Παιδίατρος και πρωτοβάθμια παιδιατρική φροντίδα

Παιδίατρος και πρωτοβάθμια παιδιατρική φροντίδα

Από Χάρη Χατζηγεωργίου, παιδίατρο, Λευκωσία

Ο ρόλος του παιδιάτρου στην πρωτοβάθμια παιδιατρική φροντίδα.

Η κάθε έγκυος θα πρέπει να έρθει σε επαφή με παιδίατρο, γυναικολόγο, μαία, σύμβουλο θηλασμού, αρκετά πριν τον τοκετό, για γνωριμία, ενημέρωση και συμβουλευτική για περιγενητικά θέματα (διατροφή εγκύου- θηλάζουσας μητέρας, εμβόλια γρίπης-κοκίτη, θηλασμό, φροντίδα περιποίηση νεογνού κ.α.)

Το κάθε νεογνό -βρέφος-νήπιο-παιδί-έφηβος θα πρέπει να έχει ένα παιδίατρο αναφοράς που θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση του.

Σημαντικά σημεία του ρόλου του παιδίατρου είναι τα ακόλουθα:

  1. παρουσία στον τοκετό και περιγενητική φροντίδα
  2. ενημέρωση προώθηση και βοήθεια στο θηλασμό, οδηγίες πρόληψης του αιφνιδίου θανάτου βρεφών, οδηγίες ύπνου, σίτισης κ.α.
  3. αποκλεισμό νοσημάτων ή παθολογικών καταστάσεων των πρώτων ημερών-βδομάδων ζωής (συγγενές εξάρθρημα του ισχίου, πυλωρική στένωση, ρετινοβλάστωμα, συγγενής καταρράκτης, συγγενής καρδιοπάθεια, υποσπαδίας, κρυψορχία, υπερτονία , γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργία στο γάλα αγελάδας κ.α.)
  4. παρακολούθηση ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών από 0-18 χρονών
  5. κλινική εξέταση και εμβολιασμοί των παιδιών σύμφωνα με το σχήμα εμβολιασμών της ΠΕΚ
  6. παρακολούθηση σωματικής ανάπτυξης, οδηγίες διατροφής, ύπνου, ασφάλειας, ασκήσεων ηλιοπροστασίας , οδοντιατρικής φροντίδας, πρόληψη ανεπάρκειας Vit-D, σιδηροπενίας κ.α.)

Ακόμη ο ρόλος του παιδιάτρου ως ο κατ’ εξοχή ιατρός της οικογένειας επεκτείνεται και σε θέματα όπως: κάπνισμα, ναρκωτικά, σεξουαλικές σχέσεις, προβλήματα εφηβείας, άγχος, διαπροσωπικές, σχέσεις, αντικοινωνική συμπεριφορά, μαθησιακά προβλήματα, οφθαλμολογικά προβλήματα, νεφρολογικά προβλήματα, καρδιολογικά προβλήματα, υπέρταση, αιματολογικά προβλήματα, αναιμία, υπερχοληστερολαιμία κ.α., νευρολογικά προβλήματα (επιληψία, ΔΕΠΥ, εγκεφαλική παράλυση, κακώσεις, σκολίωση, διατροφικές διαταραχές, πρόληψη παχυσαρκίας, ενούρηση, ημικρανία, κατάθλιψη, αυτισμός, κακοποίηση παιδιών, κ.α.

Ο παιδίατρος είναι ο συντονιστής για συμβουλευτική και αν χρειαστεί παραπομπή σε υποειδικότητες της παιδιατρικής (παιδοοδοντίατρο, παιδοοφθαλμίατρο, παιδικαρδιολόγο, παιδονεφρολόγο κλπ) καθώς και σε παραϊατρικές ειδικότητες που έχουν να κάνουν με την σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού. (φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, παιδοψυχολόγο, λογοθεραπευτή κ.α.).

Η στενή σχέση του παιδίατρου με το παιδί και την οικογένεια του δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια προληπτική παιδιατρική.

Υπάρχουν πληθώρα σοβαρών προβλημάτων όπως η επιδημία της παχυσαρκίας, η αύξηση των διατροφικών διαταραχών, το κάπνισμα, αλκοόλ, ο εθισμός στο διαδύκτιο κ.α. όπου η συνεργασία όλων των φορέων είναι αναγκαία. Δυστυχώς η νοοτροπία ότι τα κάνουμε όλα, ότι τα ξέρουμε όλα και τελικά όπως γίνουν, που επικρατεί στο δημόσιο τομέα μόνο κακό προσφέρει.

Η δημιουργία πρωτοκόλλων παρακολούθησης -έγκαιρης παρέμβασης – με συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα πλαίσια μια σφαιρικής προληπτικής παιδιατρικής φροντίδας είναι αναγκαία (π.χ. εκτίμηση ψυχοκινητικής εξέλιξης βρέφους/νηπίου, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης από την ηλικία 3-4 χρονών και όχι στο δημοτικό και μόνο μία φορά υπό αντίξοες συνθήκες, νεφρολογικός έλεγχος, καρδιολογικός έλεγχος, έλεγχος λιπιδίων αίματος για υπερλιπιδαιμίες, κ.α.) Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται ο παιδίατρος αναφοράς που θα τα ελέγξει, θα καθοδηγήσει και θα φέρει την ευθύνη της υλοποίησης τους

Τονίζουμε πως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, που η παιδιατρική φροντίδα των Κυπροπαίδων υποβαθμίζεται με τον παραγκωνισμό του ιδιώτη παιδίατρου και την υποκατάσταση του από νοσηλεύτριες και επισκέπτριες υγείας που δεν είναι η δουλεία τους να παρακολουθούν τα παιδιά.

Η υιοθέτηση του παιδίατρου αναφοράς για κάθε παιδί είναι η μόνη οδός για ολοκληρωμένη παρακολούθηση των παιδιών μας και σταδιακή αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας παιδιατρικής φροντίδας.

print

Σχετικά Άρθρα

Λαρυγγίτιδα

Λαρυγγίτιδα

Η λαρυγγίτιδα είναι συχνά ήπιο νόσημα, και τα περισσότερα παιδιά που προσβάλλονται από αυτήν αναρρώνουν γρήγορα. Σε μερικές περιπτώσεις...