Εμβόλιο Ανεμεβλογιάς – Δεύτερη δόση – Πότε;;

Εμβόλιο Ανεμεβλογιάς – Δεύτερη δόση – Πότε;;

Παρά την από ετών εισαγωγή εμβολίου ανεμευλογιάς τα κρούσματα συνεχίζονται Παρατηρείται επίσης η γνωστή ως breakthrough ανεμευλογιά (νόσηση σε άτομα εμβολιασθέντα). Η νόσηση αυτή εμφανίζεται τόσο συχνότερα όσο απομακρυνόμαστε από την αρχική δόση εμβολίου. Το εμβόλιο ως γνωστόν γίνεται σε δύο δόσεις. Τείνει να συσχετισθεί η δεύτερη αυτή δόση με τη δεύτερη δόση του MMR και να γίνεται στην ηλικία των 4-6 χρόνων.

Αυτό έχει μια λογική διότι η εξασθένηση της ανοσίας από το εμβόλιο και η μετατόπιση της ανεμευλογιάς προς μεγαλύτερες ηλικίες αποτελούν μια πρόκληση για επανάληψη του εμβολίου κατά την είσοδο στο σχολείο. Ωστόσο, στην παρούσα φάση και ώσπου να γενικευθεί πλήρως ο εμβολιασμός κατά της ανεμευλογιάς, πιστεύουμε ότι καλύτερο είναι η δεύτερη δόση να γίνεται το συντοιμότερο δυνατόν. Γύρω στον 1 χρόνο μετά την πρώτη. Ίσως και στο εξάμηνο.

Μάλιστα πρόσφατες μελέτες για τη νόσηση μετά την πρώτη δόση δίνουν ενδιαφέροντα στοιχεία:
Παιδιά που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο της ανεμευλογιάς πριν 5 και πλέον χρόνια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από μέτρια έως σοβαρή ανεμευλογιά σε σχέση με παιδιά που είναι πρόσφατα εμβολιασμένα. Επίσης παιδιά που εμβολιάστηκαν σε ηλικία 6 και πλέον ετών είχαν βαρύτερη λοίμωξη από ότι παιδιά που εμβολιάσθηκαν γύρω στον 2ο χρόνο της ζωής. Αυτό δείχνει μια εξασθένηση της ανοσίας με συνέπεια αυξημένη ευαισθησία στη νόσο σε μεγαλύτερη ηλικία, όπου ο κίνδυνος για επιπλοκές είναι και αυτός μεγαλύτερος.
Η μετά εμβολιασμό ανεμευλογιά αύξανε σε συχνότητα ανάλογα με τον χρόνο που υπήρχε από τον αρχικό εμβολιασμό. Από 1.6 περιπτώσεις / 1,000 άτομα – χρόνια τον πρώτο χρόνο από τον εμβολιασμό σε 9 περιπτώσεις / 1.000 άτομα-χρόνια τον πέμπτο χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Το ποσοστό συνέχιζε να αυξάνει έως 20.4 περιπτώσεις / 1,000 – χρόνια στον 8ο χρόνο μετά τον εμβολιασμό και σε 58 περιπτώσεις τον 9ο χρόνο.
Τονίζεται ότι η μείωση της συχνότητας της ανεμευλογιάς αυξάνει τον κίνδυνο για τα ανεμβολίαστα παιδιά και τους εφήβους, ενώ η ανεπαρκής απάντηση στο εμβόλιο μπορεί να οδηγεί σε εξασθένηση της από το εμβόλιο ανοσίας (N Engl J Med 2007, 356:1121-1129).

print

Σχετικά Άρθρα

Πυρετικοί σπασμοί

Πυρετικοί σπασμοί

Από Μόνικα Μιχαηλίδου-Ευσταθιάδου, Παιδίατρο, Λάρνακα, Γραμματέα Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Πυρετικοί σπασμοί Η απότομη άνοδος του πυρετού...