Νόσος χεριών-ποδιών-στόματος (Hand-foot-mouth disease)

Νόσος χεριών-ποδιών-στόματος (Hand-foot-mouth disease)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΧΕΡΙΩΝ-ΠΟΔΙΩΝ-ΣΤΟΜΑΤΟΣ, (συχνά αναφερόμενη και ως “νόσος Coxsackie”)

Τους τελευταίους μήνες και ακολουθώντας το άνοιγμα των βρεφοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων παρατηρήθηκε η αναμενόμενη έξαρση ιογενών λοιμώξεων, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και ιώσεις που προκαλούνται από μια μεγάλη ομάδα ιών που ονομάζονται εντεροϊοί.

Δύο από τους ιούς αυτούς (Coxsackie Α16 και Enterovirus 71) είναι το αίτιο για τα περισσότερα περιστατικά της νόσου των χεριών, ποδιών και στόματος. Σπανιότερα προκαλείται και από κάποιους άλλους τύπους ιών Coxsackie και είναι μία από τις ιώσεις που αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα τον τελευταίο καιρό.

Πρόκειται για μια ήπια παιδική ασθένεια η οποία προσβάλλει συνήθως παιδιά από 6 μηνών μέχρι 5 ετών αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε παιδιά μέχρι 10 ετών. Σε ενήλικες εμφανίζεται ακόμα σπανιότερα, συνήθως με ηπιότερη ή άτυπη συμπτωματολογία, μεταδίδεται δε αρκετά εύκολα.

Ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί στο στόμα, τη μύτη, τα κόπρανα και στις φυσαλίδες που υπάρχουν στις παλάμες και στα πέλματα. Ως εκ τούτου μεταδίδεται με τον βήχα, το φτάρνισμα, το φιλί, με τη κοινή χρήση αντικειμένων (ποτήρια, πιάτα, παιγνίδια), την άμεση επαφή με τις φυσαλίδες του δέρματος (εάν έχουν σπάσει) και τέλος με τα κόπρανα του ασθενούς. Η μετάδοση γίνεται συνήθως τις πρώτες 7 ημέρες και σπανιότερα μέχρι 2-3 εβδομάδες.

Αρκετά παιδιά μπορεί να μην παρουσιάσουν συμπτώματα ή να παρουσιάσουν πολύ λίγα και ελαφρά, που να περάσουν απαρατήρητα. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις το παιδί έχει πυρετό, όχι κατ’ ανάγκη ψηλό, που διαρκεί 2-3 ημέρες, είναι αδιάθετο, και εκνευρισμένο. Μετά από μία έως δύο μέρες εμφανίζονται στο στόμα (ούλα, γλώσσα και στο εσωτερικό των χειλιών και των παρειών) μικρές κοκκινίλες, φυσαλίδες ή ακόμα και έλκη (άφθες). Παράλληλα εμφανίζεται εξάνθημα στις παλάμες, τα πέλματα και σε μερικά παιδιά στη περιοχή των γονάτων, των αγκώνων και της περιγεννητικής περιοχής.

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών τα πιο πολλά παιδιά ήρθαν σε επαφή με τον ιό και απέκτησαν δια βίου ανοσία (για το συγκεκριμένο στέλεχος). Οι έγκυες που έρχονται σε επαφή με τον ιό δεν φαίνεται να διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Η θεραπεία βασίζεται στα αντιπυρετικά και την καλή ενυδάτωση. Αντιβιοτικά δεν χορηγούνται.

Εμβόλιο για την νόσο δεν υπάρχει γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε αυστηρά τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

  • Καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών.
  • Καλός καθαρισμός ή και απολύμανση οποιουδήποτε αντικειμένου που έχει λερωθεί με εκκρίσεις από τη μύτη το στόμα ή με κόπρανα.
  • Καλός καθαρισμός και πλύσιμο των χεριών μετά τη αλλαγή της πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας.
  • Το παιδί που πάσχει δεν πρέπει να μοιράζεται τις ίδιες πετσέτες, οδοντόβουρτσες ή ποτήρια με άλλα άτομα.
  • Το παιδί πρέπει να παραμένει στο σπίτι για 7 ημέρες ή για τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την πτώση του πυρετού.

Εκ του ΔΣ της ΠΕΚ

print

Σχετικά Άρθρα

Ιλαρά

Ιλαρά

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Ιλαρά Γενικά Η εμφάνιση επτά κρουσμάτων ιλαράς στην Κύπρο ανησύχησε πολύ τον κόσμο, γιατί τέτοια κρούσματα έχουν...

Ασφάλεια βρεφών

Ασφάλεια βρεφών

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Εκατοντάδες παιδιά μικρότερα του έτους πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκόσμια εξαιτίας τραυματισμών, οι περισσότεροι των...

Ιλαρά (Measles)

Ιλαρά (Measles)

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδιάτρο, αναπληρωτή καθηγητή Ιλαρά (Εισαγωγή) Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας (είναι από τα πιο...