Πρόληψη στην Παιδιατρική – Ηλικίες σταθμοί

Πρόληψη στην Παιδιατρική – Ηλικίες σταθμοί

Από Χρυσόστομο Κουάλη (Παιδίατρος, Λεμεσός)
Πρόληψη στην Παιδιατρική – Ηλικίες σταθμοί

Αγαπητοί γονείς,
Η τεράστια πλειοψηφία των προβλημάτων στα παιδιά, διορθώνονται εύκολα όταν εντοπιστούν έγκαιρα από τον παιδίατρο. Ο,τιδήποτε ξεφύγει από τον παιδίατρο και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα πιθανόν να είναι μόνιμη πηγή προβλημάτων για το παιδί και την οικογένεια του. Η βάση της παιδιατρικής ειδικά και της ιατρικής γενικά είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.

Ο κάθε παιδίατρος πρέπει να είναι άριστος γνώστης της προληπτικής παιδιατρικής και να έχει τις ιδανικές συνθήκες να την προσφέρει ολοκληρωμένα στις ηλικίες σταθμούς. Πολύ χρήσιμη η ύπαρξη στενής επαφής με δυνατή ομάδα συνεργατών όλων των υποειδικοτήτων της παιδιατρικής (καρδιολόγων, νευρολόγων, ψυχιάτρων, νεφρολόγων, οφθαλμιάτρων, γενετιστών, ωτορινολαρυγγολόγων, παιδοχειρουργών, ενδοκρινολόγων, ορθοπαιδικών, φυσιοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, οδοντιάτρων, ορθοδοντικών, ψυχολόγων, διαιτολόγων κλπ).

Για την επιτυχία της πρόληψης είναι απαραίτητες οι συστηματικές επισκέψεις στον παιδίατρο:
1ον χρόνο κάθε μήνα
2ο και 3ον χρόνο κάθε 3 μήνες
4ον και 5ον χρόνο κάθε 6 μήνες
Από 6ον-18ον χρόνο 1 φορά το χρόνο.

Επίσης είναι αναγκαία η συνάντηση της εγκύου (και του πατέρα) με τον παιδίατρο στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης για γνωριμία, ενημέρωση για την πορεία και τυχόν προβλήματα στην εγκυμοσύνη, για το είδος του τοκετού και τη σωστή προετοιμασία για αντιμετώπιση όλων των πιθανών προβλημάτων στο τοκετό και την περιγεννητική περίοδο. Αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία θηλασμού, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα. Η παρουσία του παιδίατρου στο τοκετό και η πλήρης ενημέρωση του από τον γυναικολόγο είναι απαραίτητη.

Στην πρώτη επίσκεψη μετά τον τοκετό πρέπει να δοθεί στους γονείς βιβλιάριο υγείας του παιδιού με όλες τις πληροφορίες της εγκυμοσύνης, τοκετού και περιγεννητικής περιόδου. Το βιβλιάριο πρέπει να το φέρνει η μητέρα πάντοτε μαζί της και να γίνετε ενημέρωση με όλες τις σημαντικές πληροφορίες για το μωρό.

Ο παιδίατρος πρέπει να ενημερωθεί και να καταγράψει στην κάρτα του παιδιού όλα τα προβλήματα εγκυμοσύνης, την ηλικία κύησης, το είδος του τοκετού, αν είχε κεχρωσμένο αμνιακό, αν είχε περιτύλιξη ομφάλιου λώρου, το Apgarscore και εάν έγινε ανάνηψη, αν μπήκε σε θερμοκοιτίδα, αν χορηγήθηκε Ο2, αν διασωληνώθηκε, αν έγινε μεταφορά σε τμήμα εντατικής νοσηλείας, αν μπήκε σε αναπνευστήρα και πόσο, αν παρουσίασε ίκτερο, αν είχε συγγενή λοίμωξη, κυάνωση, δύσπνοια, σπασμούς ή αν εντοπίστηκε κάποια συγγενής ανωμαλία. Πρέπει να γίνει λήψη αίματος για Guthrietest (έλεγχος για συγγενή υποθυρεοειδισμό και φαινυλκετονουρία), ομάδα αίματος και παραπομπή στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής για ακουολογικό έλεγχο.

