Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Ο ιός H1N1 στη μετά την πανδημία περίοδο.

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Ο ιός H1N1 στη μετά την πανδημία περίοδο.

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο

Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας: Ο ιός H1N1 στη μετά την πανδημία περίοδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που εκδόθηκε στις 10/8/2010, ο κόσμος δεν βρίσκεται πλέον στη φάση 6 (συναγερμού) της πανδημίας της νέας γρίπης. Τώρα εισερχόμαστε στη μετά την πανδημία περίοδο. Ο νέος ιός H1N1 έχει διαγράψει σε μεγάλο βαθμό τη διαγεγραμμένη πορεία του.

Τα πιο πάνω αντανακλούν τις απόψεις των μελών της Επιτροπής έκτακτης ανάγκης. Η Επιτροπή βάσισε την αξιολόγησή της σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση, στις εκθέσεις από διάφορες χώρες, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζουν τώρα τη νέα γρίπη.

Καθώς εισερχόμαστε στη μετά την πανδημία περίοδο, δεν σημαίνει ότι ο ιός H1N1 έχει εκλείψει. Με βάση την εμπειρία από προηγούμενες πανδημίες, αναμένεται ότι ο ιός H1N1 θα συμπεριφερθεί σαν ένας συνηθισμένος εποχιακός ιός της γρίπης και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί για ορισμένα χρόνια ακόμα.

Κατά την περίοδο μετά την πανδημία, τοπικές εξάρσεις άλλοτε άλλης βαρύτητας θα εμφανιστούν, όπως γίνεται πχ στη Νέα Ζηλανδία τώρα, και ενδέχεται να δούμε και αλλού.

Έτσι οι κινήσεις των αρχών υγείας της Νέας Ζηλανδίας, καθώς επίσης και της Ινδίας, δηλ. της επαγρύπνησης, του γρήγορου εντοπισμού, της θεραπείας και του εμβολιασμού, παρέχουν ένα μοντέλο, για το πώς και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να δράσουν στην άμεση μετά την πανδημία περίοδο.

Παγκόσμια τα επίπεδα και ο τρόπος μετάδοσης του H1N1 είναι πλέον σαφώς διαφορετικά από ότι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εστίες εκτός εποχής δεν αναφέρονται πλέον.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο νέος ιός H1N1 εκτόπισε άλλους ιούς γρίπης. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Πολλές χώρες αναφέρουν ένα μείγμα ιών της γρίπης, όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια εποχιακών επιδημιών.

Πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη δείχνει ότι το 20–40% του πληθυσμού που έχει μολυνθεί από τον ιό H1N1, έχει προστατευτικά επίπεδα αντισωμάτων. Πολλές χώρες αναφέρουν καλή εμβολιαστική κάλυψη, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και αυτή η κάλυψη αυξάνει περαιτέρω την ανοσία της κοινότητας.

Οι πανδημίες, όπως και οι ιοί που τις προκαλούν, είναι απρόβλεπτες. Έτσι απρόβλεπτη θα είναι και η μετά την πανδημία άμεση περίοδος. Προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, ορισμένα από τα οποία θα παραμείνουν χωρίς σαφή απάντηση. Είναι μεγάλης σημασίας η διαρκής επαγρύπνηση και προς αυτή την κατεύθυνση η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες όσον αφορά την επαγρύπνηση, τον εμβολιασμό, την κλινική αντιμετώπιση και διαχείριση της μετά την πανδημία περιόδου.

Με βάση τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία και την εμπειρία από προηγούμενες πανδημίες, είναι πιθανό ότι ο ιός θα συνεχίσει να προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις σε άτομα νεαρότερης ηλικίας, τουλάχιστον την άμεση περίοδο μετά την πανδημία. Ομάδες που φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ότι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής ή ανεπανόρθωτης ασθένειας κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν σε αυξημένο κίνδυνο, παρόλο που εικάζεται ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εν λόγω περιπτώσεων.

Επιπλέον, ένα μικρό ποσοστό των ατόμων που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων νέων και υγιών ανθρώπων, ανάπτυξε σοβαρής μορφής πρωτοπαθή ιογενή πνευμονία. Κάτι τέτοιο δεν συναντάται τυπικά κατά τη διάρκεια εποχιακής επιδημίας και όπου συμβαίνει είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο αυτό το μοτίβο θα αλλάξει κατά τη διάρκεια της μετά την πανδημία περίοδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω επαγρύπνησης.

Όπως φάνηκε, οι πανδημίες είναι απρόβλεπτες και κρύβουν εκπλήξεις. Ποτέ δύο πανδημίες δεν είναι ίδιες μεταξύ τους. Ευτυχώς αποδείχτηκε ότι αυτή η πανδημία δεν ήταν τελικά τόσο επικίνδυνη, όσο αναμενόταν ένα χρόνο προηγουμένως.

Αυτή τη φορά, μας βοήθησε καθαρά η τύχη. Ο ιός δεν μεταλλάχθηκε σε μια όλο και πιο θανατηφόρα μορφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης ο ιός δεν ανάπτυξε σημαντική αντίσταση στο αντιϊκό φάρμακο oseltamivir. Το εμβόλιο παρείχε καλή ανοσολογική απάντηση έναντι του ιού, και δεν παρουσίασε προβλήματα όσον αφορά το προφίλ ασφαλείας.

Χάρη στην ετοιμότητα και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, ακόμη και χώρες με πολύ αδύναμα υγειονομικά συστήματα μπόρεσαν να εντοπίσουν νέα περιστατικά και να τα δηλώσουν έγκαιρα. Εάν τα πράγματα είχαν πάει στραβά σε οποιαδήποτε από αυτές τις παραμέτρους, σήμερα θα βρισκόμασταν μια πολύ πιο δυσάρεστη κατάσταση.

print

Σχετικά Άρθρα

Σύνδρομο Sandifer

Σύνδρομο Sandifer

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο, Πρόεδρο Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Το σύνδρομο Sandifer Εισαγωγή Το σύνδρομο Sandifer είναι μια σπάνια...

Η Οικογένεια σε κρίση

Η Οικογένεια σε κρίση

Από http://www.healthychildren.org, μετάφραση Χριστιάνα Βρυωνίδου Η Οικογένεια σε κρίση Πότε μια οικογένεια σε κρίση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από...