε τις αστείες διασκεδαστικές στιγμές καθώς μαθαίνει.
Εάν πιστεύετε ότι η πρόκληση της δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού πλάνου που θα ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες του παιδιού σας είναι δυσκολότερο από το να ακολουθείτε ένα προσχεδιασμένο πρόγραμμα «για όλους», να θυμάστε τα πλεονεκτήματα του πρώτου. Δεν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια να αποφασίσετε αν το παιδί σας είναι καλύτερο στα λόγια παρά στις πράξεις, ή αν του αρέσει περισσότερο η ρουτίνα ενός ενήλικα παρά ο αυθορμητισμός του να αποφασίζει το ίδιο για τις πράξεις του! Μέχρι να το διαλευκάνετε αυτό, εσείς και το παιδί σας θα έχετε γνωρίσει καλύτερα ο ένας τον άλλο. Επιπρόσθετα το παιδί σας θα έχει μάθει έναν καινούργιο τρόπο να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του και την αίσθηση ασφάλειας. Τί υπέροχη εμπειρία για να λάβετε μέρος!

 

print

Σχετικά Άρθρα