Παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C ή PIMS-TS)

Παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C ή PIMS-TS)

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο

(Multisystem inflammatory syndrome in children/ MIS-C ή Paediatric inflammatory multisystem syndrome temporally associated with severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) (PIMS-TS)

Το παιδιατρικό πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (που ονομάζεται για συντομία PIMS-TS ή MIS-C) είναι μια σπάνια πάθηση, που μπορεί να συμβεί σε ορισμένα παιδιά και εφήβους κάποια στιγμή μετά από λοίμωξη COVID-19. Αν και είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση, είναι σημαντικό να εντοπιστεί έγκαιρα, ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Η πάθηση είναι μια καθυστερημένη αντίδραση του οργανισμού, που προσπαθεί να εξοντώσει τον ιό και αυτό προκαλεί οίδημα και φλεγμονή σε όλο το σώμα.

Τα συμπτώματα του PIMS-TS δεν πρέπει να συγχέονται με αυτά του COVID-19. Εξάλλου πολλά παιδιά που εμφανίζουν PIMS-TS μπορεί να μην είχαν αντιληφθεί προηγουμένως ότι πέρασαν COVID-19.

Περιγράφηκε για πρώτη φορά ως νέα πάθηση τον Απρίλιο του 2020. Καθώς η πάθηση είναι νέα, χρειάζεται χρόνος και συλλογική δουλειά σε όλο τον κόσμο για να μάθουμε όσο γίνεται περισσότερα για αυτή. Αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση της αντιμετώπισης της και στην κατανόηση τυχόν μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του PIMS-TS μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • παρατεταμένο πυρετό (πάνω από 38οC)
 • πόνο στην κοιλιά
 • διάρροια ή/και έμετο
 • εκτεταμένο εξάνθημα (κηλιδοβλατιδώδες)
 • έντονη ερυθρότητα επιπεφυκότων
 • γλώσσα κόκκινη και οιδηματώδη σαν φράουλα
 • κόκκινα σκασμένα χείλη (χειλίτιδα)
 • οίδημα άκρων (χεριών και ποδιών)
 • διαταραχές συμπεριφοράς.

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει όλα ή ορισμένα από τα παραπάτω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. Εάν το παιδί σας εμφανίσει και πόνο στο στήθος, τότε η κατάσταση είναι πιο επείγουσα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Είναι κατάσταση, που λόγω της σοβαρότητας της, χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη, η οποία τις πιο πολλές φορές είναι πολυήμερη νοσηλεία, αλλά ευτυχώς με καλή ανταπόκριση στην αγωγή.

 

Αγωγή:

Ένας συνδυασμός φαρμάκων χρησιμοποιείται για να περιοριστεί η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού σύστηματος που οδηγεί στα οιδήματα και την έντονη κακουχία. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρίνης (IVIG), που βοηθά στην καταπολέμηση της λοίμωξης και στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος.
 • ασπιρίνη, που βοηθά στη μείωση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων. Η ασπιρίνη πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
 • Στεροειδή (κορτιζόνη), όπως η ενδοφλέβια μεθυλπρεδνιζολόνη και η από του στόματος πρεδνιζολόνη, εκεί και όπου χρειάζεται. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και εξετάσεις για μεγάλο διάστημα.

print

Σχετικά Άρθρα

Υδρονέφρωση στο έμβρυο

Υδρονέφρωση στο έμβρυο

Υδρονέφρωση στο έμβρυο Από Γιάννη Κεδαρίτη, παιδίατρο, Παραλίμνι. Εκτίμηση και αντιμετώπιση υδρονέφρωσης στο έμβρυο Το 2.3% των εγκύων με ηλικία...