Μάθετε για τον ήλιο και χαρείτε τις διακοπές σας.

Μάθετε για τον ήλιο και χαρείτε τις διακοπές σας.

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Λεμεσό

Μάθετε για τον ήλιο και χαρείτε τις διακοπές σας.

Ήρθε το καλοκαίρι και είναι ώρα για διακοπές. Όλη η οικογένεια ετοιμάζεται να πάει στην παραλία. Υποχρεωτικά θα εκτεθεί στον ήλιο.

Ο Ήλιος είναι ένας φίλος που μπορεί κάποιες φορές να γίνει επικίνδυνος. Η λογική έκθεση στον ήλιο μάς βοηθά να διατηρούμαστε υγιείς. Οι υπεριώδεις ακτίνες του (UV) παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην καθήλωση του ασβεστίου στα κόκαλα. Οι ακτίνες UV μας αναζωογονούν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορισμένων δερματικών παθήσεων. Όμως, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα, αλλεργίες, πρόωρη γήρανση του δέρματος, καθώς και στην ανάπτυξη δερματικών καρκίνων.

Υπάρχουν 2 τύποι αχτίνων UV: οι ακτίνες UVB και οι ακτίνες UVA. Και τα δύο είδη μπορούν να προκαλέσουν μαύρισμα του δέρματος.

Οι ακτίνες UVB προκαλούν το κοκκίνισμα (ερύθημα) του δέρματος. Παρόλο που η πορεία τους ανακόπτεται εν μέρει από την επιδερμίδα, μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν έγκαυμα. Πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν ότι οι ακτίνες UVB μπορούν να προκαλέσουν κοκκίνισμα και έγκαυμα.

Οι ακτίνες UVA διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα. Επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, καθώς και χρωματικές αλλοιώσεις. Πρέπει να θυμόμαστε λοιπόν ότι οι ακτίνες UVA μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και γήρανση.

Προσοχή όμως, παρόλο που ο ήλιος είναι φίλος μας, πρέπει να τον απολαμβάνουμε με μέτρο! Είναι σημαντικό να προστατεύεστε από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, ακολουθώντας πάντοτε τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς. Για να απολαύσετε τις διακοπές σας, μην ξεχνάτε τη σωστή συμπεριφορά κάτω από τον ήλιο.

Υπάρχουν 4 χρυσοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείται.

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο όταν καίει πολύ, καθώς τότε οι ακτίνες του είναι πιο επικίνδυνες.

Συμβουλή: Αν η σκιά σας είναι μεγαλύτερη από εσάς, μπορείτε να βγείτε στον ήλιο. Αν δεν είναι, μείνετε στη σκιά για να παίξετε ή να ξεκουραστείτε.

  • Προστατέψτε τα μωρά και τα μικρά παιδάκια από τον ήλιο. Τα μωρά και τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Πρέπει να παραμένουν στη σκιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Συμβουλή: Μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα βιβλίο και να το διαβάζετε μαζί με τη μαμά σας, όση ώραilios_h_630_450 είστε στη σκιά. Χαρείτε τον ήλιο, αλλά να θυμάστε να μην το παρακάνετε!

  • Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα, γιατί παρέχουν την καλύτερη προστασία από τις ακτίνες UV. Μόνο το αντηλιακό δεν είναι αρκετό για να προστατευτείτε αποτελεσματικά από τον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει επίσης να φοράτε το μπλουζάκι σας, ένα καπέλο με μεγάλο γείσο και γυαλιά ηλίου που να απορροφούν τις ακτίνες UV.

Προσοχή: Για να προστατεύονται τα παιδιά από τις ακτίνες τoυ ήλιου, πρέπει να φορούν στεγνά ρούχα (με πυκνή ύφανση, δεν παίζει ρόλο το χρώμα) που να καλύπτουν επαρκώς το σώμα τους.

  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό και ανανεώνετε τακτικά την εφαρμογή του. Το προϊόν αντηλιακής προστασίας πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA. Πρέπει να επαναλαμβάνετε τακτικά την εφαρμογή του (περίπου κάθε 2 ώρες) ώστε να διατηρείται η αντηλιακή προστασία, κυρίως 3αμετά από το κολύμπι ή το σκούπισμα με πετσέτα. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν παίζετε στην παραλία, το νερό και ο ιδρώτας μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του αντηλιακού. Γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να επιλέγετε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό (water-resistant) και να το ανανεώνετε όσο συχνά χρειάζεται. Για σωστή προστασία από τον ήλιο, απλώστε αρκετή ποσότητα προϊόντος. Ένας αδρός κανόνας είναι για παιδιά 1-5 χρόνων 10-15γρ, 6-10 χρόνων 15-20γρ και πάνω από 12 χρόνων 25 γρ (όση και η ποσότητα ενήλικα).

Προσοχή: αν μειώσετε αυτήν τη δόση, μειώνετε το επίπεδο προστασίας.

Γνωρίζετε ότι…Οι δείκτες SPF, όπως 20, 30 ή 50+, δείχνουν το επίπεδο προστασίας από τις UVB. Το επίπεδο προστασίας από τις UVA φαίνεται από το δείκτη PPD, ο οποίος συνήθως αναγράφεται στην πίσω πλευρά της συσκευασίας. Αν δεν αναγράφεται και υπάρχει μόνο το σήμα UVA, αυτό σημαίνει ότι η προστασία UVA είναι σύμφωνη με τις Ευρωπαϊκές συστάσεις για τα αντηλιακά προϊόντα*.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αντιδράσεις (κοκκινίλα, φαγούρα κ.λπ.), οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν αμέσως ή αρκετές ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο (έως 48 ώρες μετά). Τα φάρμακα που κυρίως προκαλούν φωτοευαισθησία είναι τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά (μπορείτε να βρείτε πλήρη κατάλογο των φαρμάκων αυτών στο www.myskincheck.org). Αν έχετε αμφιβολία, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας.

Στο τέλος της ημέρας, μην ξεχνάτε να φροντίζετε την επιδερμίδα σας, απλώνοντας ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο. το οποίο θα προστατεύσει και θα επανορθώσει την επιδερμίδα σας.

*Σημείωση:

Ο δείκτης προστασίας (SPF) αναφέρεται στην UVB ενώ 4για την υπεριώδη ακτινοβολία Α θα πρέπει να αναγράφεται στην συσκευασία το σήμα:

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αναλογία των δεικτών προστασίας SPF(UVB)/UVA πρέπει να είναι: ≤ 3. Άλλες υποχρεωτικές συστάσεις αφορούν την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού μετά το άνοιγμα της συσκευασίας  που είναι σε 12 μήνες και η απαγόρευση κυκλοφορίας προϊόντων με συντηρητικά isopropyl και isobutyl parabens καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας προϊόντων με περιεκτικότητα > 0,19% σε N-propyl και N-butyl parabens. Στο κείμενο της ετικέτας του αντηλιακού δεν πρέπει να αναγράφεται: 100% προστασία από την ακτινοβολία UV (όπως «sunblock», «απόλυτη προστασία») γιατί δημιουργούνται μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

print

Σχετικά Άρθρα

Σύνδρομο Sandifer

Σύνδρομο Sandifer

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Πρόεδρο Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Το σύνδρομο Sandifer Εισαγωγή Το σύνδρομο Sandifer είναι μια σπάνια...