Το ταμπεραμέντο των παιδιών

Το ταμπεραμέντο των παιδιών

Από http://www.healthychildren.org
Το ταμπεραμέντο των παιδιών

Φανταστείτε δύο βρέφη, και τα δύο από την ίδια οικογένεια, και τα δύο κορίτσια:
·      Το πρώτο βρέφος είναι ήρεμο, ήσυχο και χαρούμενο και μπορεί να παίξει μόνη του. Παρακολουθεί τα πάντα που γίνονται γύρω του, αλλά σπάνια απαιτεί την προσοχή το ίδιο. Όταν μείνει μόνο, κοιμάται για μεγάλες περιόδους και δεν τρώει τακτικά.
·      Το δεύτερο βρέφος είναι ζωηρό και τρομάζει εύκολα. Κουνά τα χέρια και τα πόδια του, κινείται σχεδόν συνεχώς ακόμα και αν είναι ξύπνιο ή κοιμάται. Παρόλο που τα περισσότερα νεογνά κοιμούνται δεκατέσσερις ώρες την ημέρα, αυτό κοιμάται μόνο δέκα, και ξυπνά με την παραμικρή κίνηση. Φαίνεται να βιάζετε να κάνει τα πάντα στο λεπτό και ακόμα τρώει με βιασύνη, μασά την τροφή του και καταπίνει τόσο πολύ αέρα που θέλει συχνά να ρευτεί.

Και τα δύο παιδία είναι απολύτως φυσιολογικά και υγιή. Το ένα δεν είναι “καλύτερο” από το άλλο, όμως οι προσωπικότητες τους είναι τόσο διαφορετικές, ούτως ώστε οι δύο θα τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης από την αρχή.
Όπως τα πιο πάνω παιδιά, το δικό σας βρέφος θα επιδείξει πολλά μοναδικά προσωπικά σημάδια από της πρώτες εβδομάδες ζωής. Ανακαλύπτοντας αυτά τα σημάδια είναι από τις πιο συναρπαστικές στιγμές στην ανατροφή του παιδιού σας. Είναι πολύ ενεργητικό και έντονο στις αντιδράσεις του ή σχετικά ήρεμο; Είναι φοβισμένο όταν αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση, όπως π.χ. το πρώτο μπάνιο, ή το ευχαριστιέται; Θα βρεις σημάδια της προσωπικότητας του σε ο,τιδήποτε κάνει, από το να πέφτει για ύπνο μέχρι του να κλαίει. Όσο περισσότερη προσοχή δίνεις σε αυτά τα σημάδια και μαθαίνεις να αντιδράς ανάλογα στη μοναδικότητα της προσωπικότητας του, τόσο πιο ήρεμη και πιο προβλέψιμη θα είναι η ζωή σου στους μήνες που θα έρθουν.

Παρόλο που τα περισσότερα από αυτά τα σημάδια του χαρακτήρα είναι γενετικά εμφυτευμένα στο νεογνό, η εμφάνιση τους μπορεί να καθυστερήσει αν το παιδί σας γεννηθεί πρόωρα. Τα πρόωρα παιδιά δεν εκφράζουν τις ανάγκες τους – όπως πείνα, κούραση, ή δυσφορία – τόσο καθαρά όπως τα τελειόμηνα νεογνά. Μπορεί να είναι υπερευαίσθητα στο φώς, στο θόρυβο, και στην αφή για αρκετούς μήνες. Οποιαδήποτε χαρούμενη συνομιλία μπορεί να είναι πολύ έντονη για αυτά και να τα κάνει να δυσανασχετούν και να απομακρύνονται. Όταν συμβεί αυτό εναπόκειται στον γονιό να σταματήσει και να περιμένει μέχρι το παιδί να είναι συγκεντρωμένο και έτοιμο για περισσότερη σημασία. Τελικά οι περισσότερες από αυτές της αντιδράσεις θα εξασθενίσουν και τα φυσικά χαρακτηριστικά του παιδιού θα γίνουν πιο ορατά.

Τα παιδιά που γεννιούνται με βάρος κάτω από 2.5 κιλά (χαμηλό βάρος γέννησης), ακόμα και αν είναι τελειόμηνα, μπορεί να είναι λιγότερο δεκτικά από άλλα νεογνά. Στις αρχές μπορεί να είναι πολύ νυσταγμένα και να μην είναι πολύ συγκεντρωμένα.

Μετά από μερικές εβδομάδες φαίνονται να ξυπνούν, τρέφονται μανιωδώς αλλά εξακολουθούν να παραμένουν ευερέθιστα και υπερευαίσθητα σε ερεθίσματα μεταξύ γευμάτων. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να αντέξει μέχρι να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν περαιτέρω.

Από την αρχή, το ταμπεραμέντο του παιδιού σας θα επηρεάσει τον τρόπο που το μεταχειρίζεστε και το πώς νιώθετε γι’ αυτό. Αν είχατε συγκεκριμένες ιδέες για την ανατροφή του παιδιού πριν γεννηθεί, κάντε επανεκτίμηση τώρα και ελέγξτε αν ευθυγραμμίζονται το χαρακτήρα του. Το ίδιο ισχύει για εξειδικευμένες συμβουλές – από βιβλία, άρθρα, και ειδικά από καλοθελητές συγγενείς και φίλους – για το “σωστό τρόπο” για να μεγαλώσεις ένα παιδί. Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχει σωστός τρόπος που πετυχαίνει για κάθε παιδί.

Πρέπει να δημιουργήσετε τις δικές σας παραμέτρους βασισμένες στην μοναδική προσωπικότητα του παιδιού σας, τα δικά σας πιστεύω και τις συνθήκες της οικογενειακής σας ζωής. Το πιο βασικό είναι να παραμένετε δεκτικοί στη μοναδικότητα του παιδιού σας. Μη προσπαθήσετε να το βάλετε σε υφιστάμενα καλούπια. Η μοναδικότητα του παιδιού σας είναι η δύναμη του και σεβόμενοι αυτή τη δύναμη από την αρχή θα βοηθήσει ώστε να θέσετε τα καλύτερα θεμέλια για την αυτοεκτίμηση του και για δεσμούς αγάπης με τους άλλους.

print

Σχετικά Άρθρα

Ζήλια

Ζήλια

Από Μύρια Μαραγκού, Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών – Οικογένειας – Γονέων – Ζευγαριού. Ζήλια Όπως οι ενήλικες έτσι και το παιδί εκδηλώνει ενίοτε...