Υπερπροστατευτικοί γονείς και πώς αυτό επιδρά πάνω στα παιδιά

Υπερπροστατευτικοί γονείς και πώς αυτό επιδρά πάνω στα παιδιά

Από M.Farouk Radwan, MSc., επιμέλεια Μαργαρίτα Βασιλοπούλου, Κοινωνιολόγος –Παιδαγωγός

Υπερπροστατευτικοί γονείς και πώς αυτό επιδρά πάνω στα παιδιά

Πώς μεγαλώνουμε υγιή παιδιά

Πώς οι υπερπροστατευτικοί γονείς επηρεάζουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών τους;

Οι υπερπροστατευτικοί γονείς νομίζουν ότι κάνουν χάρη στα παιδιά τους κρατώντας τα ασφαλή, χωρίς να συνειδητοποιούν όμως πως αυτή η προσέγγιση ανατροφής των παιδιών έχει σοβαρές επιπτώσεις πάνω τους αφού τους «κλέβει» βασικές δεξιότητες ζωής, τις οποίες χρειάζονται προκειμένου να έχουν μια υγιή προσωπικότητα και να μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στη ζωή τους.

Οι κίνδυνοι και οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερπροστασίας είναι πολύ μεγαλύτεροι από ότι μπορεί να φανταστεί ένας γονιός κι αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να πω στους υπερπροστατευτικούς γονείς πώς επηρεάζουν τα παιδιά τους.

Πώς οι υπερπροστατευτικοί γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους

Ένας υπερπροστατευτικός γονιός στέλνει ένα μη συνειδητό μήνυμα στο παιδί του, με το οποίο του λέει ότι ο κόσμος δεν είναι ένα ασφαλές μέρος.

Σαν αποτέλεσμα της ανατροφής αυτού του είδους το παιδί αναπτύσσεται σε ένα ενήλικα ο οποίος φοβάται να ρισκάρει. Αυτό το παιδί μπορεί να ζει τη όλη τη ζωή του μέσα στην ζώνη άνεσης στην οποία έμαθε να ζει, ακόμα κι αν η ζωή του είναι γεμάτη δυστυχία κι ακόμα αν το να βγει από αυτή τη ζώνη θα τον έκανε πιο χαρούμενο.

Η υπερπροστατευτική προσέγγιση έχει επίσης αρνητική επίδραση πάνω στην αυτοεκτίμηση του παιδιού. Η συνέπεια του να εμποδίζουν οι γονείς το παιδί να αναλαμβάνει τον έλεγχο για τον εαυτό του είναι το ότι το παιδί αρχίζει να πιστεύει ότι δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει τη ζωή του μόνο του, συνεπώς η χαμηλή αυτοεκτίμηση του επιδεινώνεται.

Στο πρόγραμμα μου για την Δυνατή Αυτοπεποίθηση είπα ότι το παραχάιδεμα και η υπερπροστασία που κάνουν οι γονείς είναι από τους παράγοντες που μπορούν να καταστρέψουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού και που έχουν σοβαρή, αρνητική επίπτωση πάνω στην αυτο-εικόνα του.

Σαν αποτέλεσμα της ανατροφής τους από υπερπροστατευτικούς γονείς πολλά παιδιά γίνονται επαναστάτες οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν διαταγές από οποιονδήποτε. Αυτό μπορεί να τους κάνειπεισματάρηδες ενήλικες οι οποίοι έχουν πρόβλημα να συμμορφωθούν με τους κανόνες του σχολείου ή του εργασιακού χώρου.

Μην είστε ποτέ ένας υπερπροστατευτικός γονιός αλλιώς το παιδί σας θα υποφέρει

Η συνέπεια μιας υπερπροστατευτικής προσέγγισης είναι ότι το παιδί που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και φοβάται να ρισκάρει είναι πολύ πιθανό να ζήσει ολόκληρη τη ζωή του σε μια ασφαλή γωνιά. Δεν θα επιχειρήσει ποτέ να κάνει οτιδήποτε δεν του είναι οικείο γιατί θα του φαίνεται ανασφαλές.

Όταν γνωρίζετε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα είναι πολύ λογικό ποτέ να μην γίνεστε υπερπροστατευτικοί αν θέλετε να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση.

Αφήστε το παιδί να εξερευνήσει τον κόσμο του ενώ έχετε τα μάτια σας ανοικτά για να το βοηθήσετε όταν παραστεί η ανάγκη.

print

Σχετικά Άρθρα

Αντηλιακή Προστασία

Αντηλιακή Προστασία

Ο ήλιος αποτελεί αστείρευτη πηγή ενέργειας και ζωής βελτιώνοντας τη διάθεση. Η ηλιακή ακτινοβολία εκτός από τα ανεκτίμητα οφέλη της, προκαλεί...