Πλοηγηθείτε στο Internet με ασφάλεια

Πλοηγηθείτε στο Internet με ασφάλεια

Επιμέλεια Μιχάλης Ιασονίδης

Πλοηγηθείτε στο Internet με ασφάλεια

Ένας ασφαλής, ηλεκτρονικός κόσμος… για όλους1

Καθημερινά, ένας υπέροχος, ανεξάντλητος κόσμος ανοίγεται με τη χρήση του Internet τόσο για τους μεγάλους όσο και για τα παιδιά: εικόνες που εντυπωσιάζουν, ιδέες που συναρπάζουν, αστείρευτες δυνατότητες γνώσης, διασκέδασης και επικοινωνίας.

Η χρήση του Internet, εάν γίνεται σωστά, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα, και επιτρέπει στους χρήστες να επισκέπτονται χιλιάδες δικτυακούς τόπους ενημέρωσης, μόρφωσης και ψυχαγωγίας. Γεφυρώνει κόσμους, εκμηδενίζει αποστάσεις, εξαλείφει κοινωνικές διαφορές και αποτελεί μέσο επικοινωνίας, προόδου και ανάπτυξης!

Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, όπως και στον πραγματικό κόσμο. Άλλωστε, η χρήση του διαδικτύου είναι απαραίτητο να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, έτσι ώστε κατά την πλοήγηση να αποφύγει κανείς τους κινδύνους.

Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές ώστε η χρήση του διαδικτύου να συνεχίσει να είναι για όλους μια θετική, μαγική εμπειρία!

Μεγάλοι κίνδυνοι για μικρά παιδιά.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε!

  • Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν πρέπει να δίνουν ποτέ τα προσωπικά στοιχεία τους (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφίες κ.λπ.) σε ανθρώπους που έχουν γνωρίσει στο Internet, και γιατί δεν πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικές φόρμες τις οποίες ζητούν ορισμένες ιστοσελίδες. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να δίνουν το password τους.
  • Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν πρέπει να αποδέχονται αιτήματα γνωριμίας από αγνώστους στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, msn, twitter κ.λπ.). Εάν ωστόσο έχουν κάνει γνωριμίες, εξηγήστε τους γιατί δεν πρέπει ποτέ να συναντηθούν, παρά μόνο με τη δική σας έγκριση και παρουσία.
  • Μάθετε στα παιδιά σας να εμπιστεύονται την κρίση τους για οτιδήποτε τα κάνει να νιώθουν «άβολα». Να θυμάστε ότι η πρόσβαση σε δίκτυα με ακατάλληλο περιεχόμενο γίνεται συχνά τυχαία, οπότε το παιδί θα πρέπει να είναι ήδη υποψιασμένο και ενημερωμένο από εσάς! Θυμηθείτε πως η φοβία για το «άγνωστο» internet είναι κακός σύμβουλος.
  • Ενημερωθείτε για τους κινδύνους στο διαδίκτυο και μετά ενημερώστε και τα παιδιά για το τι μπορεί να συναντήσουν σε χώρους ανταλλαγής απόψεων (π.χ. chat rooms, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.), καθώς και για την ύπαρξη ιστοσελίδων με ανακριβείς πληροφορίες ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Είναι καλύτερο να τα μάθουν από εσάς, παρά να τα ανακαλύψουν μόνα τους!
  • Εγκαταστήστε τον υπολογιστή των παιδιών σε δωμάτιο όπου υπάρχει άνετη πρόσβαση, από όλα τα μέλη της οικογένειας (π.χ. το σαλόνι), ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επίβλεψης. Είναι προτιμότερο να είστε παρόντες κατά τη χρήση του Internet από τα παιδιά.
  • Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να μην ανοίγουν ποτέ μηνύματα ή σελίδες από αποστολείς που δεν γνωρίζουν, καθώς μπορεί να περιέχουν επικίνδυνους ιούς.
  • Εξηγήστε στα παιδιά σας γιατί δεν πρέπει να απαντούν σε απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα και ζητήστε τους να σας ενημερώσουν μόλις κάτι τέτοιο συμβεί.
  • Αφιερώστε χρόνο για την εγκατάσταση και τη σωστή χρήση των ειδικών φίλτρων προστασίας.
  • Μάθετε στα παιδιά πώς να αξιολογούν τις πληροφορίες που βρίσκουν σε έναν ιστότοπο. Αν μια ιστοσελίδα έχει ωραία εμφάνιση, δε σημαίνει ότι και το περιεχόμενο της είναι κατάλληλο. Ψάξτε και προτείνετε στα παιδιά σας ιστότοπους στους οποίους μπορούν να βρουν ενδιαφέρον περιεχόμενο και να επωφεληθούν.
  • Μην επιτρέπετε στα παιδιά να παραμένουν online για πολλή ώρα. (Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, το ανώτατο επιτρεπτό όριο μπροστά σε τηλεόραση και διαδίκτυο είναι 2 ώρες την ημέρα).
  • Θέστε στα παιδιά απλούς κανόνες για τη χρήση του Internet, τονίζοντας τις υποχρεώσεις τους στο σχολείο και ενθαρρύνοντας τις επιπλέον εξωσχολικές δραστηριότητες τους.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν παίζουν on line παιχνίδια με περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους.

