“Μικροπροβλήματα” νεογνικής ηλικίας

“Μικροπροβλήματα” νεογνικής ηλικίας

Άντρος Γεωργίου, Παιδίατρος, Λεμεσός
Νεογνική Ηλικία – Συνηθισμένα μικρά «προβλήματα»

1) Διόγκωση στήθους
Πολλά Νεογνά παρουσιάζουν διόγκωση στήθους κατά την γέννηση λόγω έκκρισης οιστρογόνων από το έμβρυο, μπορεί η διόγκωση να παρατηρηθεί και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Συναντάται και στα αγόρια και στα κορίτσια. Επίσης μπορεί να βγάζουν και λίγο γάλα. Είναι σημαντικό να μην πιέζετε το στήθος για να βγει το γάλα, διότι μπορεί να προκαλέσετε μόλυνση, μαστίτιδα ή και απόστημα.

2) Κολπικά υγρά
Πολλά κοριτσάκια βγάζουν άσπρο, πηκτό υγρό από τον κόλπο τους κατά την γέννηση τους και μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές βδομάδες. Πολύ σπάνια μπορεί να έχουν λίγο αίμα (ψευδοπερίοδος), διότι σταματά η παραγωγή ορμονών από το νεογνό. Μικρές άσπρες κύστεις στην περιοχή των μικρών χειλέων είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

3) Πέος και ακροποσθία
Στύσεις στα αγοράκια είναι συνηθισμένο φαινόμενο και οι όρχεις είναι μεγαλύτεροι παρά σε πιο μεγάλα βρέφη. Αυτό οφείλεται στην παραγωγή ανδρικών ορμονών στο έμβρυο. Είναι εντελώς φυσιολογικό το δέρμα να επικαλύπτει την κεφαλή του πέους. Δεν πρέπει να γίνει προσπάθεια αποκόλλησης του δέρματος, πριν την ηλικία των δύο ετών διότι μπορεί να τραυματιστεί η περιοχή. Αν η αποκόλληση δεν γίνει αυτόματα μέχρι την ηλικία των δύο ετών, τότε γίνεται από το γιατρό με τη βοήθεια τοπικής αναισθητικής κρέμας (EMLA, xylocaine).

4) Κύστεις στα ούλα και τον ουρανίσκο (υπερώα)
Μικρές κύστεις στα ούλα και τον ουρανίσκο είναι πολύ συχνές και σχεδόν πάντα φυσιολογικές. Δεν χρειάζονται θεραπεία και εξαφανίζονται με τη πάροδο του χρόνου, εάν προσπαθήσετε να τις παροχετεύσετε μπορεί να επιμολυνθούν.

5) Νεογνικά δόντια
Μερικά νεογνά γεννιούνται με δόντια (1:1000 περίπου). Αυτά μπορεί να είναι τα κανονικά τους ή παραπανίσια. Τα κανονικά είναι συνήθως γερά και δεν πρέπει να αφαιρεθούν διότι κρατούν τον χώρο για τα μόνιμα που αρχίζουν να ανατέλλουν μετά την ηλικία των 5-6 χρονών. Τα παραπανίσια είναι συνήθως μικρά και χαλαρά και πρέπει να αφαιρούνται διότι υπάρχει κίδυνος εισρόφησης. Μετά θα ανατείλουν στη θέση τους τα πρώτα (νεογιλά) δόντια.

6) Κοντός χαλινός γλώσσας
Πολλά βρέφη έχουν ένα μεμβρανώδη ιστό κάτω από τη γλώσσα (χαλινός), που συνεχίζεται μέχρι την άκρη της. Λόγω του ιστού αυτού δεν μπορούν να βγάλουν τη γλώσσα έξω από το στόμα. Αυτό δεν εμποδίζει τον θηλασμό και την κατάποση και συνήθως διορθώνεται από μόνο του μέχρι την ηλικία των δύο χρόνων. Αποφεύγεται η διατομή του διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Εάν εξακολουθεί να υπάρχει μετά τα 2 χρόνια, το παιδί παραπέμπεται σε ωτορινολαρυγγολόγο για διατομή.

7) Ομφαλοκήλη
Συνήθως γίνεται εμφανής μετά την απόπτωση του υπολείμματος του ομφάλιου λώρου. Δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα και εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου (δεν χρειάζεται επίδεση, ούτε νόμισμα όπως γινόταν πιο παλιά).
Εάν επιμένει μετά την ηλικία των 5 ετών μπορεί να χρειαστεί χειρουργική διόρθωση, συνήθως πλαστική.

