Λοιμώξεις του Χειμώνα

Λοιμώξεις του Χειμώνα

Από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Αθηνών.
Λοιμώξεις του Χειμώνα.
Η περίοδος του Χειμώνα και της αρχής της Άνοιξης χαρακτηρίζεται από αυξημένο αριθμό λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η πιο συχνή λοίμωξη είναι το κοινό «κρυολόγημα» που δεν προκαλείται από την χαμηλή θερμοκρασία όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά από διάφορους τύπους ιών.

1. Τα συμπτώματα μπούκωμα στη μύτη, φταρνίσματα, πονόλαιμος, πυρετός και αργότερα βήχας, εκτός από αντιπυρετικό δεν χρειάζονται άλλα φάρμακα, αλλά σωστή ατμόσφαιρα στο σπίτι δηλαδή όχι κάπνισμα, καλό αερισμό των χώρων και σχετικά υγρή ατμόσφαιρα.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι:
2. α) Η μετάδοση των ιών διευκολύνεται από τις συνθήκες συγχρωτισμού που  επικρατούν το χειμώνα.
β) Ένα παιδί ή ενήλικας μολυσμένος με κάποιον ιό τον μεταφέρει κυρίως με το σκούπισμα της μύτης, στα χέρια του και εν συνεχεία μολύνει ό,τι αγγίζει (παιχνίδια, έπιπλα, άλλα αντικείμενα). Είναι σημαντικό ότι οι ιοί του αναπνευστικού αντέχουν στα μολυσμένα αντικείμενα μέχρι και 72 ώρες.
Οι απλές λοιμώξεις του αναπνευστικού για το μεγαλύτερο παιδί, μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για τα μικρά βρέφη τα οποία μπορεί να εκδηλώσουν βρογχιολίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;
Το μωρό αναπνέει γρήγορα και με δυσκολία, είναι νωθρό και το χρώμα μου είναι ωχρό ή μελανό. Σε αυτές τις περιπτώσεις κατά κανόνα απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο για ειδική αντιμετώπιση.
Ας σημειωθεί ότι:
Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος δεν πρέπει να οδηγούν τους γονείς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Η συρροή απλών περιστατικών μπορεί να καθυστερήσει τη διακίνηση περιστατικών που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και αγωγή.
Το κοινό κρυολόγημα δεν πρέπει να συγχέεται με τη γρίπη που προκαλεί συνήθως υψηλό πυρετό, μυαλγίες, κακουχίες και σοβαρές επιπλοκές από το αναπνευστικό.
Ο βασικός τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να γίνεται σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Αποτελεί γενική διαπίστωση ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης παραμελείται. Παιδιά με αυξημένο κίνδυνο (χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, κυκλοφορικού κ.α) πρέπει να εμβολιάζονται έγκαιρα. Σκεφτείτε αν ανήκετε στις ομάδες που πρέπει να προφυλαχθούν από την γρίπη και ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ εμβολιασθείτε ΕΓΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ του περιβάλλοντός σας.

print

Σχετικά Άρθρα

Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα

Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα

Από Αντωνία Ανδρέου, Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπεύτρια Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα Ο όρος «παιδική βαρηκοΐα» αναφέρεται γενικά στις διαταραχές της ακοής...