Αν αδυνατείτε να χειριστείτε καταστάσεις που προκύπτουν μπορείτε να απευθυνθείτε στους εξής αναγνωρισμένους φορείς:

1.   Μονάδα Εφηβικής Υγείας (www.youth-health.gr).

2.   Γραμμή βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800-11-800-15».

3.   Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr).

4.   Ελληνική ανοικτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο (www.safeline.gr).

5.   Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (www.astynomia.gr)

Προϊόντα για το καλό… του υπολογιστή σας.

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων που προσφέρουν προστασία στον υπολογιστή. Ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο προϊόν θα πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε τα παρακάτω:

OntheflyContentfiltering: Αυτόματο και συνεχές φιλτράρισμα ιστοσελίδων, βάσει προκαθορισμένων θεματικών κατηγοριών της εφαρμογής, που επιτρέπει ή αποτρέπει την πρόσβαση σε αυτές. Οι προκαθορισμένες θεματικές κατηγορίες είναι: Gambling, Hate, Drugs, Sex, Weapons, Web-mail, chat κ.λπ., ενώ ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιες θέλει να ενεργοποιήσει.

Firewall: Προστατεύει από κακόβουλες επιθέσεις μέσω Internet, «χτίζοντας» ένα «αμυντικό» τείχος για τον υπολογιστή, έτσι ώστε ο χρήστης να μην είναι εκτεθειμένος.

AntiSpam: Φιλτράρει την αλληλογραφία του χρήστη και μειώνει την εμφάνιση των ενοχλητικών μηνυμάτων.

BlackList: Δημιουργεί συγκεκριμένη λίστα sites ή subsites που ο χρήστης δεν θέλει να είναι προσβάσιμες βάσει δικών του κριτηρίων.

WhiteList: Μέσω της White List δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να ορίσει συγκεκριμένη λίστα sites ή/και subsites που να εξαιρούνται κατά το φιλτράρισμα.

ParentalControl: Λειτουργεί παράλληλα και σε συνεργασία με τον Internet Explorer, προσαρμόζοντας στο toolbar ένα «menu button» μέσω του οποίου ο χρήστης, ενώ πλοηγείται σε διάφορες σελίδες στο Internet, μπορεί απευθείας να ελέγχει τις λειτουργίες του Parental Control, όπως: δημιουργία «black & white lists», «προσωρινή αναστολή λειτουργίας Parental Control» κ.ά.

PasswordProtection: Η πρόσβαση του χρήστη στις λειτουργίες του Parental Centre, προστατεύεται από κωδικό πρόσβασης. Έτσι, μόνο ο κάτοχος του μπορεί να αλλάξει τις παραμέτρους της λειτουργίας του.

Τι σημαίνει;

Λέξεις και όροι που θα συναντήσετε συχνά!

