Αυτισμός-Screening test στην ηλικία του ενός έτους

Αυτισμός-Screening test στην ηλικία του ενός έτους

Από Άντρο Γεωργίου, παιδίατρο, Λεμεσό

Αυτισμός – Screening test στην ηλικία του ενός έτους

Τα αποτελέσματα της θεραπείας του αυτισμού είναι πολύ καλύτερα όταν γίνει έγκαιρη διάγνωση και αρχίσει όσο νωρίτερα μπορεί. Μία νέα διαγνωστική εξέταση για βρέφη ηλικίας ενός έτους (στην εξέταση νοητικής-check up) μπορεί να είναι αρκετά αξιόπιστη για να εφαρμόζεται στα Ιατρεία όλων των Παιδιάτρων Παγκοσμίως ανακοίνωσε μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του San Diego Αμερικής υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Karen Pierce.

Η προκαταρκτική δοκιμή (screening test) πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 10,479 νεογνών ενός έτους στο San Diego. Τα βρέφη ήταν ασθενείς από 137 διαφορετικούς Παιδιάτρους. Οι γονείς ή οι κηδεμόνες έδωσαν την άδεια για να εξεταστούν τα παιδιά.

Χρησιμοποιώντας μια λίστα ελέγχου (check list), που χρειάστηκαν πέντε μόνο λεπτά για να συμπληρωθεί, οι γιατροί έβαλαν ερωτήσεις σχετικά με το πώς τα παιδιά χρησιμοποιούν τα μάτια τους, αν έχουν επαφή με τα μάτια τους, τους ήχους, λέξεις, χειρονομίες αναγνώρισης αντικειμένων και άλλες μορφές επικοινωνίας, συνολικά 24 ερωτήσεις. Τα παιδιά που δεν κατάφεραν να περάσουν την εξέταση στάλθηκαν στο Κέντρο Αυτισμού του Πανεπιστημίου του San Diego για παρακολούθηση και επανεξέταση κάθε 6 μήνες μέχρι την ηλικία των τριών ετών. Από τις αρχικές 346 παραπομπές, 184 βρέφη παρατηρήθηκαν για τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις με ειδικά τεστ.

Μέχρι σήμερα σε 32 από τα παιδιά που απέτυχαν την πρώτη λεπτομερή εξέταση έχουν δοθεί προσωρινά η επιβεβαιωμένη διάγνωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, ενώ 56 παιδιά διαγνώστηκαν με καθυστέρηση στη γλώσσα, 9 παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση και 36 με άλλους τύπους αναπτυξιακή καθυστέρηση. Συνολικά η εξέταση είχε θετική προγνωστική αξία στο75%.

Από τα παιδιά που είχαν παραπεμφθεί για θεραπεία, αυτή άρχισε σε ηλικία 19 μηνών κατά μέσο όρο που είναι πολύ νωρίτερα από την διάγνωση ενός τυπικού αυτιστικού παιδιού, γύρω στα 3 χρόνια.

Παρόλα τα εμπόδια και άγνωστες πτυχές του αυτισμού αυτό το screening πρόγραμμα δίνει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα και μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς κανένα έξτρα έξοδο στη παιδιατρική πράξη σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα πιθανά οφέλη του τεστ μπορεί να ξεπεράσουν και το ψευδώς θετικό ποσοστό του 25% είπαν.

Υπάρχουν εκτενή στοιχεία ότι η έγκαιρη θεραπεία, εφόσον γίνει η έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να μεταβάλει προς το φυσιολογικό την ανάπτυξη του εγκεφάλου, (πλαστικότητα του εγκεφάλου στην βρεφική ηλικία) σημαίνει η επικεφαλής Δρ. Karen Pierce, καθηγήτρια Νευροφυσιολογίας. Η ευκαιρία να γίνει η διάγνωση και να αρχίσει η θεραπεία γύρω στα πρώτα γενέθλια του παιδιού έχει τεράστιες δυνατότητες ν’ αλλάξει τα αποτελέσματα για τα παιδιά που πάσχουν από αυτή την διαταραχή.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε online την Πέμπτη δεν καθορίζει τι έγινε με τα βρέφη που πέρασαν θετικά το τεστ, εάν έγινε διάγνωση αυτισμού ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Επιπλέον ορισμένοι γονείς από τα βρέφη που απέτυχαν στο τεστ δεν προχώρησαν σε περισσότερες εξετάσεις. Τέλος το screening test του ενός έτους δεν αναμένεται να εντοπίσει τα παιδιά που αναπτύσσονται φυσιολογικά, γύρω στο 25%, το πρώτο χρόνο ζωής και αρχίζουν να παρουσιάζουν συμπτώματα μετά τον πρώτο χρόνο ζωής.

print

Σχετικά Άρθρα

Ιλαρά (Measles)

Ιλαρά (Measles)

Από Μιχάλη Ιασονίδη, παιδιάτρο, αναπληρωτή καθηγητή Ιλαρά (Εισαγωγή) Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη υψηλής μεταδοτικότητας (είναι από τα πιο...

Βοήθεια έχω πρωτάκι!

Βοήθεια έχω πρωτάκι!

Μιράντα Σιδερά*  Αν έχετε παιδί που πάει για πρώτη φορά νηπιαγωγείο ή δημοτικό ή ακόμα και γυμνάσιο, καταλαβαίνω πώς νιώθετε! Καταλαβαίνω την...