Καύσωνας: Οδηγίες αντιμετώπισης

Καύσωνας: Οδηγίες αντιμετώπισης

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Λεμεσός

Μπήκαμε ήδη στην περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Θα ήταν καλό να θυμόμαστε ορισμένα απλά μέτρα όσον αφορά την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως είναι ο καύσωνας.

Ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, αλλά και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές, καθώς και οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, β-αναστολείς,  κ.α.

Οποιοσδήποτε, αλλά κυρίως όσοι ανήκουν στις πιο πάνω ευπαθείς ομάδες οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.α.

Αναλυτικά είναι καλό να ακολουθούμε τα πιο κάτω:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους και αποφυγή χώρων που επικρατεί συνωστισμός. Επίσης αποφυγή άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης.Καύσωνας 2
  • Ελαφρύ ντύσιμο με άνετα ρούχα πυκνής ύφανσης, κατά προτίμηση βαμβακερά και χρήση πλατύγυρου καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων, σακχαρούχων και ανθρακούχων ποτών και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς. Η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων να προτιμάται.
  • Λήψη αρκετών δροσερών ποσοτήτων νερού.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας. Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά, ενώ την ημέρα κλειστά.
  • Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Tα συχνά δροσερά λουτρά και τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων βοηθούν στην ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, κλπ). Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.
print

Σχετικά Άρθρα

Μικρωτία

Μικρωτία

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Λεμεσός Μικρωτία Η μικρωτία (που σημαίνει μικρό αυτί) είναι μια εκ γενετής παραμόρφωση του έξω ωτός. Σε πάνω από...

Λαρυγγίτιδα

Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι συχνά ήπιο νόσημα, και τα περισσότερα παιδιά που προσβάλλονται από αυτήν αναρρώνουν γρήγορα. Σε μερικές περιπτώσεις...