8) Κλειστή μύτη – ρουθούνισμα
Κλειστή μύτη ή ρουθούνισμα είναι σύνηθες φαινόμενο στα νεογνά διότι είναι στενή η δίοδος στη μύτη. Δεν σημαίνει ότι είναι άρρωστα. Χρήση σταγόνων φυσιολογικού ορού ή θαλασσινού νερού συνήθως βοηθά. Επίσης βοηθά χρήση συσκευών αναρρόφησης. Σπάνια χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αποσυμφορητικές σταγόνες για μικρό χρονικό διάστημα (μέχρι επτά συνεχόμενες μέρες).

9) Δάκρυα και τσίμπλες ματιών
Αρκετά νεογνά έχουν περισσότερη παραγωγή δακρύων με πράσινες εκκρίσεις. Ιδίως όταν ξυπνούν το πρωί. Αυτό οφείλεται στον κλειστό πόρο που μεταφέρει τα δάκρυα από τα μάτια στη μύτη. Πρέπει να γίνεται ελαφρύ μασάζ στην γωνιά του ματιού με την μύτη δύο φορές την ημέρα και να πλένεται με τσάϊ χαμομήλι ή φυσιολογικό ορό. Συνήθως διορθώνεται από μόνο του μέχρι την ηλικία του ενός έτους. Εάν επιμένει παραπέμπεται το παιδί σε οφθαλμίατρο για πιθανή διάνοιξη. Χρησιμοποιούνται σπάνια αντιβιοτικές σταγόνες σε σοβαρές μολύνσεις, φουσκωμένο μάτι, πράσινες εκκρίσεις για επτά με δέκα μέρες περίπου.

10)   Σημάδια και εξανθήματα
Είναι συνηθισμένα στα νεογνά. Παραθέτουμε μερικά:
·    Στις πρώτες μέρες ζωής εμφανίζεται το τοξικό ερύθημα, άσπρο-κίτρινο εξάνθημα με ερυθρή άλω.
·    Mongolianspots: σκούρες επιφάνειες, αυξημένα μελανοκύτταρα κυρίως σε έγχρωμα, μελαχρινά παιδιά, στους γλουτούς και πόδια. Χωρίς παθολογική σημασία.
·    Storkbite(τσίμπημα του πελαργού), κόκκινα σημάδια (αιμαγγειώματα), κηλίδες στο μέτωπο και σβέρκο. Εμφανίζονται σε ανοιχτόχρωμα παιδιά. Εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.
·    Αιμαγγειώματα: Σε διάφορα μέρη του σώματος, έντονα κόκκινα, συνήθως εξέχουν τις επιφάνειες του δέρματος.
·    Νaevi: Οι λεγόμενες ελιές με ή χωρίς τριχοφυΐα.
·    Νεογνική ακμή ιδίως πρόσωπο και στήθος. Αυτοπεριορίζεται.

11) Μεγάλες πηγές και πλατιές ραφές στο κεφάλι
Τα οστά του κρανίου φυσιολογικά ενώνονται χαλαρά μεταξύ τους για να υπάρχει χώρος στο ραγδαία αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του βρέφους. Πολλά φυσιολογικά νεογνά γεννιούνται με μεγάλες πηγές (πρόσθια και οπίσθια) και πλατιές ραφές ιδίως η μεσαία. Όταν η διάμετρος της κεφαλής υπερβαίνει το 90% του κανονικό, είναι φουσκωμένη και πάλλεται πρέπει να γίνει διερεύνηση για υδροκέφαλο. Επειδή γίνεται προληπτικό υπερηχογράφημα εγκεφάλου στις 6 – 8 βδομάδες αυτό μπορεί να διαγνωστεί εύκολα. (Δες σε άλλο άρθρο για προληπτικές εξετάσεις). Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουμε πρόωρη σύγκλειση των ραφών (κρανιοσυνόστωση). Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις παρακολουθείται ο ρυθμός αύξησης της περιμέτρου της κεφαλής και πολύ σπάνια μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

print

Σχετικά Άρθρα

Η αξία των εμβολίων

Η αξία των εμβολίων

Από Χρυσόστομο Κουάλη, Παιδίατρο (Κέντρο Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηλιαχτίδα) Συνέντευξη στο «Ygeia–News» Αν σταματήσουν τα εμβόλια, θα...

Rota-ιός: λοίμωξη, εμβόλια

Rota-ιός: λοίμωξη, εμβόλια

 Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Η παγκόσμια επιβάρυνση από τις λοιμώξεις από ροταϊους και πως τα εμβόλια έναντι του ιού ανταποκρίνονται σε αυτές...