Περιορισμός μετάδοσης ιώσεων στο οικογενειακό ή το σχολικό περιβάλλον.

Περιορισμός μετάδοσης ιώσεων στο οικογενειακό ή το σχολικό περιβάλλον.

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο

Περιορισμός μετάδοσης ιώσεων στο οικογενειακό ή το σχολικό περιβάλλον.

Οι ιώσεις γενικά είναι καταστάσεις πολύ μεταδοτικές, είτε πρόκειται για κοινά κρυολογήματα, είτε πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ιώσεις που οφείλονται σε ιό της γρίπης. Μπορεί να αναστατώσουν τη ζωή κάποιου για πολλές μέρες είτε λόγω απουσίας από το σχολείο ή την εργασία, είτε λόγω ταλαιπωρίας, τόσο σωματικής (πυρετός, δυσφαγία, αϋπνία κλπ), όσο και ψυχικής (σπασμένα νεύρα κλπ).

Μην πανικοβάλλεστε όμως. Παρόλη την ταλαιπωρία ευτυχώς συνήθως πρόκειται για καλοήθεις καταστάσεις, που σπάνια οδηγούν σε σοβαρές επιπλοκές (εκτός ίσως από τη γρίπη). Μπορείτε επίσης λαμβάνοντας ορισμένα απλά μέτρα να μειώσετε την επιβάρυνση στον περίγυρο του ασθενή.

 

Μέτρο 1ο) Συχνό πλύσιμο των χεριών.

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι ο πιο σημαντικός τρόπος αποφυγής της μετάδοσης των ιώσεων. Περίπου το 80% των μεταδοτικών ασθενειών εξαπλώνονται με τα χέρια (άγγιγμα) και από εκεί στα μάτια και στο στόμα. Άρα κρατώντας τα χέρια όλων καθαρά, μειώνεται τις πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος .

Όταν πλένετε τα χέρια σας πρέπει να το κάνετε σωστά. Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό και τρίψτε τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν βρίσκεστε κοντά σε βρύση, τότε ενα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλη αποτελεί καλή εναλλακτική λύση.

Μέτρο 2ο) Καλύψτε μύτη και στόμα.

Οι πιο πολλοί βάζουν το χέρι μπροστά στο στόμα όταν βήχουν ή φταρνίζονται. Είναι καλύτερα όμως να βάζουμε το μπράτσο ή ένα χαρτομάντιλο. Με αυτό τον τρόπο οι ιοί δεν καλύπτουν τις παλάμες και τα δάκτυλα, απ’ όπου εξαπλώνονται ευκολότερα.

Μέτρο 3ο) Απολύμανση

Οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης ζουν από λίγα λεπτά μέχρι και αρκετές ώρες σε επιφάνειες. Καλό είναι αν υπάρχει άρρωστος στο χώρο σας να απολυμαίνετε επιφάνειες τραπεζιών, πόμολα, τηλεχειριστήρια, παιγνίδια κλπ. Χρησιμοποιήστε κοινό απολυμαντικό σπρέι ή εμποτισμένα με αντισηπτικό μαντηλάκια. Αν αυτά δεν είναι διαθέσιμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοινό οινόπνευμα ή ένα απλό διάλυμα χλωρίνης (1/4 φλιτζανιού χλωρίνη σε 3 λίτρα ζεστό νερό).

Μέτρο 4ο) Χρησιμοποίηση προϊόντων μιας χρήσης

Όταν κάποιος είναι κρυολογημένος στο σπίτι ή σε χώρους που συγχρωτίζονται πολλά άτομα (π.χ. σχολεία κλπ), η χρήση χάρτινων πετσετών μιας χρήσης στην τουαλέτα είναι ενδεδειγμένη.

Μέτρο 5ο) Φροντίστε τον εαυτό σας.

Χωρίς να είναι αποδειγμένο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή, η λήψη άφθονων υγρών, ο ικανοποιητικός ύπνος και ο περιορισμός του άγχους, μπορεί να δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιθανόν να μπορούν να μειώσουν τη βαρύτητα και τη διάρκεια τέτοιων λοιμώξεων.

Το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη σταματά εύκολα ή δύσκολα;

Αν εφαρμοστούν οι πιο πάνω συμβουλές μπορεί να περιορίσουμε τον κύκλο της λοίμωξης, παρόλο που το κρυολόγημα μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει. Από την στιγμή που τα παιδιά μας αρχίζουν να βήχουν, μπορεί ήδη να είναι πολύ αργά (πολλές φορές οι λοιμώξεις αυτές μεταδίδονται πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα).

Αν όλες σας οι προσπάθειες να προλάβετε το κρυολόγημα αποβούν άκαρπες, μη νιώθετε ότι κάτι δεν έγινε σωστά. Έστω και αν μπήκε σε αυστηρή καραντίνα το άτομο που είναι άρρωστο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να κόλλησε και κάποιος άλλος και άρα να συνεχιστεί η αλυσίδα της ίωσης. Αν και δεν υπάρχει αλάνθαστος τρόπος να σταματήσει κάποιος αυτές τις ιώσεις, μπορεί όμως να μειώσει δραστικά την εξάπλωση τους, με μόνο τη λήψη των πιο πάνω απλών μέτρων.

print

Σχετικά Άρθρα

Γρίπη 2013-2014

Γρίπη 2013-2014

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδίατρο Γρίπη 2013-2014 Μην αφήσετε τα παιδιά σας ανεμβολίαστα. Όλα τα παιδιά πάνω από 6 μηνών πρέπει να εμβολιαστούν...

Η Οικογένεια σε κρίση

Η Οικογένεια σε κρίση

Από http://www.healthychildren.org, μετάφραση Χριστιάνα Βρυωνίδου Η Οικογένεια σε κρίση Πότε μια οικογένεια σε κρίση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από...