Γεωγραφική γλώσσα

Γεωγραφική γλώσσα

Από Μιχάλη Ιασονίδη, Παιδίατρο

Γεωγραφική γλώσσα

Εισαγωγή

Γεωγραφική γλώσσα (καλοήθης μεταναστευτική γλωσσίτιδα) είναι μια καλοήθης κατάσταση που συναντάται μέχρι και στο 3% του γενικού πληθυσμού. Συνήθως είναι κατάσταση ασυμπτωματική, παρόλο που ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στα ζεστά και πικάντικα φαγητά. Η αιτιολογία και η παθογένεια δεν είναι κατανοητές. Επηρεάζει σε διπλάσια συχνότητα τις γυναίκες από τους άνδρες, λόγω πιθανώς ορμονικών παραγόντων και είναι πιο συχνή σε ενήλικες παρά σε παιδιά.

 Η κλασσική εμφάνιση της γεωγραφικής γλώσσας, είναι μια περιοχή ερυθηματώδης με ατροφία των τριχοειδών θηλών που περιβάλλεται από ερπητόμορφα, λευκά , υπερκερατωσικά όρια. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν αυτόματη ύφεση των βλαβών με επιστροφή στη φυσιολογική αρχιτεκτονική σε μια περιοχή, ενώ εμφανίζονται άλλες περιοχές βλάβης σε διαφορετικό σημείο. Οι βλάβες με την πάροδο του χρόνου υποστρέφουν και οι ασθενείς είναι περιστασιακά ελεύθεροι συμπτωμάτων.

Παθοφυσιολογία 

Συνήθως οι βλάβες απαντούνται στη γλώσσα, παρόλο που μπορεί να εντοπισθούν και σε άλλες περιοχές του στοματικού βλεννογόνου. Βλάβες με αυξημένη συχνότητα παρατηρούνται σε ασθενείς με ψωρίαση ή σε ασθενείς με σχιστοειδή γλώσσα. Γεωγραφική και σχιστοειδής γλώσσα αναφέρεται ότι σχετίζονται με χρόνια κοκκιωματώδη νόσο. Παρόλο που η γεωγραφική γλώσσα είναι ιστολογικά μια φλεγμονώδης κατάσταση, προτείνεται μια πολυπαραγοντική μορφή κληρονομικότητας, λόγω ποικίλης διεισδυτικότητας σε οικογένειες. Συσχέτιση με το ανθρώπειο σύστημα ιστοσυμβατότητας (HLA)–DR5, HLA-DRW6, and HLA-Cw6 έχει επίσης προταθεί.

Ιστορική αναδρομή

Ασθενείς με γεωγραφική γλώσσα μπορεί να παρουσιάζουν αίσθημα καύσους ή ευαισθησία στην επαφή με ζεστά ή πικάντικα φαγητά. Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν δυσφορία που λύεται αυτόματα, ενώ διαπιστώνουν ότι επηρεάζονται άλλοτε άλλες περιοχές της γλώσσας. Συχνά οι ασθενείς ανησυχούν αδικαιολόγητα για καρκινογόνο εξαλλαγή παρόλο που μπορεί να παρουσιάζουν τις βλάβες, χωρίς αλλαγή χαρακτήρα για σειρά ετών.

Φυσικήπορεία

Η γλώσσα παρουσιάζει μια καλά οριοθετημένη περιοχή ερυθήματος, η οποία κυρίως εντοπίζεται στη ράχη της γλώσσας. Συχνά δε επεκτείνεται και στα πλάγια της γλώσσας. Μέσα στη ζώνης του ερυθήματος, η κανονική αρχιτεκτονική της γλώσσα εξαφανίζεται με απώλεια των τριχοειδών θηλών και ατροφία του υπερκείμενου βλεννογόνου. Το ερύθημα περιβάλλεται από ένα καλά περιγεγραμμένο όριο λευκοκίτρινο, υπερκερατωσικό, με ακανόνιστο ερπητοειδές περίγραμμα.. Παρόμοιες αλλοιώσεις μπορεί να είναι παρόντες ταυτόχρονα σε άλλες περιοχές της γλώσσας ή του στοματικού βλεννογόνου.

Αιτίες

Οριστικός αιτιολογικός παράγοντας, δεν έχει ακόμα απομονωθεί. Είναι όμως γνωστό ότι παρουσιάζεται σε αυξημένη συχνότητα σε ασθενείς με ψωρίαση. Σε μια μελέτη ασθενών με ψωρίαση, η γεωγραφική γλώσσα εμφανίστηκε στο 10% των ασθενών, σε αντίθεση με μόνο το 2,5% του ηλικία και το φύλο της ομάδας ελέγχου. Μια πολυπαραγοντική μορφή κληρονομικότηττας προτείνεται για να εξηγηθεί η γεωγραφική γλώσσα. Καμιά αυξημένη εμφάνιση της γεωγραφικής γλώσσας δεν έχει παρατηρηθεί να οφείλεται σε φάρμακα ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Άτομα με γεωγραφική γλώσσα παρουσιάζουν σε αυξημένη συχνότητα επεισόδια άσθματος!!

print

Σχετικά Άρθρα

Ναρκωτικά και εφηβεία.

Ναρκωτικά και εφηβεία.

Επιμέλεια Μιχάλης Ιασονίδης, παιδίατρος Ναρκωτικά και εφηβεία. Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής που αποκτάς πρωτόγνωρες εμπειρίες και σου...