Spyware: Πρόκειται για ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που μεταφέρεται και εγκαθίσταται στον προσωπικό υπολογιστή χωρίς τη συναίνεση και παρά τη θέληση του χρήστη. Στόχος του λογισμικού αυτού είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του χρήστη (π.χ. ποιους δικτυακούς τόπους επισκέπτεται πιο συχνά), αλλά και η παρέμβαση στον έλεγχο του υπολογιστή με ποικίλους τρόπους (εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού, αλλαγή homepage, μείωση ταχύτητας πλοήγησης κ.λπ.).

Worms: Τα «σκουλήκια» (worms) είναι βλαβερά προγράμματα, τα οποία, όμως, έχουν κάποιες διαφορές από τους ιούς. Αποτελούν ξεχωριστά προγράμματα και δεν χρειάζονται κάποιο άλλο πρόγραμμα ως όχημα διακίνησης τους (όπως οι ιοί). Στόχος τους είναι ο πολλαπλασιασμός τους μέσω της αντιγραφής του εαυτού τους και η αποστολή τους σε όσο περισσότερους Η/Υ γίνεται μέσω του διαδικτύου. Δεν είναι τόσο καταστροφικά όσο οι ιοί, γιατί δεν σβήνουν αρχεία. Κάνουν όμως, τη σύνδεση στο Internet πιο αργή, επειδή στέλνουν τα αντίγραφα τους σε άλλους Η/Υ. Επίσης επιβαρύνουν τον υπολογιστή κάνοντας τον πιο αργό, αφού χρησιμοποιούν πολλή μνήμη με το να αντιγράφουν τον εαυτό τους άπειρες φορές και να γεμίζουν έτσι τον ελεύθερο χώρο του σκληρού δίσκου.

Trojans: Οι trojans (γνωστοί και ως «δούρειοι ίπποι») εισβάλλουν στον Η/Υ χρησιμοποιώντας ως όχημα (δούρειο ίππο) ένα άλλο πρόγραμμα ή παιχνίδι. Έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν, κυρίως όμως παρακολουθούν. Ό,τι πληκτρολογεί ο χρήστης ενός Η/Υ στον οποίο έχει εισβάλει trojan, καταγράφεται και αποθηκεύεται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται προσβάσιμο από κάποιον απομακρυσμένο hacker. Ο hacker αυτός δεν ευθύνεται κατ’ ανάγκην για την εισβολή του trojan. Υπάρχει η πιθανότητα ο hacker να σαρώνει πλήθος υπολογιστές μέσω διαδικτύου, ελπίζοντας ότι θα εντοπίσει κάποιον στον οποίο να έχει εγκατασταθεί ένας trojan. Η απεγκατάσταση ενός trojan είναι πολλές φορές δυσκολότερη και από την απεγκατάσταση ιού. Στις περιπτώσεις αυτές, το format είναι η πιο σίγουρη λύση.

Ιός: Ο ιός είναι ένας βλαβερός κώδικας, ο οποίος προσκολλάται σε κάποιο πρόγραμμα ή αρχείο. Στην ουσία, ένας ιός αποτελεί και ο ίδιος πρόγραμμα που, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει αυτόνομα. Σκοπός τους είναι η καταστροφή αρχείων ή προγραμμάτων. Οι ιοί μπορούν να φτάσουν στον υπολογιστή μας είτε μέσω αρχείου που είναι συνημμένο σε e-mail, είτε από την επίσκεψη μας σε κάποια μη ασφαλή ιστοσελίδα, είτε και μέσω άλλων πηγών μεταφοράς δεδομένων (π.χ. usb stick, cd-rom, κ.λπ.).

print

Σχετικά Άρθρα

Τραύμα κεφαλής στα παιδιά

Τραύμα κεφαλής στα παιδιά

Στους περισσότερους τραυματισμούς του κεφαλιού έχουμε πρόκληση λύσης της συνέχειας του δέρματος. Παρ’όλο που η αιμάτωση του δέρματος του κεφαλιού...

Τι είναι εργοθεραπεία;

Τι είναι εργοθεραπεία;

Από Ευανθία Θεοδούλου, Εργοθεραπεύτρια Τι είναι εργοθεραπεία; «Εργοθεραπεία» είναι η τέχνη και η επιστήμη που βοηθά τους ανθρώπους να...