Αν το μωρό βγήκε από εντατική, πρέπει να ενημερωθεί για τα ιδιαίτερα προβλήματα του μωρού, την ιδιαίτερη φροντίδα και παρακολούθηση ενός πρόωρου μωρού.

Από την πρώτη συνάντηση με τη μητέρα και σ’ όλες τις επισκέψεις του πρώτου χρόνου ενθαρρύνουμε τη μητέρα να θηλάσει.
Προγραμματίζουμε εξετάσεις ρουτίνας. Στην ηλικία 2 μηνών υπερηχογράφημα ισχύων, νεφρών και εγκεφάλου και στις ηλικίες 12 μηνών, 3 χρόνων και 6 χρονών οφθαλμολογικό έλεγχο. Από δε την ηλικία των 2 χρονών ετησίως οδοντιατρική εξέταση.

Στις προληπτικές εξετάσεις μέχρι 18 χρονών:
1.      Εξασφαλίζεται ο πλήρης εμβολιασμός σύμφωνα με τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγεία και το σχήμα εμβολιασμών της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου.
2.      Αναζητούνται ανωμαλίες εκ γενετής, χρόνιες παθήσεις και παραπέμπονται σε ειδικούς.
3.      Ελέγχεται η σωματική ανάπτυξη (βάρος-ύψος-δείκτης μάζα σώματος-περιφέρεια κεφαλής), εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα όλες οι αποκλίσεις και προλαβαίνονται σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης (υδροκέφαλος, νανισμός, μικροκεφαλία, παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο κλπ. ).
4.      Αξιολογείται έγκαιρα η ψυχοσωματική ανάπτυξη και πρόοδος. Εντοπίζεται τυχόν ψυχοσωματική καθυστέρηση και με τη βοήθεια παιδονευρολόγου, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή αντιμετωπίζεται.
5.      Γίνεται συστηματική αξιολόγηση ομιλίας, ακοής, όρασης, έκφρασης και αντιμετωπίζονται οι αποκλίσεις.
6.      Αντιμετωπίζονται όλα τα ορθοπαιδικά προβλήματα όπως: συγγενής εξάρθρωση ισχίου, πλατυποδία, σκολίωση, κλπ.
7.      Εντοπίζονται έγκαιρα φυσήματα, αρρυθμίες και αντιμετωπίζονται όλα τα εκ γενετής καρδιολογικά προβλήματα.
8.      Εντοπίζονται οδοντικές ανωμαλίες και γίνεται συστηματική παραπομπή σε οδοντίατρο και ορθοδοντικό.
9.      Αντιμετωπίζονται ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικής ένταξης, χρήση ουσιών και καπνίσματος.
10.   Αναζητούνται ενδοκρινολογικά προβλήματα, η σεξουαλική ανάπτυξη και ταυτότητα του παιδιού, η σεξουαλική ωρίμανση και αναζητούνται ορμονικές ανωμαλίες (κρυψορχία, πρώιμη ήβη κλπ).
11.   Αξιολογείται η σχέση γονιού παιδιού, η λειτουργικότητα της οικογένειας.
12.   Επίσης αναζητούνται μαθησιακά προβλήματα, όπως ΔΕΠ-Υ/ ΔΥΣΛΕΞΙΑ κλπ και σε συνεργασία με το σχολείο και εκπαιδευτικούς ψυχολόγους αντιμετωπίζονται.

Αγαπητοί γονείς,
Συνεργαστείτε με τον παιδίατρο σας για προσφορά καλύτερης ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ στα παιδιά σας.

print

Σχετικά Άρθρα