Φίλοι με τον ήλιο…

Φίλοι με τον ήλιο…

Από Μόνικα Ευσταθιάδου, Παιδίατρο, Λάρνακα

Ο ήλιος αποτελεί τη μοναδική πηγή ενέργειας και κατ’ επέκταση της ζωής στον πλανήτη μας. Μας είναι ένας απόλυτα απαραίτητος φίλος τόσο για τη φυσική όσο και για τη συναισθηματική μας ισορροπία. Εντούτοις πολύ εύκολα μπορεί να γίνει εχθρός αν εμείς οι άνθρωποι τον υποτιμήσουμε…

Αν και οι άνθρωποι με σκούρα επιδερμίδα είναι λιγότερο ευαίσθητοι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου ΚΑΝΕΝΑΣ δε μπορεί να αποφύγει το ηλιακό έγκαυμα εάν αφήσει τον  εαυτό του κάτω από τον ήλιο απροστάτευτο, ειδικά σε χώρες με πολύ ζεστό ήλιο όπως την Κύπρο μας!

Όπως άλλα εγκαύματα έτσι και το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί πόνο και αφήνει το δέρμα κόκκινο, ερεθισμένο και ζεστό. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες, πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο και κακουχία.

Πρέπει να ξέρετε όμως ότι το παιδί σας βλάπτεται από τον ήλιο ακόμα και αν δεν καεί.! Τα αποτελέσματα μιας μέτριας έκθεσης στον ήλιο κατά την διάρκεια των παιδικών χρόνων θα προκαλέσει  μεταγενέστερα την πρόωρη γήρανση του δέρματος (ρυτίδες), την πάχυνση του δέρματος και πιθανόν μελάνωμα που είναι ο καρκίνος το δέρματος!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα πρώτα σημάδια του εγκαύματος θα φανούν 6-12 ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, και η μεγαλύτερη δυσφορία επικρατεί τις πρώτες 24 ώρες.

Αν το έγκαυμα του παιδιού σας είναι απλά κόκκινο, ζεστό και πονά μπορείτε να το φροντίσετε μόνοι σας.

  • Θα τοποθετήσετε κρύες κομπρέσες πάνω στην ερεθισμένη περιοχή ή θα κάνετε ένα κρύο μπάνιο στο παιδί. Συνεχίστε με μια παιδική ενυδατική-ηρεμιστική λοσιόν σώματος που θα σας συστήσει ο παιδίατρος σας.

  • Αποφύγετε τον ήλιο στη συνέχεια!

  • Δώστε άφθονα υγρά, νερό και φρέσκους χυμούς.

  • Ενθαρρύνετε το παιδί να μην ξύνει το δέρμα του, γι’ αυτό ενυδατώνετε το δέρμα του τακτικά με την λοσιόν.

  • Ελέγξτε για πυρετό και δώστε αντιπυρετικό αν χρειάζεται.

  • Μπορείτε επίσης να δώσετε και ένα σιρόπι παρακεταμόλης για τον πόνο αφού συνεννοηθείτε με τον παιδίατρο σας.

Αν το έγκαυμα προκαλέσει φυσαλίδες, πυρετό, ρίγος, πονοκέφαλο και κακουχία επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας, επειδή μπορεί οι φυσαλίδες να μολυνθούν και να πρέπει να χορηγηθεί στο παιδί σας αντιβίωση.

Σε τέτοια σοβαρά εγκαύματα μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση και λιποθυμία και το παιδί σας πιθανότατα να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Πολλοί γονείς έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος μόνο όταν λάμπει!!  Για την ακρίβεια δεν είναι οι ορατές ακτίνες του ήλιου, αλλά οι αόρατες (UVA+UVB) που είναι πιο επικίνδυνες. Το παιδί σας δηλαδή μπορεί να εκτεθεί περισσότερο στην βλαβερή ακτινοβολία μια ομιχλώδη ή συννεφιασμένη μέρα αφού δε ζεσταίνεται και θα παίξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Καλό είναι επίσης να ξέρουμε ότι η έκθεση είναι μεγαλύτερη σε μεγαλύτερο υψόμετρο (π.χ. στα βουνά).  Ένα μεγάλο καπέλο και μια ομπρέλα δεν αποτελούν επαρκή προστασία αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται από την άμμο, το νερό, το χιόνι και πολλές άλλες επιφάνειες  προς εμάς.

Άρα ο μόνος τρόπος καλής προστασίας  είναι να περιορίσουμε τον χρόνο έκθεσης μας στον ήλιο.

  • Αποφύγετε τον ήλιο από τις 10.00 π.μ – 4.00 μ.μ όπου εκπέμπονται κυρίως  οι αόρατες βλαβερές ακτίνες UVA-UVB.

  • Φοράτε στο παιδί σας βαμβακερά ανοικτόχρωμα φανελλάκια και παντελονάκια για να καλύψετε το δέρμα του.

  • Χρησιμοποιείτε ομπρέλα όσο είναι δυνατό.

  • Φοράτε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου στα παιδιά σας.

  • Φοράτε στο παιδί σας καπέλο με πλατύ γείσο.

  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΛΟΣΙΟΝ με φυσικά φίλτρα και κατάλληλο δείκτη προστασίας (SPF 25 μέχρι 50+) σε συνεννόηση με τον παιδίατρο σας. Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται 30′ πριν την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνουμε τη χρήση του κάθε 2-3 ώρες.

  • Πίνετε άφθονα υγρά.

  • Τα βρέφη κάτω από 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται κατευθείαν στον ήλιο. Πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σκιασμένα και να χρησιμοποιούν αντηλιακή προστασία στο πρόσωπο και τα άλλα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

print

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι εργοθεραπεία;

Τι είναι εργοθεραπεία;

Από Ευανθία Θεοδούλου, Εργοθεραπεύτρια Τι είναι εργοθεραπεία; «Εργοθεραπεία» είναι η τέχνη και η επιστήμη που βοηθά τους ανθρώπους να...

Φάρμακα ανάνηψης

Φάρμακα ανάνηψης

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Λεμεσό Adrenaline: Χρησιμοποιείται σε συγκέντρωση 1:10.000 (0,1 mg/ml). Για να ετοιμάσουμε αυτή τη συγκέντρωση...