Η Δρ Μερόπη Τούμπα ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική και Παιδιατρική Ενδοκρινολογία.

Έλαβε το πτυχίο της από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε υποτροφία από την European Society for Paediatric Endocrinology (ESPE) και εκπαιδεύτηκε στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία στα Νοσοκομεία: Great Ormond Street Hospital for Sick Children και στο University Colleague of London Hospital του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ασχολείται με ασθενείς με διάφορα ενδοκρινικά προβλήματα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για παιδιά με διαταραχές της εφηβείας και ανάπτυξης, παιδιά που γεννιούνται με χαμηλό βάρος για την ηλικία γέννησης τους, -ειδικά παιδιά με σύνδρομο Russell Silver- και τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές τους, με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις παθήσεις του θυρεοειδούς, τον υπερανδρογονισμό σε παιδιά και εφήβους, τις πολυκυστικές ωοθήκες, τις ενδοκρινικές επιπλοκές μετά από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, τις σκελετικές διαταραχές και τις ενδοκρινικές επιπλοκές στη θαλασσαιμία και σε άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

Η Δρ Τούμπα έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στον τομέα της Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα, παιδιατρικά ενδοκρινολογικά σεμινάρια και συνέδρια τόσο με επιστημονικά άρθρα αλλά και ως ομιλητής. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και έχει επιλεγεί ως κριτής σε διάφορα περιοδικά στον τομέα της ενδοκρινολογίας.