Πυρετικοί σπασμοί

Πυρετικοί σπασμοί

Από Μόνικα Μιχαηλίδου-Ευσταθιάδου, Παιδίατρο, Λάρνακα, Γραμματέα Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Πυρετικοί σπασμοί

Η απότομη άνοδος του πυρετού μπορεί να οδηγήσει σε πυρετικούς σπασμούς -κάτι που συμβαίνει συχνότερα σε παιδάκια από έξι μηνών έως τριών ετών- συνήθως την πρώτη ημέρα του πυρετού. Το παιδί ξαφνικά προσηλώνει το βλέμμα του και αρχίζει να κάνει ρυθμικές τρεμώδεις κινήσεις των άκρων ή αντιθέτως είναι πολύ χαλαρό. Δεν έχει επαφή με το περιβάλλον κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, που συνήθως διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα ή ακόμη και λίγα λεπτά.

Παρ΄ όλο που για τους γονείς είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση, οι σπασμοί αυτοί δεν προκαλούν κανένα νευρολογικό πρόβλημα στα παιδάκια. Τα παιδιά που έχουν κάνει ήδη ένα επεισόδιο πυρετικών σπασμών έχουν πιθανότητα 30% με 40% να ξανακάνουν σε επόμενο εμπύρετο νόσημα, ιδιαίτερα μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Οι πυρετικοί σπασμοί δεν είναι επικίνδυνοι (με εξαίρεση τα παιδιά με προϋπάρχον νευρολογικό πρόβλημα ή τα παιδιά που κάνουν πολλά και μη τυπικά επεισόδια πυρετικών σπασμών). Αν το παιδί σας έχει κάνει στο παρελθόν επεισόδιο πυρετικών σπασμών, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τον πυρετό. Αμέσως μόλις δείτε ότι τι παιδάκι σας είναι άκεφο ή ανόρεχτο, θα το θερμομετρήσετε και θα του δώσετε αντιπυρετικό ακόμη και αν η θερμοκρασία του είναι 37,5 βαθμοί Κελσίου.

Πρώτες Βοήθειες σε υψηλό πυρετό:

    1.  Αφαιρούμε τα ρούχα του παιδιού
    2. Τοποθετούμε δροσερές κομπρέσες στο κεφάλι ή
    3. Κάνουμε μπάνιο στο παιδί μέσα σε μπανιέρα με χλιαρό νερό που προοδευτικά το ψυχραίνουμε
    4. Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά στο νερό
    5. Χορηγούμε αντιπυρετικό (Παρακεταμόλη 10mg/kg x 6 (Calpol), Ιβουπροφένη 15mg/kg x 4 (Neurofen), Μεφεναμικό οξύ 8mg/kg x 3 (Ponstan)

Κατά τη φάση των σπασμών:

  1. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας
  2. Καθαρίστε το χώρο γύρω από το παιδί για να μη χτυπήσει.
  3. Διατηρείστε ανοιχτές τις αεροφόρες οδούς.
  4. Βάλτε τοστο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας, χωρίς να το κρατάτε πιεστικά
  5. Δώστε διαζεπάμη απο το ορθό 0.5mg/kg (αν έχει ιστορικό πυρετικών σπασμών)
  6. Βγάλτε του την πιπίλα και μην του δώσετε τίποτα από το στόμα, ούτε καν νερό
  7. Αν οι σπασμοί κρατήσουν περισσότερο από πέντε λεπτά , καλέστε ιατρική βοήθεια ή μεταφέρτε το παιδί στο νοσοκομείο.

Όταν το επεισόδιο τελειώσει, το παιδάκι θα θελήσει να κοιμηθεί. Βάλτε το στο κρεβατάκι του, πάλι στο πλάι, και προσπαθήστε να ρίξετε τον πυρετό με αντιπυρετικό και κομπρέσες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΣΑΣ!

print

Σχετικά Άρθρα

Χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές

Χρήσιμες συμβουλές για το παιδί: Μάθετε το παιδί σας να κάθεται στο τραπέζι με την υπόλοιπη οικογένεια και κυρίως φροντίστε να ζει σε ένα...

Κορωνοϊοί (Coronavirus)

Κορωνοϊοί (Coronavirus)

γράφει ο Μιχάλης Ιασονίδης, παιδίατρος Τι είναι οι κορωνοϊοί*; Είναι μια ομάδα ιών που προκαλούν νόσους που κυμαίνονται από ελαφρές, όπως το κοινό...